Papin sastanak sa Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Papin sastanak sa Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Ocjena je to italijanskog portala La Nuova Bussola Quotidiana, na kojem se, kako se navodi u opisu stranice, objavljuju tekstovi katoličkih novinara ujedinjenih u vjeri.

Sastanak pape Franje sa Dodikom bi, pojašnjavaju, mogao imati ozbiljne posljedice, naročito na geopolitičkoj šahovskoj ploči ogromne važnosti, kakav je Balkan.

– S obzirom na posebnu situaciju trajne međuetničke napetosti u Bosni i Hercegovini, mnogi analitičari smatraju kao ozbiljnu političku i diplomatsku grešku činjenicu da je Sveta Stolica pozvala samo jednog člana Predsjedništva BiH umjesto sva tri, kao što se obično događa na najvažnijim međunarodnim sastancima, a povrh svega izabran je Srbin Dodik – navodi se u tekstu.

Podsjeća se da je Dodik bio premijer i predsjednik entiteta RS te da je u oktobru prošle godine izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a da su se katolici nerijetko nalazili na njegovom udaru.

– Često je napadao banjalučkog biskupa Franju Komaricu, za kojeg je rekao da “laje na RS”. On negira genocid u Srebrenici i podržava ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića – piše autor, dodajući da je Dodik separatista koji ugrožava državu Bosnu i Hercegovinu te da kao takav nije omiljen među zapadnim zvaničnicima.

Ističu da Dodik u Rim nije doputovao iz Sarajeva već iz Beograda, gdje se konsultirao sa čelnicima Republike Srbije i srpske pravoslavne crkve o temama razgovora sa papom.

– U stvarnosti, Dodik nije došao u Vatikan kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine već kao zaštitnik RS-a i separatističkih težnji, ali i kao predstavnik četničko-nacionalističke vlasti u Srbiji i njenog vjerskog krila, Srpske pravoslavne crkve – navodi se u tekstu.

U tom kontekstu podsjećaju da je Dodik najavljivao kako će sa papom razgovarati o ustaškim zločinima u Drugom svjetskom ratu i o Alojziju Stepincu. Također podsjećaju da je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio kako Dodik u Vatikanu neće zastupati stavove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Kao da se to nije desilo, Dodika i njegovu delegaciju je u Vatikanu dočekala počasna garda, u skladu sa protokolom pri posjetama čelnika država, što su srpski gosti sigurno shvatili kao blagoslov Vatikana secesionističkim namjerama RS-a – piše autor teksta.

Podsjećaju na izjavu biskupa Komarice, kojeg opisuju kao hrabrog vođu koji nije napustio svoj narod u najtežim trenucima, u kojoj se sarkastično pita da li će Dodik papi Franji govoriti o sudbini katolika koji su prije rata živjeli u banjalučkoj regiji.

image

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Vjernici i u Aladža džamiji dočekali odabrani mjesec
Next Duvanjsko polje i čarobna rijeka Šujica (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

U Travniku će biti napravljena najveća porcija ćevapa u Bosni

  Bosna i Hercegovina, prepoznatljiva je u svijetu po mnogočemu, ali kada spomenemo tradicinalna jela, malo ima onih koji odmah ne pomisle na ćevape. Sve svoje goste prvo odvedemo na

NAŠI DANI

Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da

NAŠI DANI

Učenici sarajevskih škola obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  Oko 200 djece, učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola, okupilo se danas ispred Doma Oružanih snaga. Oni su učesnici dvosatnog performansa koji je organizovan u sklopu obilježavanja 1. marta,