Nogometašice U-16 reprezentacije uče znakovni jezik kako bi komunicirali sa kolegicom

Nogometašice U-16 reprezentacije uče znakovni jezik kako bi komunicirali sa kolegicom

Ženska nogometna U-16 reprezentacija boravi u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici gdje se pripremaju za razvojni turnir koji će se održati u Srbiji naredne sedmice.

Ono po čemu su njihova okupljanja specifična je činjenica da tokom njih djevojčice u radu sa certificiranim tumačem uče znakovni jezik kako bi se bolje sporazumjele sa svojom kolegicom Jovanom Stevanović koja zbog oštećenog sluha ne čuje, javlja Anadolu Agency (AA).

Jelena Milović, trenerica u “ŽFK Radnik” iz Bijeljine, kluba u kojem igra Stevanović, te asistentica u reprezentaciji rekla je kako su ovi časovi od velikog značaja za sve u reprezentaciji.

“Samo okupljanje reprezentativki i ideja selektora i koordinatorice da nam dođe instruktor za znakovni jezik je od velikog značaja kako za nas, za Jovanu, tako i igračice. Igračice su iskazale veliku želju da uče, što smo sinoć na predavanju vidjeli, pokazale su želju i pokazale da su naučile mnogo toga”, rekla je Milović.

Na pitanje koliko ovakav vid komunikacije može pomoći na terenu, pa čak i u taktičkom smislu, Milović je rekla kako je ovo izuzetno bitan način komunikacije.

“Naravno da može pomoći. Mi od ranije sa Jovanom imamo jedan vid komunikacije koji je i njoj pomogao, ali i nama. Sigurno da nam može ovo pomoći u daljoj komunikaciji. Jovana je posebna igračica, imamo ogromnu čast što je dio našeg tima, dobra je fudbalerka i njeni uspjesi govore o tome”, dodala je Milović.

Minela Crnac, nogometašica kluba “Vikingur Olafsvik” sa Islanda rekla je kako je lijepo znati znakovni jezik.

“Fino je znati to. Imamo kolegicu Jovanu, možemo bolje pričati sa njom i objasniti joj šta treba. Sve žele i trude se da nauče i žele da nauče jer je to fino znati”, rekla je Crnac.

Naser Husić, certificirani tumač znakovnog jezika rekao je kako od prošle godine traje ovakav vid saradnje te je naglasio koliko je ovo bitno za inkluziju i ravnopravnost osoba koje imaju oštećeni sluh, odnosno ne čuju, u društvo.

“Na poziv selektora Ilije Lucića i Ivane Vlajić iz Nogomentgog saveza od prošle godine saradnja traje. Zamolili su nas pošto u reprezentaciji imaju jednu djevojčicu iz Bijeljine, Jovanu Stevanović koja ne čuje da budemo angažovani. Zbog toga su nas zvali da ih naučimo osnovama znakovnog jezika kako bi se djevojčice mogle približiti njoj i da mogu lakše komunicirati sa njom i to je dobar potez N/FS BiH za inkluziju u društvu, kako bi se ta djevojčica osjećala ravnopravnom. Dolazim ovdje, imamo po dva časa znakovnog jezika kako bi pokazali osnovne komunikacijske norme kako bi se što bolje približili svojoj drugarici.

Rado su se prihvatile učenja, najviše radi svoje drugarice, a možda imaju i nekoga u svojoj okolini. Brzo uče s obzirom na to da su mlade. Realno, treba nekih tri mjeseca da bi se moglo ležerno komunicirati, ali šest mjeseci do godinu dana da bi se moglo aktivno komunicirati sa osobama koje ne čuju”, rekao je Husić.

Nogometašice U-16 ženske reprezentacije na ovim časovima uče neke osnovne pojmove koji će im pomoći u komunikaciji na znakovnom jeziku, a na svakom od časova ponavljaju ono prethodno naučeno, poput predstavljanja, ali i pojmova koji se tiču nogometa.

Previous 'Hifa oil' u CG dobila posao vrijedan pola miliona eura
Next Rijedak fenomen kod Bosanskog Petrovca koji oduzima dah (VIDEO)

You might also like

ŽIVOT

Sarajevo: Besplatno uče plivati djecu s invaliditetom (Video)

Trener i osnivač Plivačkog kluba SPID Amel Kapo nije ni slutio kakvu će radost donijeti malim herojima kada je počeo sa časovima plivanja za osobe i djecu sa invaliditetom. Ovaj

ŽIVOT

Priča o ljudskosti: Kako je Alija Ćosić, Zlatni ljiljan Armije RBiH spasio zarobljenog neprijateljskog vojnika Vladu Gajičića (Video)

Dirljiv video dolazi nam iz Banja Luke. Vlado Gajičić ženi sina, radost je to velika. Dragi gosti u svadbenom salonu, među njima možda i najdraži, Alija Ćosić – čovjek koji

ŽIVOT

Primjer suživota: Pravoslavni hram u Cazinu obnavlja i čuva muslimanska porodica

  Ključevi Hrama svetih apostola Petra i Pavla u Osredku nadomak Cazina povjereni su na čuvanje Mesudu i Fatimi Karanović. Ne samo što je podorica Karanović prvi komšija uz dvorište