Priča o uspjehu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (VIDEO)

Priča o uspjehu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (VIDEO)

Smiješak sa lica ekipe Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, trećeplasirane na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču, nije silazio danas na dočeku organizovanom njima u čast u zgradi svog fakulteta.

Desetominutni aplauz kolega studenata, profesora, čelnih ljudi Univerziteta za vrijeme dok su sa plafona padali baloni i konfete, zatekao je Aminu Hasanović, Ajnu Mahmić, Emira Živčića i Ibrahima Palaliju, kao i njihove trenere, prof. dr. Zlatana Meškića, doc. dr. Ivanu Grubešić i mr. sci. Arnelu Maglić. Nadali su se, priznali su nam, da će ih dočekati, ali ne i ovako, veličanstveno, piše Oslobođenje.

Doček studenata Pravnog fakulteta iz Zenice koji su osvojili treće mjesto na svjetskom "Vis Moot" takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču ❤️.#VisMoT #Zenica #BiHViše na https://bit.ly/2Xs5UMq

Gepostet von Oslobodjenje am Montag, 22. April 2019

Smatra se da je ovo najveći uspjeh u historiji nekog od fakulteta sa naših prostora. Najbolji su od svih univerziteta iz Evrope, treći na svijetu. Uz to je Zeničanka Amina Hasanović, takmičarka ovog tima, dobila tzv. honorable mention, što znači da je svrstana među najbolje govornike cijelog takmičenja.

Nakon prošlogodišnjeg nevjerovatnog uspjeha kada su se naši studenti plasirali među 16 najboljih timova u svijetu, za mene je ovo najvažnija potvrda sistemskog rada i činjenica da fakultet dvije godine zaredom uspijeva da bude među najboljima na svijetu, kazao je Zlatan Meškić, profesor na predmetu Međunarodno privatno pravo i Pravo Evropske unije.

U četvrtfinalu su bila samo dva tima čiji maternji jezik nije engleski. To su Zenica i Lomonosov Moscow State University iz Rusije.

Amina Hasanović je rekla da tek sada vide koliko je značajan ovaj uspjeh ostvaren u Beču, a da je ovo potvrda “dugotrajnog rada i truda, kako studenata, tako i profesora”.

Ajna Mahmić je objasnila da tim studenata iz male BiH i još manje Zenice i sa Univerziteta je parirao timovima kojima je tradicija da budu u završnicama najprestižnijeg takmičenja za pravnike u svijetu.

Emir Živčić je zahvalio profesorima i trenerima koji su ih “trpjeli” i rekao da se sav trud isplatio, a Ibrahim Palalija da su bili samo jedan od 378 timova, kada su ušli među 64 najbolja bili su “Menika”, kada su ušli među 32 “Zenika”, a kada su ušli među 16 pravilno su im izgovarali ime “Zenica”.

Enes Bikić, dekan PF UNZE, objasnio je da su projekat pomagale advokatske kancelarije svjetskog nivoa, neki privredni subjekti, kao i resorna ministarstva obrazovanja na nivou FBiH i ZDK-a, kao i Notarska komora Federacije.

-Da je Bosna i Hercegovina država koja posjeduje brojne potencijale, dokaz je i uspjeh mladih studenata Pravnog fakulteta u Zenici, koji su treći u svijetu na međunarodnom takmičenju iz trgovačke arbitraže, održanom u Beču. Tim povodom, za Dnevnik 3 FTV-a su govorile studentice Ajna Mahmić i Amina Hasanović.

Previous Beogradski medij o glavnom bosanskom gradu: Vedrinom uvijek osunčan grad!
Next Mektić o ubistvu banjalučkog biznismena: 'Ubistvo sa podpisom vlasti'

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Genijalka iz komšiluka: Lejla Smajlović postala urednica uglednog svjetskog časopisa o matematici

Na spisku imena uredničkog kolegija časopisa “Journal of Number Theory”, najuglednijeg lista koji objavljuje tekstove iz teorije brojeva, među profesorima s univerziteta Princeton, Stanford, Berkley, John Hopkins, Instituta Max Planck

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Hoće li naša zemlja uspostaviti regionalni centar za biologiju mora

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je bosanskohercegovačkog naučnika – biologa Andreja Gajića sa kojim je razgovarao o mogućnosti uspostave regionalnog centra koji bi se bavio marinskom i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

  Studenti inovatori okupili su se i ove godine da bi predstavili svoje inovacije u sklopu Sarajevo Innovations Festivala 2018. Ovo je treći festival inovacija koji okuplja polaznike fakulteta tehničkih