Otvorena muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata“

Otvorena muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata“

Povodom obilježavanja 22. godišnjice danas je u Multimedialnom centru Kovači u Sarajevu otvorena muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata“. Postavka je posvećena devetorici ljudi, za koje je Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na sjednici 14. aprila 1994. godine izdalo ukaze kojim se posthumno odlikuju Ordenom heroja oslobodilačkog rata. To su: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhad Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić, prenosi AA.

Vrpcu, čime je muzej uz veliki broj prisutnih svečano otvoren, presjekli su članovi porodica heroja oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

“Otvaranje muzeja za devet heroja, iako ne znam koliko će moj mandat trajati, sigurno je jedna od aktivnosti, koja će ga obilježiti. Imali smo priliku sinoć biti sa porodicama naših devet heroja i veću količinu pozitivne energije nisam imao prilike da osjetim dugo. Osobe koje su dale svoje najdraže sinove, očeve, muževe, nisu ništa tražile, osim što ih je interesovalo u kojem pravcu ide Bosna i Hercegovina i iskrena želja da njihovi sinovi nisu dali uzalud živote i da će BiH biti onakva za kakvu su se borili. Otvaranje muzeja je samo ‘šlag na tortu’ da nove generacije koje dolaze kada dođu u ovaj muzej imaju prilike da se upoznaju sa likom i djelom najvećih heroja Bosne i Hercegovine, koji su ostavili svoje živote da bi oni danas uživali u benefitu koji se zove mir, sloboda i nezavisnost“, istakao je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Jusko je dodao i da je veoma važna kultura sjećanja na ljude, poput devet heroja oslobodilačkog rata. Po njemu, ne samo današnje otvaranje muzejske postavke, nego i obilježavanje svakog datuma vezanog za oslobodilački rat, važno je za mlade generacije.

“Koliko god je nama vojnim veteranima to bitno, još je bitnije da se mlade generacije upoznaju sa onima koji su bili najvažniji dio te priče i da imamo danas BiH, kakvu imamo“, istakao je Jusko.

Fond memorijala je prije otvaranja muzejske postavke u Multimedijalnom centru upriličio prigodan kulturni program u znak sjećanja na devet heroja. Također, dodijeljene su zahvalnice članovima porodica heroja za njihov veliki doprinos u stvaranju muzejske postavke. Zahvalnice su dobile i mnoge organizacije, kompanije i medijske kuće koje pomažu ili prate rad Fonda memorijala, a među njima i Anadolu Agency.

Osim otvaranja muzejske postavke “Heroji oslobodilačkog rata“ u sklopu obilježavanja 22. godišnjice od osnivanja Fonda memorijala danas će biti održano tradicionalno poklanjanje hatma dove, parastosa i mise zadušnice za sve borce pripadnike Armije i MUP-a R BiH.

Previous Mještani, planinari i turisti vraćaju se u Lukomir
Next Prezentiran idejni projekat stambeno-poslovnog kopleksa ‘Crystalico’ u Tuzli

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Povodom Dana državnosti: Crteži bosanskih gradova iz ‘30-ih godina prošlog vijeka

  Izložba Historijskog arhiva Sarajevo “Crteži gradova Bosne i Hercegovine”, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otvorena je danas u Muzeju Sarajeva – Despića kuća, prenosi AA. Predstavljene su reprodukcije

KULTURA I UMJETNOST

Mostarski Centar za kulturu: U organizaciji Međunarodnog foruma Bosna – Javna rasprava ‘Bosanski identitet i država u 20. stoljeću’

U večerašnjoj javnoj raspravi “Bosanski identitet i država u 20. stoljeću: U osporavanjima i razaranjima”, koja će se održati u Centru za kulturu Mostar u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna, razgovarat

KULTURA I UMJETNOST

Kralj sevdalinke: Godišnjica rođenja Safeta Isovića

Safet Isović, čovjek koji je proslavio bosanski izvorni melos, rođen je 8. januara 1936. godine u Bileći. O legendi sevdalinke, rahmetli Safetu Isoviću, dobri Vehid Gunić će između ostalog zapisati