U mostarskom naselju Gornji Zalik vrijedni mještani izgrađuju park

U mostarskom naselju Gornji Zalik vrijedni mještani izgrađuju park

Sunčani vikend stanovnici Ulice žrtava Uborka u mostarskom naselju Gornji Zalik iskoristili su za radove na izgradnji parka na lokalitetu Strelišta u spomenutom naselju.

Stanovnici ovog naselja udružili su se kako bi izgradili park, te već neko vrijeme vrijedno rade kako bi svoju ideju sproveli u djelo. Naime, projekat izgradnje je pokrenut prije dvije godine, a do tada se lokalitet Strelišta pretvarao u deponiju smeća.

– Želimo izgradnjom parka zaštiti lokalitet Strelišta od nelegalne gradnje i odlaganja otpada – priča nam Adnin Hasić, jedan od aktivnih stanovnika Ulice žrtava Uborka i koordinator projekta, piše Faktor.

Uz podršku Grada Mostara u proteklom periodu izvršili su zagrađivanje lokacije eko-parka te zasadili stabla.

– Jučer smo izvršili postavljanje kanalizacione i vodovodne cijevi kako bi u budućnosti mogli zalijevati cvijeće i drveće te održavati park koji je još uvijek u procesu gradnje – kazao je Hasić, naglasivši da se ova akcija odvija u sklopu tradicionalne manifestacije Džemata Zalik “Proljeće u Zaliku”.

Podsjetimo, obzirom da je lokalitet Strelišta bivše JNA proglašen neperspektivnom vojnom imovinom, kao takav je postao meta stalne uzurpacije, nelegalne gradnje i odlaganja otpada. Stanovnici uz spomenutu podršku izgradnjom parka na cijelom području Strelišta bore se protiv toga. Još dosta posla je ostalo do samog završetka, no njegovi inicijatori su zadovoljni da se radi.

No to nije sve, čime se mogu pohvaliti. Uz podršku Grada Mostara u proteklom periodu izvršeno je i asfaltiranje dijela Ulice žrtava Uborka do parka, te je tako osiguran kružni saobraćaj u naselju.

Nešto ranije, uz podršku Grada Mostara, a zahvaljujući zalaganjima stanovnika, povodom 50 godina postojanja obnovljeno je i rekonstruisano dječje igralište u Gornjem Zaliku, koje je tokom ratnih dešavanja devastirano. Vrijednost projekta iznosila je 40.000 maraka. Spomenuto igralište je prvi put asfaltirano 1967. godine i jedno je od najstarijih mostarskih igrališta.

Previous Prtenjaši
Next Turistička zajednica KS na prestižnom Međunarodnom sajmu turizma u Dubaiju

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Gradonačelnica Sarajeva radost Kurban bajrama podijelila sa svojim sugrađanima, uz druženje i darivanje baklave

Gradonačelnica Benjamina Karić je prijepodne prvog dana Kurban bajrama provela sa svojim Sarajkama i Sarajlijama. Radost Bajrama podijelila je sa svojim sugrađanima, uz druženje i darivanje baklave. „Slaviti Bajram znači

BH RAZGLEDNICA

Stohiljaditi ovogodišnji posjetilac u Nacionalnom parku ‘Una’

Nacionalni park “Una” nadmašio je brojku od 100.000 posjeta u ovoj godini, što je i definitivna potvrda najuspješnije turističke sezone dosada. Stohiljaditi posjetilac Enver Vučkić  evidentiran je i nagrađen na

BH RAZGLEDNICA

Promocija rimske ceste stare dvije hiljade godina

Zanimljivu promociju rimske ceste još iz antičkog perioda na lokalitetu Dobra voda na Konjuhu u blizini Kladnja upriličio je sa partnerima Univerzitet u Tuzli. Rimska cesta koja je građena u