Gazi Husrev-begova medresa ispratila 469. generaciju maturanata

Gazi Husrev-begova medresa ispratila 469. generaciju maturanata

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je ispraćena 469. generacija maturanata i 37. generacija maturantica medrese koja se smatra jednom od najstarijih odgojno-obrazovnih institucija u Evropi, javlja AA.

U toku dana će maturanti, simbolično u znak završetka školovanja, svečano odjeveni u maturantske haljine i odijela, prodefilirati glavnom gradskom šetnicom, nakon čega će biti upriličena i svečana akademija i vjerski program.

Džamijski harem su tim povodom ispunili brojni prijatelji i rodbina maturanata, noseći cvijeće i poklone.

“Ove godine ispraćamo 469. generaciju maturanata i 37. maturantica. U ovoj generaciji je 77 djevojaka i 47 momaka. U generaciji je 58 odličnih učenika, skoro pola njih je četvrti razred završilo odličnim uspjehom i primjernim vladanjem”, izjavio je Naser Mehmedović, profesor sociologije, odgajatelj i razrednik jednog odjeljenja koje je danas ispraćeno.

Kazao je je kako mu je čast, kao i drugim profesorima, što danas ispraćaju još jednu generaciju svršenika ove obrazovne ustanove.

“Jednu jako kvalitetnu, vrijednu generaciju. To su mladi ljudi koji imaju jasno zacrtane ciljeve i nadam se da će biti jako uspješni i doprinijeti boljitku naše zemlje i društva”, poručio je Mehmedović.

Smatra da Gazi Husrev-begova medresa ide ukorak sa savremenim obrazovanjem i naukom.

“Imamo predmete prirodnog i društvenog područja koji su zastupljeni tokom četiri godine školovanja. Naši učenici u trećem i četvrtom razredu imaju mogućnost da se opredijele za dva izborna predmeta, nebitno iz koje oblasti, da li vjerske ili svjetovne”, pojasnio je Mehmedović.

Amina Kahriman i Ahmed Hamidović su ovogodišnji učenici generacije maturanata Gazi Husrev-begove medrese.

“Pripala mi je čast da budem izabrana za učenicu generacije. Mogu reći da mi je bila izuzetna čast što sam bila učenik ove škole s obzirom na to da ona predstavlja najstariju školu na Balkanu i šire”, pojasnila je Amina.

Planira upisati međunarodne odnose i diplomatiju na Intenacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

“Planiram ostati ovdje, jer smatram da svako sebi može stvoriti priliku, samo je potrebno da se potrudimo. Smatram da je taj trud ključ svega onoga u čemu možemo uspjeti, da li u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugo”, poručila je Amina.

I Ahmedu je čast što je i on učenik ovogodišnje generacije maturanata.

“Pripala mi je čast da sam učenik generacije, mada ja to ne bih tako rekao, pošto se u našoj generaciji nalazi mnogo predobrih i vrijednih učenika. Ja bih rekao da sam ja prvi od prvih”, rekao je Ahmed.

Učestvovao je na mnogim takmičenjima i imao mnogo vannastavnih aktivnosti.

“Mislim da je to presudilo u mom slučaju. Još tačno ne znam šta dalje, nisam sam sa sobom raščistio te neke stvari. Pošto mi dobro ide na polju matematike i informatike, vjerovatno ću nešto u tom smjeru”, poručio je jedan od učenika generacije maturanata Gazi Husrev-begove medrese.

Gazi Husrev-begova medresa, osnovana 1537. godine, spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi. Kroz više od 480 godina kontinuiranog rada i postojanja medresa je iškolovala alime, imame, muallime, hafize, filozofe, umjetnike, profesore, naučnike, akademike, diplomate, ministre i druge koji su dolazili do uglednih zvanja i visokih položaja.

VIDEO

Previous Zaštićeni pejzaž Konjuh: Zelena oaza idealna za odmor i uživanje
Next Karatisti Bosne i Hercegovine prvaci Balkana!

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo Halal Fair 2019. – velike perspektive u halal industriji

Međunarodni sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019. održat će se od 26. do 28. septembra. Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg sajma, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB)

NAŠI DANI

Podrška natalitetu: Darovano pet porodica u Bosanskoj krajini

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović darovao je pet porodica na području Muftijstva bihaćkog. Poklon reisul-uleme dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više,

NAŠI DANI

Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara

Na današnjem sastanku u sjedištu Vlade Federacije BiH, kojem su prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnici sindikata postignut je sporazum o