MVPBiH nema informacija da među stradalima u Šri Lanki ima bosanskih državljana

MVPBiH nema informacija da među stradalima u Šri Lanki ima bosanskih državljana

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nema informacija da, među nastradalima, ranjenima i poginulima u eksplozijama u Šri Lanki, ima državljana Bosne i Hercegovine.

Načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje izjavio je za Feni da, po informacijama Ambasade BiH u Nju Delhiju koja nerezidentno zastupa interese BiH u Šri Lanki, među povrijeđenim i poginulim strancima uglavnom su državljani zapadnoevropskih država, te SAD i Japana.

– Po informacijama s kojima raspolaže naša ambasada, u Šri Lanki inače nije bilo državljana Bosne i Hercegovine sa stalnim boravkom niti je bilo najavljenih grupnih turističkih posjeta toj državi. Moguće je da je neko u ličnom aranžmanu putovao u tu državu. Ako ima takvih osoba, pozivamo njihove poznanike, prijatelje da ih obavijeste da se jave našoj ambasadi u Nju Delhiju, ako im zatreba bilo kakva pomoć – rekao je za Fenu Regoja.

On je, uime MVP-a BiH, izrazio žaljenje zbog ekspozija u Šri Lanki, porodicama poginulih saučešće, a povrijeđenima poželio brz oporavak.

U napadima na crkve i hotele na Šri Lanci poginulo je najmanje 207 osoba, a među njima je 27 stranaca, javlja AA.

U nedjelju, u jutarnjim satima izvedeni su napadi na crkve St. Anthony’s u Kochchikadeu, St. Sebastianu u Katani i crkvi u Batticaloi, te hotelima Shangri-La, Cinnamon Grand i Kingsbury u Colombu.

Nakon toga izvedeni su napadi nedaleko od zoološkog vrta u Dehiwali, predgrađu Colomba i u predgrađu Detamogoda.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad, a ministar odbrane Ruwan Wijewardane navodi kako je privedeno sedam osoba koje se povezuju s napadima.

-Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je terorističke napade i uputio telegram saučešća predsjedniku Maithripalu Sirisenu i narodu Šri Lanke.

-Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Šri Lanke Maithripalu Sirisenu, osudivši terorističke napade koji su se dogodili na više lokacija.

Slične rakcije prethodnima došle su i od naših drugih, kao i svjetskih, zvaničnika.

(Agencije)        

Previous Rijedak fenomen kod Bosanskog Petrovca koji oduzima dah (VIDEO)
Next Lezeta i Sejad Herceg zaposlili cijelo selo

You might also like

NAŠI DANI

Protestno okupljanje u Mostaru: Hitno obustaviti gradnju Hrvatskog narodnog kazališta na lokalitetu Lakišića harema

(MINA) – Na inicijativu Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ)  Mostar, danas su održani mirni protest građana zbog nastavka nezakonitih građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema, odnosno na lokalitetu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Hasečić: Što se budala ponosi, normalan se stidi. I ptice na grani znaju da se u Bosni desila agresija i genocid

  Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić za N1 je kazala da je krajnje vrijeme da političari iz Bosne i Hercegovine kažu “Dosta je” i da se okrenu

NAŠI DANI

Komšić najavio prijave nakon proglašenja Zakona o lijekovima RS

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, za Radio Slobodna Evropa, potvrdio je da će biti podnešena krivična prijava protiv odgovornih lica, nakon što je u Službenom glasniku RS objavljen