ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održala je sjednicu na kojoj je, između ostalog, na dnevnom redu bio i prijedlog o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je predsjednik Komisije – Omer Škaljo.

“Zbog aktuelne političke i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini mi smo uputili inicijativu za formiranjem rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Odluka da se formira rezervni sastav MUP-a RS predstavlja prijetnju po sve građane naše države i mi moramo adekvatno odgovoriti na ove prijetnje”, rekao je Škaljo. 

Informaciju je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova – Dario Pekić. Istaknuo je da je to normalna odluka ako se sve okolnosti uzmu u obzir.

“Zbog trenutne situacije u državi i dešavanja to je jedna od normalnih odluka. Mi već imamo sigurno formirane ekipe i više od 2.000 ljudi u normalnom sastavu, a ne u rezervnom. Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba. Sutra će se Skupština očitovati o tome, a onda ćemo mi odgovoriti radnom zadatku”, rekao je ministar Pekić za Radiosarajevo.ba.

Komesar MUP-a ZDK Semir Šut rekao je za Radiosarajevo.ba kako je MUP ZDK-a već krenuo u proceduru primanja novih 100 aktivnih članova MUP-a ZDK, te da je ta odluka odobrena.

“Ne bih o odlukama Komisije za nadzor rada policije, ali za Upravu policije najvažniji je prijem u aktivni sastav. Dobit ćemo više od 100 policajaca u aktivni sastav.

Naravno za rezervni sastav treba stvoriti pretpostavke, ima tu puno posla, ali ono što Skupština i Vlada odluče, Uprava policije će odlučno realizirati. Nama je prioritet prijem aktivnih policajaca i mislim da će to tako biti u Federaciji BiH. Što se tiče rezervnog sastava, ako se stvore pretpostavke i ako vlast to odluči idemo u realizaciju”, rekao je Šut.

(RadioSarajevo/MiruhBosne)

Previous Mektić o ubistvu banjalučkog biznismena: 'Ubistvo sa podpisom vlasti'
Next TTU Energetik Tuzla ponovo postiže nekadašnje poslovne rezultate (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Slavo Kukić: Mostarsko-banjalučki dvojac čini sve da destruira Bosnu i Hercegovinu

Akademik Slavo Kukić kazao je za N1 kako se posljednjim posjetama Beogradu i Zagrebu izgubila strana Bosne i Hercegovine kao ravnopravnog partnera u međunarodnim odnosima, prije svega u odnosima sa

NAŠI DANI

24 GODINE OD POGIBIJE SLAVNOG OLOVSKOG KOMANDANTA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

  Na današnji dan prije 24 godine, poginuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade, dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i nosioc „Ordena za vojne zasluge

NAŠI DANI

SIPA nije pravila izvještaj koji se navodi iz Hrvatske

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže kako ne postoji izvještaj u kojem se BiH karakterizira kao selefijski centar. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u utorak da ne