Lezeta i Sejad Herceg zaposlili cijelo selo

Lezeta i Sejad Herceg zaposlili cijelo selo

Lezeta i Sejad Herceg su počeli da sade ljekovito bilje još prije 21 godinu, a nakon toga su napravili sušare i hladnjače. U potrazi za kooperantima zaposlili su svoje selo Čatići u blizini Novog Travnika, a kasnije i još par obližnjih sela.

Lezeta Herceg iz Novog Travnika, je po struci poljoprivredni tehnolog, a bavi se organskom proizvodnjom već 21 godinu. Ona i njen suprug Sejad su vlasnici firme Organska proizvodnja “Herceg”.  Inače je veliki zaljubljenik u prirodu, i za ovakve poljoprivrednike kaže da su to ljudi entuzijazisti, ljubitelji prirode. U ovaj posao je uvela sina i snahu, te cijelo novotravničko selo Čatići.

U svojoj proizvodnji koristimo đubriva koje sami proizvodimo, tzv. komposte, te se ne koriste nikakve hemijske supstance. Proizvodimo čajeve,  meleme, kreme, sirupe, džemove, bez konzervansa, a najprepoznatljiviji smo po nevenovoj kremi“,- govori Lezeta, dok nam pokazuje paletu svojih proizvoda.

Već 18 godina proizvode pet preparata od nevena, a koriste  i gavez i smilje u svojim proizvodima, a njih nabavljaju od organskih proizvođača s kojima surađuju.

Lezeta Herceg: Organski proizvođači su kao jedna porodica

Mi organski proizvođači smo kao jedna porodica, pa međusobno razmjenjujemo organska eterična ulja, bilje i sastojke za proizvod koji pravimo. Koristimo samo organske  i provjerene sastojke. Zadovoljna sam poslom koji radim. Bitno da se pošteno radi i da je proizvod prirodan.  Dugo smo na tržištu pa imamo svoje stalne kupce, ali stalno dolaze i novi“, dodaje ona.

Organska proizvodnja “Herceg” ima i sopstvenu zadrugu, jer njihove potrebe su velike, pa su im  bili potrebni kooperanti od kojih će otkupljivati bilje.

Širok asortiman proizvoda

Počeli smo sa nevenom i malinama, kako je tržište raslo, tako smo i mi proširivali proizvodnju. Uz to su trebale sušare, hladnjače, pa smo tako i proširivali. Suho bilje ako se ne skladišti kako treba, nema ljekovitog efekta. Za prodaju se najbolje pokazalo suho bilje lijepo upakovano. U ovom poslu se radi stvarno puno, ja sam u protekloj godini imala samo 14 dana odmora, sve ostalo se radilo punim kapacitetom“, kaže nam Lezeta.

Poruke za kupce na pakovanju

Lezeta je za svoje kupce osmislila i malu poruku na svakom pakovanju čaja, te savjet na koji način napraviti najkvalitetniji napitak. Sa nama je podijelila i par savjeta o branju nevena i općenito ljekovitog bilja.

Neven se mora okopavati par dva puta, i bar svaku drugu godinu mijenjati zemljište, jer on ne može opstati na jednom mjestu, treba ga premještati. Kada se bere, najbolje ga je brati po jakom suncu, kada je eterično ulje u cvijetu i tad ima najbolja svojstva.

Porodica mog supruga gaji  ljubav prema bilju još od 1800 i neke, i recepture se prenose s koljena na koljeno. Na mene ih je prenijela moja svekrva, a na nju njen svekar. Ja imam dvije unuke, i nadam se da će jedna od njih naslijediti mene kao tehnologa. Za ovo je potrebna ljubav, a na jednoj od unuka vidim da to voli“, završava Lezeta Herceg.

Izvor: AgroKlub

Previous MVPBiH nema informacija da među stradalima u Šri Lanki ima bosanskih državljana
Next Za 18 mjeseci magistrala do jedinog bosanskog grada na Jadranu

You might also like

Ekonomija/Biznis

10 miliona KM vrijedan ugovor za Euro-Asfalt u Crnoj Gori

Predmet Ugovora je rehabilitacija šest velikih kosina na željezničkoj pruzi Vrbnica – Bar, a podrazumijeva izradu glavnog projekta kao i svih građevinskih radova Ugovor vrijedan gotovo 10 miliona KM između

Ekonomija/Biznis

Ministar Šarović: Veća kupovina domaćih proizvoda bi značajno uticala na ekonomski rast zemlje

Mirka Šarovića ocjenjuju kao najuspješnijeg ministra u aktuelnom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, sa više usvojenih mjera i zakona koji su osnažili bosanskohercegovačku ekonomiju. Krajem juna izabran je za predsjednika

NAŠI LJUDI

Fočak Muamer Ćišija član Forbesovog tehnološkog vijeća; na čelu IT kompanije s 600 zaposlenih u zemlji i svijetu

Muamer Ćišija, Fočak rođenjem, diplomant je Stanforda (univerzitet u Kaliforniji, SAD – jedan od vodećih u svijetu), savjetnik za digitalnu transformaciju i izgradnju proizvoda, odnedavno član Forbesovog tehnološkog vijeća (Forbes