Delegacija EBRD posjetila najveću tvornicu za kaljenje stakla u regiji RAMA-GLAS

Delegacija EBRD posjetila najveću tvornicu za kaljenje stakla u regiji RAMA-GLAS

Brojna delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) posjetila je danas bosanskohercegovačku kompaniju RAMA-GLAS s ciljem obilaska postrojenja čiju je nabavku pomogla ova banka povoljnim investicionim sredstvima.

Generalni menadžer RAMA-GLAS-a Jasmin Avdić kazao je Feni da su članovima delegacije EBRD-a predstavili i dva nova projekta, a to je obnova dotrajalih mašina i uvođenje novih tehnologija, u vrijednosti četiri miliona eura, te projekt pretvaranja krova fabrike u solarnu elektranu, u vrijednosti 500.000 eura.

Avdić je istakao da su predstavnici EBRD-a izrazili veliku zaintereovanost za mašine u čijoj su kupovinu učestvovali, a posebno za dva nova projekta te bosanske kompanije.

– Na početku, naš cilj je bio da postanemo konkurentni na tržištu, a  danas više od 50 posto proizvoda izvozimo u dug spisak zemalja, među kojima su Norveška, Švedska, Švicarska, Danska, Holandija, Njemačka, Austrija, Velika Britanija, SAD,  te afrički kotinent – kazao je.

Avdić je pojasnio da je, prelaskom na novu lokaciju, RAMA-GLAS ponosni vlasnik najveće tvornice za kaljenje i proizvodne linije za izolirano staklo u regiji, zahvaljujući, između ostalog, podršci EBRD-a.

– Primjenom tehnologije ‘super spacer’ proizvodna linija IZO stakla RAMA-GLAS se ističe među konkurentima – naglasio je Avdić.

Da se  trud i rad isplati, kako je rekao, pokazuje to da je zajedno sa 156 uposlenih povećao promet u posljednje tri godine za 10 posto, a da je prošle godine promet iznosio više od sedam miliona eura.

Od osnivanja 1996. god, RAMA-GLAS je izrastao u vodeću kompaniju u polju arhitekturalnog stakla. Nakon 23 godine, kapaciteti prerađenog stakla dnevno iznose 10 tona.

– Put do tog uspjeha bio je izazovan, ali zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, izvrsnoj kvaliteti, izuzetno dobroj organizaciji i upravljanju te vrijednim zaposlenicima, uspjeli smo – poručio je.

Također je kazao da, osim RAMA-GLAS-a, postoje dvije sestrinske kompanije HANO i HANO-TRANS koje osiguravaju sinergiju i kompletan krug usluga krajnjem kupcu.

– Nalazimo se na površini od 20.000 kvadratnih metara, poslujemo prema najnovijim standardima i procedurama, uz proizvode koji su certificirani u evropskim institutima, kao što je IFT Rosenheim – kazao je.

Avdić je istakao da je kompanija završila recertifikaciju u skladu s najnovijim standardom ISO 9001: 2015 te da ispunjava zahtjeve za CE znakom, čime je stekla uslove za izvoz u zemlje Evropske unije.

Proizvodi RAMA GLAS-a su energetski učinkoviti, sigurni, ekološki prihvatljivi, testirani i izrađeni prema najnovijim evropskim standardima i normama.

– Naši dugoročni ciljevi su visokokvalitetni proizvodi, zadovoljni kupci, kontinuirani napredak, poboljšanje procesa i rast udjela naše tvrtke na domaćem i inozemnom tržištu – zaključio je Avdić.

Previous “Cvijet Srebrenice” i u Kaknju
Next Bosanska pramenka: Malo zahtjevna, otporna na bolesti, izdržljiva

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Visočki „Biofit“ proizvodi tradicionalne tjestenine, 30% proizvoda izveze u Australiju

Velikim trudom, vrijednim radom i upornošću, visočka kompanija „Biofit“, koja se bavi proizvodnjom tradicionalnih tjestenina, uspjela se izboriti za svoje mjesto među brojnim proizvođačima tjestenina, koji su prisutni na policama

Ekonomija/Biznis

Razvoj plasteničke proizvodnje u Lukavcu, i dodatna zapošljavanja (VIDEO)

  Općina Lukavac dodijelila je plastenike i opremu za plasteničku proizvodnju za 20 korisnika u okviru Projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba”.

Ekonomija/Biznis

Doboj Jug: Rast prometa i rekordni prihodi firmi ‘Euro Roal’ i ‘Euro metali’

  Euro Roal, kompanija kćerka Hifa Oil i vodeći distributer Aluminijskih , PVC LB. Profila, materijala od Inoxa, polikarbonata i pleksiglasa, ostvarala je u protekloj 2018. godini najbolji poslovni rezultat