Tri stotine djece u muzičkoj šetnji kroz Srebrenicu

Tri stotine djece u muzičkoj šetnji kroz Srebrenicu

Udruženje “Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice povodom pete godišnjice otvaranja muzičke kuće u centru grada, a devet godina od početka rada ovog udruženja, danas je organizovalo muzičku šetnju kroz centar grada, javlja AA.

Oko 300 djece, roditelja i prijatelja “Kuće dobrih tonova” održalo je veselu muzičku šetnju kroz centar grada, nakon čega je upriličen koncert kao i druženje.

Članovima “Kuće dobrih tonova” pridružila su se i djeca iz vrtića “Poletarac”.

“Mi želimo našoj školi da poželimo sretan rođendan. U to ime smo prošetali kroz grad, odlučili da se dobro zabavimo i pošaljemo lijepu sliku. Muzika je jedna velika sila koja ima snagu da ujedini ljude, skupi veliki broj djece”, kaže umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova” Ismar Porić koji dodaje da će u budućnosti nastaviti kao i do sada.

“Iza nas je veliki broj koncerata, veliki broj ostvarenih saradnji s horovima i orkestrima iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije. Mnogo nagrada smo dobili, a mnogo je i planova pred nama. Puno je koncerata iza nas, a još više ispred nas”, rekao je Porić.

Merjem Hasanović iz Srebrenice ima 12 godina, a već pet godina je članica “Kuće dobrih tonova”

“Sviram klavir, i u horu sam. Pripremili smo danas šetnju kroz grad i koncert”, rekla je Merjem Hasanović.

Jelena Mijatović je članica “Kuće dobrih tonova” dvije i pol godine i svira gitaru.

“U početku kad sam krenula bilo je onako teže, jer nisam poznavala djecu. Sada je super sve, sprijateljili smo se. U protekom periodu bilo je dosta putovanja, dosta koncerata. Naredni koncert ćemo imati u maju kada idemo za Njemačku”, rekla je Mijatović.

Violeta Kuludija je članica “Kuće dobrih tonova” pet godina.

“Meni je baš lijepo. Družimo se. U ovih pet godina koliko sam ja članica, bilo je zaista mnogo koncerata. Ipak, meni je nastup pred papom Franjom bio zaista nešto posebno, veliki izazov za sve nas”, rekla je Violeta.

Organizacija “Bauern helfen Bauern” iz Salzburga finasijski podržava rad “Kuće dobrih tonova”, a predsjednica ove organizacije Doraja Eberle kaže da su djeca najbolji ambasadori Srebrenice.

“‘Kuća dobrih tonova’ je lijepa stvar za Srebrenicu, jedan svjetonik. Meni je 65 godina, ali se nadam da ću se bar još 20 godina družiti s djecom ovdje. Veoma sam ponosna na djecu koja su najbolji ambasadori. Mnogo ružnih stvari se desilo u Srebrenici u prošlosti, ali djeca su budućnost i mi ih moramo štititi i brinuti o njima”, rekla je Eberle.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički muzički projekt pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od dvije do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

Previous Turistička ponuda naše zemlje predstavljena na sajmu u Pekingu
Next Bosanska manjina još uvijek nepriznata u Austriji, iako čini jednu od najvećih nacionalnih zajednica u toj zemlji

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Mirjana Karanović o Sarajevu čiji je počasni građanin: Mislim da taj grad ima ogromnu životnu energiju

O Sarajevu je uvijek govorila u superlativu, radovala se njegovim uspjesima, plakala nad nepravdama koje su mu se dešavale, dizala riječ u njegovu odbranu i onda kada su mnogi šutjeli…

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sa stvarnim likovima o stvarnim događajima iz filma Quo vadis, Aida?: Jer, stvarnost je uvijek gora!

Hasan nije gledao kuda ide Aida. Jer on je, zapravo, Aida iz filma Jasmile Žbanić. Zbog nesuglasica s režiserkom, umjesto UN-ovog prevodioca Hasana, u filmu možete vidjeti prevoditeljicu Aidu. Njena

BAŠTINA

Tešanj: Izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana (1180-1204)”

JU Muzej Tešanj je u petak, 28. 8. 2020. godine u 17h, u dvorištu Eminagića konaka otvorila izložbu “Bosna u vrijeme Kulina bana (1180-1204)” autora Admira Hadrovića-direktora Arhiva Federacije Bosne