Erdogan: Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO

Erdogan: Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savez, napominjući da je stabilnost Bosne i Hercegovine izuzetno značajna za stabilnost cijele Evrope.

“Želimo da se što prije formira vlast u Bosni i Hercegovini bez međusobnih optužbi i da se lideri što prije fokusiraju na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i članstvo u NATO čemu Turska pruža veliku podršku”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije.

Naglasio je i kako će Turska pružiti svaki vid podrške kako bi projekat gasovoda “Turski tok” prolazio i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Istakao je da Bosna i Hercegovina predstavlja istinski mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velikog značaja za mir u čitavoj Evropi, a ne samo u tom regionu.

“Naši odnosi s Bosnom i Hercegovinom uvijek su prioritet. Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i razmotrili potrebne korake za unapređenje već odličnih odnosa koje imamo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napore za stabilnost BiH, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku cijelog društva”, kazao je Erdogan.

Dodao je kako je danas u Ankari potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura, napominjući da je već dao “potrebna uputstva za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine”.

“Autoput Sarajevo – Beograd će također doprinijeti razvoju cijele BiH. U tom kontekstu, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o pitanjima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da ulažu u BiH”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, uključujući i jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

“Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u našim srcima i zato ulažemo velike napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavit ćemo pružati svaku vid podrške i pomoći Bosni i Hercegovini”, kazao je Erdogan.

Podsjetimo, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom borave u zvaničnoj posjeti Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i Bosne i Hercegovine.

U fokusu razgovora tokom posjete bio je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je danas i potpisan. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: AA

Previous Autodestrukcija na bosanski način
Next Ovog ljeta ponovo takmičenje u skokovima s Plivskog vodopada

You might also like

NAŠI DANI

Paralelizmi kao pokriće za kriminal: NS RS o osnivanju agencije za lijekove i medicinska sredstva u ovom entitetu

Sutra će u Banja Luci biti održana posebna sjednica Narodne skupštine na čijem će se dnevnom redu naći Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, po hitnom postupku. Prijedlogom

NAŠI DANI

Svakodnevni život u Sarajevu uoči sutrašnjih općih izbora u Bosni i Hercegovini

Građani širom Bosne i Hercegovine danas, kada traje i izborna šutnja povodom održavanja općih izbora, nastavljaju obavljati svakodnevne poslove, javlja AA. Mnogi građani u Sarajevu tako su odlučili iskoristiti subotnji

NAŠI DANI

Srebreničanin Hasan Hasanović među ličnostima koje su obilježile 2014. godinu

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva Član tuzlanskoga tima Udruženja