OS BiH na poklon dobija dva helekoptera, država kupuje još dva?

OS BiH na poklon dobija dva helekoptera, država kupuje još dva?

Sjedinjene Američke Države ponudile su Bosni i Hercegovini donaciju dva helikoptera za potrebe Oružanih snaga, ali pod dva uslova, saznaje ATV.

Izvor iz Ministarstva odbrane tvrdi da će Amerika helikoptere poslati samo ako Bosna i Hercegovina kupi još dvije letjelice, i ako se odrekne nabavke ruskih helikoptera. U hangarima Oružanih snaga ne bi se tako ubuduće našli ruski MI 8 i MI 17.

Iz Ministarstva odbrane na pitanje o uslovima donacije nisu odgovorili, ali potvrđuju da BiH ima namjeru da nabavi helikoptere.

“Sredstva u iznosu od 7.500.000 KM osigurana su u proračunu MO i OS BiH za 2017. i 2018. godinu, a 5.000.000 američkih dolara je osigurano donacijom iz programa vojne pomoći vlade SAD-a. Preostala sredstva za realizaciju nabave helikoptera bi se osigurala iz proračuna MO BiH uz mogućnost dodatne donatorske pomoći vlade SAD-a za nabavu helikoptera, u cilju podrške realizaciji Plana modernizacije OS BiH”, kažu iz MO BiH.

Projekat bi trebalo da bude realizovan do 2021. godine, a helikopteri bi koštali oko 65 miliona maraka. Iako je prvobitni plan bio da se nabavi 12 helikoptera, i da se za to izdvoji 300 miliona maraka, Savjet ministara se odlucio za drugu varijantu, zbog nedostatka para. Ipak i u drugoj varijanti, BiH bi se oslonila na pomoć Amerike. 

Ništa tu ne bi bilo sporno da se ne radi o još jednom pokušaju nametanja američke volje, smatraju srpski predstavnici u Sarajevu – izvještava banjalučka ATV.

Oružane snage trenutno raspolažu sa 35 helikoptera, od kojih je desetak ispravno.

Previous BPK Goražde ima prvu žena na čelu Vlade, kao i 23-godišnju ministricu
Next Lavić: Stvorena je komunikativna zajednica bosanskih mislilaca; to nikad ranije nije postojalo

You might also like

NAŠI DANI

Više od 800 mladih ima priliku ući u redove Oružanih snaga BiH (VIDEO)

  Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je, kao i ranijih godina, konkurs za prijem mladih vojnika u Oružane snage, a ove godine priliku da posao dobije u ovoj službi

NAŠI DANI

Zbrajanje štete nakon nevremena u Sapni i Kalesiji

Obilne padavine koje su u subotu navečer pogodile sjeveroistok Bosne i Hercegovine uzrokovale su izlijevanje bujičnih voda i veliku štetu u Kalesiji i Sapni, zbog čega je u ovoj općini

NAŠI DANI

Izetbegović: Stvorili smo 105.000 radnih mjesta za šest godina (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA)  Bakir Izetbegović izjavio je danas u Zenici da će Bosna i Hercegovina nakon pandemije nastaviti putem kojim je