Sarajevo: Otvoren Park „Šume prijateljstva“

Sarajevo: Otvoren Park „Šume prijateljstva“

Stari Grad je od danas bogatiji za još jednu oazu mira, prirode i čistoće. Na lokalitetu Grdonj otvoren je Park „Šume prijateljstva“ zahvaljujući odličnoj saradnji Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume, Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske i Općine Stari Grad. 

Ovaj moderno uređeni park, na putu prema izletištu Barice, građanima nudi brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a udaljen je svega dvadesetak minuta vožnje od Baščaršije i prvi je takve vrste u Bosni i Hercegovini. Park „Šume prijateljstva“, koji se prostire na površini većoj od šest hektara posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnice, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje.

Osim toga, Park “Šume prijateljstva” ima i malo vještačko jezero, prostor za piknike, te veliki vidikovac. Put do današnjeg otvorenja je bio jako dug i počeo je još daleke 2010. godine kada se prvi put spomenula ideja pravljenja jednog ovakvog parka prirode nadomak srca Sarajeva. „Udruženim snagama prvenstveno Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, Općine Stari Grad, Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, TIKA-e, firme Natron-hayat d.o.o. i naravno našeg preduzeća dočekali smo da ovaj jedinstveni projekat ne samo u našem gradu, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ugleda svjetlo dana“, ponosno je kazao Nermin Demirović direktor KJP „Sarajevo-šume“, koje će upravljati i rukovoditi ovim prirodnim parkom. Direktor Demirović je kazao da se sa prvim radovima krenulo 2015. godine, te da je u sve sadržaje uloženo oko 800.000 KM: „Dugujemo veliku zahvalnost našim istinskim prijateljima iz Republike Turske, ali i domaćim partnerima. Ulaz za sve posjetioce je besplatan“, izjavio je Demirović.

Image

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović su prisustvovali današnjem svečanom otvorenju. „Još 2013. godine su današnji akteri razgovarali sa mnom na temu pokretanja ovakvog jednog parka na području općine Stari Grad. Sa naše strane je odmah došla podrška u vidu dobijanja administrativnih dozvola, također put prema Parku ‘Šume prijateljstva’, na dijelu od rezervoara do Špicaste stijene na Grdonju, je asfaltiran. Općina Stari Grad je finansirala i kupovinu spremnika za vodu postavljenih na ovoj lokaciji“, kazao je načelnik Hadžibajrić i zahvalio za još jednu velikodušnu pomoć iz Republike Turske.

Na svečanom otvorenju su bili i predstavnici Ambasade Republike Turske, Turske agencije za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA), kao i direktor Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske Bekir Karacabey. U svom obraćanju je rekao da širom Republike Turske imaju 36 ovakvih sličnih parkova, koji imaju za cilj očuvanje ekologije, šuma, ali i razonodu stanovništva, s obzirom da se svi parkovi nalaze u blizini većih gradova: „Ovo je prvi park prirode koji smo pomogli sagraditi, a nalazi se van granica naše zemlje. Izabrali smo Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo sa kojim smo imali, imamo i uvijek ćemo imati posebne odnose na koje smo ponosni. Želim da građani Sarajeva i svi ostali posjetitelji uživaju na ovom lokalitetu“, poručio je Karacabey u svom obraćanju. Nakon obraćanja svih zvanica uslijedio je i zajednički obilazak Parka „Šume prijateljstva“.

Previous Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo
Next Foča: Džamija Aladža spremna za otvorenje (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Pogledajte nove snimke izgradnje koridora Vc

Uživati u prelijepim predjelima naše zemlje, povezati cijelu zemlju, olakšati saobraćaj, te unaprijediti uslove za razvoj naše privrede, samo su neke od prednosti i blagodati koje ćemo imati kada izgradnja

BH RAZGLEDNICA

Praznična atmosfera u glavnom gradu naše države (FOTO)

Lijepo vrijeme Sarajlije su iskoristile da u prazničnoj atmosferi prošetaju gradom. Fotoreporter Fene je zabilježio dio te atmosfere u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ulice i izlozi su ukrašeni državnim

BAŠTINA

Uzeirbegovića konak, Maglaj

Uzeirbegovića konak je stambeni objekat bogate maglajske porodice Uzeirbegovića, kojeg je sagradio Salihbeg Uzeirbegović oko 1875. godine. Objekat dispozicijom odgovara objektima nastalim u prelaznom periodu između osmanske – orijentalne arhitekture