Bosanske kompanije  razvijaju aplikaciju za pomoć ljekarima u Americi

Bosanske kompanije razvijaju aplikaciju za pomoć ljekarima u Americi

Vještačka inteligencija transformiše zdravstvenu zaštitu, a malo je poznato da je i naša zemlja uhvatila korak u razvoju ovih tehnologija, ako ne institucionalno, onda kroz tim mladih poduzetnika iz Sarajeva.

Naime, dvije kompanije iz Bosne i Hercegovine – Mezet i ContentBA, odnedavno intenzivno rade na projektu primjene AI-a u liječenju ginekoloških pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, ove dvije bosanske kompanije razvijaju aplikaciju koja ima zadatak da ljekarima u klinikama u LA pomaže pri donošenju odluka u dijagnosticiranju bolesti pacijenata i to sa visokom preciznošću.

“Software radnog naziva LueSee već je u stanju da, koristeći metode deep learninga, na osnovu zvuka srčanih otkucaja prepozna da li je srce zdravo ili ne, ili da na osnovu fotografije tkiva procijeni stadij eventualne bolesti itd. Snaga ovog sistema leži medicinskoj bazi podataka i finisatkanom algoritmu po kojem software uči upravo iz prišnjh ljudiskih iskustava”, navode iz ove kompanije.

LueSee bi trebala ljekarima olakšati proceduru tretiranja pacijenata – od trenutka prijema do zaključenja liječenja, te umnogome unaprijediti proces dijagnosticiranja bolesti – nudeći savjet na osnovu historije znanja drugih doktora i teoretski neograničenog broja sličnih slučajeva iz prošlosti.

Zanimljivo je i da ova umjetna inteligencija već može samostalno da uči.

Eric Topol, kardiolog i direktor i osnivač Scripps Research Translational Institute u San Dijegu, tvrdi u svom novom izdanju, “Deep Medicine: kako umjetna inteligencija može ponovo medicinu učiniti humanom” ne samo da će AI poboljšati tačnost dijagnoze i liječenja bolesti, već će i poboljšati shvaćanje i razumijevanje medicine.

Sistemi vještačke inteligencije za zdravstvenu zaštitu imaju potencijal da transformišu dijagnozu i liječenje bolesti, što bi moglo pomoći da se osigura da pacijenti dobiju pravi tretman u pravo vrijeme.

Ova tema je izuzetno aktuelna danas, tako da rasprave o njoj možemo čuti u svim naučnim i tehnologijskim krugovima. U novom članku u časopisu Journal of American Medical Association, dva stručnjaka za AI raspravljaju o najboljoj upotrebi AI u zdravstvenoj zaštiti i navode neke od izazova za implementaciju tehnologije u bolnicama i klinikama.

Sumathi Reddy, novinarka Wall Street Journala se u svom tekstu A Doctor’s Prescription for More AI in Medicinebavi izazovima i kontroverzama AI u medicini. Ostaje da vidimo kako će LueSee odgovoriti na ove izazove.

(Akta/MiruhBosne)

Previous Balje: Bošnjaci na Kosovu imaju veća prava od Bošnjaka u Bosni
Next Ispraćena 374. generacija svršenika Karađoz-begove medrese

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Istraživači iz Toronta otkrili popravku ljudske DNK nuklearnom metamorfozom

Uspješnost nekih nacija temelji se na privlačenju pameti iz drugih zemalja – na fotografiji Mia Stanić (diplomant UNSA, prva s lijeve strane), Razqallah Hakem, Mitra Shokrollahi, Karim Mekhail, Anisha Hundal.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Abdullah Muzaferija, veliki bošnjački izumitelj iz perioda Osmanskog carstva

Abdulah-efendija Muzaferija,  geometar i konstruktor, (? – 1750). Potječe iz bos. begovske porodice iz Visokog. Izumio vrstu prijenosnog pontonskog mosta, koji je ležao na čamcima ili mjehovima, za prijelaz vojske preko

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Aldin Glumčević – od povratničke priče u Ševarlijama do učenika generacije na Saobraćajnom fakultetu u Doboju

Aldin Glumčević dolazi iz Ševarlija kod Doboja. Prošle godine je završio dodiplomski studij Saobraćajnog fakulteta, prilikom čega je dobio i Plaketu za izuzetan uspjeh Univerziteta u Istočnom Sarajevu i priznanje