Sarajevo: Otvoren Park „Šume prijateljstva“

Sarajevo: Otvoren Park „Šume prijateljstva“

Stari Grad je od danas bogatiji za još jednu oazu mira, prirode i čistoće. Na lokalitetu Grdonj otvoren je Park „Šume prijateljstva“ zahvaljujući odličnoj saradnji Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume, Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske i Općine Stari Grad. 

Ovaj moderno uređeni park, na putu prema izletištu Barice, građanima nudi brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a udaljen je svega dvadesetak minuta vožnje od Baščaršije i prvi je takve vrste u Bosni i Hercegovini. Park „Šume prijateljstva“, koji se prostire na površini većoj od šest hektara posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnice, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje.

Osim toga, Park “Šume prijateljstva” ima i malo vještačko jezero, prostor za piknike, te veliki vidikovac. Put do današnjeg otvorenja je bio jako dug i počeo je još daleke 2010. godine kada se prvi put spomenula ideja pravljenja jednog ovakvog parka prirode nadomak srca Sarajeva. „Udruženim snagama prvenstveno Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, Općine Stari Grad, Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, TIKA-e, firme Natron-hayat d.o.o. i naravno našeg preduzeća dočekali smo da ovaj jedinstveni projekat ne samo u našem gradu, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ugleda svjetlo dana“, ponosno je kazao Nermin Demirović direktor KJP „Sarajevo-šume“, koje će upravljati i rukovoditi ovim prirodnim parkom. Direktor Demirović je kazao da se sa prvim radovima krenulo 2015. godine, te da je u sve sadržaje uloženo oko 800.000 KM: „Dugujemo veliku zahvalnost našim istinskim prijateljima iz Republike Turske, ali i domaćim partnerima. Ulaz za sve posjetioce je besplatan“, izjavio je Demirović.

Image

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović su prisustvovali današnjem svečanom otvorenju. „Još 2013. godine su današnji akteri razgovarali sa mnom na temu pokretanja ovakvog jednog parka na području općine Stari Grad. Sa naše strane je odmah došla podrška u vidu dobijanja administrativnih dozvola, također put prema Parku ‘Šume prijateljstva’, na dijelu od rezervoara do Špicaste stijene na Grdonju, je asfaltiran. Općina Stari Grad je finansirala i kupovinu spremnika za vodu postavljenih na ovoj lokaciji“, kazao je načelnik Hadžibajrić i zahvalio za još jednu velikodušnu pomoć iz Republike Turske.

Na svečanom otvorenju su bili i predstavnici Ambasade Republike Turske, Turske agencije za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA), kao i direktor Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske Bekir Karacabey. U svom obraćanju je rekao da širom Republike Turske imaju 36 ovakvih sličnih parkova, koji imaju za cilj očuvanje ekologije, šuma, ali i razonodu stanovništva, s obzirom da se svi parkovi nalaze u blizini većih gradova: „Ovo je prvi park prirode koji smo pomogli sagraditi, a nalazi se van granica naše zemlje. Izabrali smo Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo sa kojim smo imali, imamo i uvijek ćemo imati posebne odnose na koje smo ponosni. Želim da građani Sarajeva i svi ostali posjetitelji uživaju na ovom lokalitetu“, poručio je Karacabey u svom obraćanju. Nakon obraćanja svih zvanica uslijedio je i zajednički obilazak Parka „Šume prijateljstva“.

Previous Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo
Next Foča: Džamija Aladža spremna za otvorenje (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Trebevićka Žičara u prva tri dana rada prevezla više od 13.000 putnika

  Trebevićka žičara je, u prva tri dana rada uspješno prevezla više od 13.000 putnika, koji su uživali ili u panoramskoj vožnji ili u odlasku na olimpijski Trebević. “Ponosni smo

TURIZAM

Bosna među odabranim destinacijama za putovanje u 2019.

  Američki portal Matador Network uvrstio je našu zemlju među 25 mjesta koje preporučuju za putovanje u 2019. godini. -Drevni, bajkoviti gradovi postavljeni su na valovita brda i uokvireni šumovitim

BH RAZGLEDNICA

Fascinantan snimak iz zraka: Livanjski divlji konji

  Svako ko se nekada vozio na dijelu magistralnog puta M-16 dionicom Livno-Kupres zna da se zbog velikog broja livanjskih divljih konja tuda mora voziti opreznije. Livanjski divlji konji godinama