Tutin: Inicijativa da Srednja medicinska škola ponese ime po premijerki Novog Zelanda

Tutin: Inicijativa da Srednja medicinska škola ponese ime po premijerki Novog Zelanda

Srednja Medicinska škola Tutin organizovala je na Gradskom trgu “Šemsudin Kučević” u toj opštini Sandžaka manifestaciju na kojoj je proučena dova i odata počast nastradalima u terorističkom napadu na dvije džamije na Novom Zelandu koji se dogodio prije mjesec dana.

Manifestacija je upriličena i kako bi se javnost upoznala sa odlukom osnivača te škole doc. dr Ismeta Derdemeza da se premijerki Novog Zelanda Jacindi Ardern simbolično daju ključevi Srednje medicinske škole Tutin. Odlukom rukovodstva te obrazovne ustanove premijerka Ardern i narod Novog Zelanda dobili su i Plaketu škole za najplemenitiji podvig godine.

“Rukovodstvo Srednje medicinske škole Tutin izražava najdublje žaljenje i saosjećamo u bolu sa našom braćom i sestrama, porodicama žrtava strašnog terorističkog napada. I nakon mjesec dana sa tugom i žaljenjem gledamo na taj nemili događaj koji je potresao cijeli svijet. Hvala premijerki Novog Zelanda Jacindi Ardern za hrabrost, podršku i empatiju koju je pokazala, a koja je osvojila srca brojnih muslimana širom svijeta i nas u Tutinu koji su pogođeni terorističkim napadom koji se desio na Novom Zelandu. Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, kao i narod njene zemlje, zadivili su cijeli svijet svojim reagovanjem nakon terorističkog napada”, rekla je direktorica Srednje medicinske škole Tutin Amra Derdemez, prenosi AA.

Napomenula je da je Ardern nakon terorističkom napada i masakra nad oko 100 ljudi od kojih je 50 ubijeno, odmah reagovala bez razmišljanja o političkim poslJedicama po nju, već o poslJedicama po muslimansku zajednicu u toj zemlji, ako ne reaguje odmah.

“Tako je Ardern pokazala i bila primJer liderstva i brige o narodu. Zbog svog ljudskog dJelovanja premijerka Jacinda Ardern jasno je povukla crtu između sebe i ostalih lidera u svIJetu. Sa ponosom smo gledali kako premijerka Novog Zelanda sa maramom na glavi obilazi i sa toliko empatije razgovara sa porodicama ubijenih, naziva selam, citira Kur'anske ajete i hadise i jasno govori da neće izgovoriti ime teroriste već onih koji su stradali njegovom krivicom. Dok su se mnogi ustručavali, ona je jasno i nedvosmisleno napad na dvijee džamije nazvala terorističkim. Zbog svega navedenog rukovodstvo Srednje medicinske škole Tutin uručuje ključeve Srednje medicinske škole i Plaketu premijerki i narodu Novog Zelanda za najplemenitiji podvig godine”, navela je Derdemez, obrazlažući odluku škole na čijem je čelu.

Kako je rečeno, rukovodstvo Srednje medicinske škole Tutin pronaći će način i najbolji put, te će shodno svojim mogućnostima uputiti i novčanu pomoć za porodice žrtava napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu.

Naša želja je da materijalno pomognemo makar jednom siročetu koji je u tom krvavom piru ostao bez jednog ili oba roditelja. Srednja medicinska škola dokazano školuje najkvalitetniji kadar i buduće vrhunske medicinske radnike. Misija naše škole je da pored dobrih stručnjaka, od đaka napravimo i dobre, humane i plemenite ljude a najbolji primJer za sve to naši učenici i cijeli svIJet uočili su upravo kod premijerke Novog Zelanda gospođe Ardern. Zbog toga će rukovodstvo naše škole inicirati i donijeti odluku o promJeni imena škole koja će biti upućena Ministarstvu prosvJete Republike Srbije, da Srednja medicinska škola od naredne školske godine ponese ime po premijerki Jacindi Ardern”, saopštila je Derdemez okupljenima na Gradskom trgu u Tutinu.

Ona je zaključila da će ime koje će škola nositi u narednom periodu vJečno narod u toj sandžačkoj opštini podsjećati na nevino stradale vJernike i brižnu reakciju premijerke Jacinde Ardern i naroda Novog Zelanda.

Srednja medicinska škola uputila je pismo namJera premijerki Ardern u kojem su je upoznali sa donijetim odlukama. Na adresu škole u Tutinu stigao je i odgovor premijerke Novog Zelanda Jacinde Ardern.

“Veoma sam srećna, zbog ideje koju ste pokrenuli. Nisam u mogućnosti da prisustvujem svečanosti, zbog ranije preuzetih obaveza, ali smo srcem i dušom danas ja i cijeli Novi Zeland uz narod Tutina. Zamolila bih vas da ključeve škole i Plaketu predate vašem lideru, a meni će biti drago da prilikom prve moje posjete Evropi, posjetim i taj divni narod u Tutinu. U ime Vlade i naroda Novog Zelanda i u svoje ime iskreno vam se zahvaljujem”, stoji u odgovoru premijerke Jacinde Ardern.

Podsjetimo, napad na dvije džamije na Novom Zelandu dogodio se prije mjesec dana uoči džume namaza. Tada je ubijeno 50, a teže ranjeno više od 50 vjernika.

Previous Audiosnimak otkriva ko je srušio Aladžu i po čijoj naredbi
Next Mostar traži investitore za žičaru Rujište, golf terene, aqua park, garažu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Za policijske torture iz 90–tih u Sandžaku niko nije odgovarao

Sulejman Muratović, rođen 1935, iz sela Žitnića, u opštini Sjenica, jedan je od 15.000 Sandžaklija, koji su tokom devedesetih godina prošlog vijeka preživjeli policijsku torturu pod optužbom da se bave

SANDŽAK

Rožajski Bošnjaci glavni donatori za obnovu pravoslavne crkve u Rožajama

  Da šovinizmu nema mjesta u Rožajama pokazuje primjer 30 Rožajaca muslimanske vjeroispovijesti iz dijaspore koji su udruženim snagama odlučili da skupe novac za obnovu crkve Ružica u ovom gradu

NAŠI DANI

Zvizdić: Bošnjaci Sandžaka mogu računati na nas

Predsjedavaći Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas u Novom Pazaru da će Bosna i Hercegovina zadržati kurs dobre međususjedske saradnje i ekonomskog razvoja u regionu i pružio punu