Počinje utrka za bosansku naftu

Počinje utrka za bosansku naftu

Ministarstvo energije i rudarstva FBiH trebalo bi naredne sedmice potpisati ugovor s firmom „IHS Global“ iz Londona, koja je izabrana za stručnog konsultanta za izradu tendera za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Potvrdila je to za „Avaz“ Begajeta Habota iz komisije Vlade FBiH koja je učestvovala u odabiru stručnog konsultanta na osnovu međunarodnog tendera.

Ovaj svjetski gigant u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru pobijedio je na tenderu Vlade FBiH i za ovu vrstu posla bit će mu isplaćeno 1,5 miliona KM.

Na izbor konsultanta, što je preduvjet da se konačno krene s istraživanjem nafte, čekalo se pune tri godine

Habota nam je jučer potvrdila da ova britanska firma po ugovoru ima 16 mjeseci da pripremi tendersku dokumentaciju i javni poziv za naftne kompanije koje žele tražiti naftu u FBiH.

– Imaju obavezu i da u Londonu naprave promociju Federacije kada su u pitanju naftna nalazišta, ali i pomognu Vladi u pregovorima s firmama koje žele ovaj posao – kaže Habota.

Previous Travnički No1 oblači bosanske i svjetske sportiste
Next NASA: Svemir se širi puno brže nego što smo mislili, naučnici ne razumiju zašto

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanska Krupa: Posao za 42 novoobučena zavarivača

  U Centru za podršku poduzetništvu Bosanska Krupa je 12. februara 2019. godine održana završna konferencija projekta “Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa” koji finansira Evropska unija.

Ekonomija/Biznis

Sa iskustvom iz Norveške pokrenuo firmu u Mostaru

Arman Curić je rođen 1985. godine u Mostaru. Za vrijeme studija mu se ukazala prilika za rad u Norveškoj, gdje se povezuje sa profesionalcima u građevinskom sektoru. Nakon nekoliko godina

Ekonomija/Biznis

Ultra brzi vozovi mogli bi povezati cijelu Evropu; kroz Bosnu jedna od najdužih pruga

Ako bude realizovan projekat ultra brzih vozova, koji je nastao na inicijativu uglednog Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, najsavremenija željeznica povezala bi sve krajeve Starog kontinenta. Novom željezničkom mrežom,