“Cvijet Srebrenice” i u Kaknju

“Cvijet Srebrenice” i u Kaknju

U gradskoj jezgri Kaknja, u novoj kružnoj raskrsnici, postavljen je “Cvijet Srebrenice” – simbol genocida koji se dogodio u Srebrenici.

Specifičnost ovog gesta Općine Kakanj ogleda se u tome da se ne radi o grandioznom spomeniku na koji su utrošeni veliki novčani iznosi, već o malom cvijetu koji noću svijetli na najfrekventnijem mjestu u Kaknju pored kojeg prolazi veliki broj građana.

“Smisao spomenika je simbolika i poruka. Naš cilj nije bio da u ova teška vremena bilo koga zadivimo veličinom spomenika, već da ga zamislimo nad tužnom sudbinom ljudi nad kojima je izvršen genocid. Općenito posmatrano, spomenici treba da šalju poruke da se zlo nikada i nikome više ne dogodi, i u tome veličina i grandioznost ne smiju zasjeniti poruku koju spomenik šalje”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Povodom postavljanja Cvijeta Srebrenice u Kaknju oglasio se i Ćamil Duraković, jedna od preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i bivši načelnik Srebrenice.

“Simbolika, a ne raskoš. Hvala Kakanj. Hvala građani Kaknja. Hvala načelniče Šljivo”, napisao je na svom Facebook profilu Duraković.

Previous U martu ove godine turista 8,5% više u odnosu na mart 2018.
Next Delegacija EBRD posjetila najveću tvornicu za kaljenje stakla u regiji RAMA-GLAS

You might also like

NAŠI DANI

Milanović kaže da situacija u Ukrajini odvraća pažnju od izbornog zakona u našoj zemlji

Predsjednik RH Zoran Milanović je prvo nakon ruske invazije Ukrajine šutio, a zatim se oglasio suhoparnim priopćenjem u kojem “najoštrije osuđuje” Rusiju. Nakon što je prethodno ekstenzivno pokazivao razumijevanje za

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica drugog masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijenih građana Sarajeva

Minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu 1995. godine i ubila je 43, a teško ranila 84 građana Sarajeva Građani

NAŠI DANI

Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!

  U gradovima širom Crne Gore jutros su osvanuli plakati sa natpisom “Nikad više 1918”. Neimenovani autori, podsjećajući na historijske događaje iz prve polovine prošlog vijeka, sa plakata su poručili