Preminuo poznati zenički historičar i profesor Salih Jalimam

Preminuo poznati zenički historičar i profesor Salih Jalimam

Poznati historičar, profesor na Univerzitetu u Zenici  Salih Jalimam preminuo je u petak navečer u Sarajevu.

Rođen je u Zenici 30. septembra 1951. godine. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Filozofski fakultet, Odsjek historija završio je u Sarajevu gdje je 11. februara 1975. diplomirao temom Crkva bosanska u 15. vijeku (na primjeru testamenta gosta Radina).

Magistrirao je 24. maja 1982. temom Susret franjevaca i dominikanaca na teritoriji srednjovjekovne bosanske države. Doktorirao je u Tuzli 23. novembra 1998, odbranivši doktorsku disertaciju pod naslovom Djelatnost dominikanaca u srednjovjekovnoj Bosni. Radio je u osnovnoj i srednjoj školi, Muzeju grada Zenice i u Centru vojnih škola Armije RBiH.

Predavao je srednjovjekovnu historiju na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Pedagoškom fakultetu u Bihaću, Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru i Pedagoškom fakultetu u Zenici. Od 1. oktobra 2005. angažovan je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici na katedri: Historija države i prava Bosne i Hercegovine. Dekan je Pravnog fakulteta u Zenici (do 24. decembra 2009.) i šef katedre historije države i prava i Predsjednik vijeća postdiplomskog studija na Pravnom fakultetu u Zenici (do 24. decembra 2009).

Bio je član Upravnog odbora Univerziteta u Zenici i Senata Univerziteta, a sada je član Senata Bošnjačkog instituta, Savjeta BZK “Preporod” Sarajevo. Bio je član Redakcije Godišnjaka Društva historičara BiH, Gračaničkog glasnika i časopisa Stav, glavni i odgovorni urednik Zbornika radova Pedagoškog fakulteta i Društvenih istraživanja.U zvanje višeg asistenta, uža naučna oblast: Historija Bosne i Hercegovine u srednjem vijeku izabran 11.11. 1996.godine (Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli) a u docenta, nastavno-naučna oblast Historija srednjovjekovne bosanske države 22. 2. 1999. (Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli). U nastavno-naučno zvanje vanredni profesor za naučnu oblast: Historijske nauke na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici izabran je 25. 1. 2006.

Redovni profesor je od 28. januara 2011. (Pravni i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici) i Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Jalimam je napisao veći broj radova iz historije Bosne i Hercegovine. Polje naučnog interesa je široko. Najbolje rezultate je ostvario na polju vjerskih prilika u srednjovjekovnoj Bosni, naročito pišući o bogomilima, franjevcima i dominikancima, te o historiji Zenice. Učestvovao je sa referatima na više međunarodnih naučnih skupova i konferencija.

Previous Karatisti Bosne i Hercegovine prvaci Balkana!
Next Povodom Dana ARBiH: U Bostonu održana tribina 'Borba za Bosnu i Hercegovinu'

You might also like

NAŠI DANI

Afirmisanje fašističkih ideologija, bujanje secesionizma i eskalacija nasilja posljedice su „Trojkine“ podaničke politike

-Intenzivna rehabilitacija i reafirmacija fašističkih ideologija i njihovih eksponenata, relativiziranje počinjenih zločina, bujanje secesionističkih politika, te eskalacija brutalnog nasilja kojem bosanskohercegovačka javnost u posljednje vrijeme svjedoči direktne su posljedice podaničke

NAŠI DANI

Nova isporuka: 11.700 doza BioNTech/Pfizer vakcina dopremljeno u našu zemlju

Nova, treća, isporuka vakcina stigla je danas u Bosnu i Hercegovine putem programa EU4HEALTH. Riječ je o 11.700 BioNTech/Pfizer vakcina. Do augusta se očekuje 214.000 doza za Bosnu i Hercegovinu

NAŠI DANI

U Odžaku izgrađen srebrenički cvijet milosti

Za ovogodišnju godišnjicu obilježavanja srebreničkog stradanja, građani Odžaka su na ulazu u grad izgradili najveći srebrenički cvijet milosti. Ideja za ovogodišnju izgradnju Cvijeta Srebrenice u ovom gradu je došla od