NASA: Svemir se širi puno brže nego što smo mislili, naučnici ne razumiju zašto

NASA: Svemir se širi puno brže nego što smo mislili, naučnici ne razumiju zašto

Svemir se širi mnogo, mnogo brže nego što smo mislili, potvrdila je NASA.

Slavni svemirski teleskop Hubble otkrio je da se svemir širi čak za devet posto brže nego što smo očekivali računajući podatke o putanji svemira, na kojoj je od Velikog praska, tvrde astronomi.

Novi, pak, podaci zahtijevat će od naučnika da razmisle o novim teorijama fizike, jer ove, koje poznajemo, ovakvo ponašanje univerzuma ne mogu objasniti.

“Ovo jednostavno ne odgovara ničemu. Ovo nismo očekivali”, izjavio je Adam Riess, ugledni profesor fizike i astronomije pri Univerzitetu Johns Hopkins University, laureat za nobelovu nagradu.

Brzina širenja svemira, poznata kao Hubbleova konstanta, jeste centralni dio fizike i našeg shvatanja svemira. No, što se više izučava to je manje shvatamo – teorije i raučnice astronoma ispostavljaju se pogrešnim, pa naučnici sada preispituju da li smo mi ovo uopće “shvatili kako treba”.

Posljednja studija ide u prilog spekulaciji da mi to nismo dobro shvatili i da tek treba da otkrijemo kako se svemir širi.

Profesor Riess i njegov tim su analizirali svjetlost 70 zvijezda iz galaksije blizu naše, poznate kao Veliki Magelanov oblak, koristeći novu metodu snimanja zvijezda. Zvijezde koje su snimali zovu se Cepheide i mijenjaju svjetlinu po obrascu, zbog čega ih koriste da mjere intergalaktičke udaljenosti. Nova metoda omogućila je naučnicima da izmjere mnogo više tih objekata, i to puno brže. Hubble je mogao snimiti jednu zvijezdu tokom jednog, 90-minutnog orbitiranja oko Zemlje, no sad ih je mogao snimiti 12.

Koristeći te podatke, istraživači su ispitivali naše shvatanje kozmičke ljestvice udaljenosti, pomoću koje određujemo udaljenosti u univerzumu. Te se informacije koriste da se izračuna Hubbleova konstanta i vidi kako brzo se svemir širi. 

Nakon tih računanja, podaci se nisu podudarali s očekivanim, pa su naučnici sada pred problemom – da li mi dobro shvaćamo početak našeg svemira i trenutak u kojem se jsad.

“Nije ovo samo da se dva eksperimenta ne podudaraju”, objasnio je prof. Riess. “Ne, mjerimo sada nešto fundamentalno različito. Jedno je mjerenje kojom brzinom se svemir danas širi, kako ga vidimo. Drugo je teorija o fizici ranog svemira i naših mjerenja – kojom brzinom bi se trebao sada širiti. S obzirom na to da se ove vrijednosti razlikuju, očito je da ne vidimo nešto u kozmičkom modelu koji povezuje dvije ere.”

(Radio Sarajevo/MiruhBosne)

Previous Počinje utrka za bosansku naftu
Next Foča: Sve spremno za svečano otvaranje Aladža džamije

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosna i Hercegovina ugostila naučnu elitu: Svečano otvorena konferencija CMBEBIH 2017

Naučni događaj No 1 u Bosni i Hercegovini u 2017. Godini – danas je zvanično počeo. Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH 2017), koja je ujedno najveća konferencija ovog

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studenti iz Zenice, treći u svijetu, prvi u Evropi: Cilj nam je pomoći da ovo društvo krene naprijed (Video)

Ekipa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, trećeplasirane je na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču. ‘Mi smo ovo radili da bi sebi stvorili mogućnost da živimo

MADE IN BOSNIA-387

Novi patent inovatora iz Srebrenika: Abdulah Smajlović riješio problem koga nisu uspjeli riješiti Amerikanci i Korejanci!

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika, već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unaprijeđivanjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Nedavno je