U Glogovoj obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila

U Glogovoj obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila

U Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca danas je, u okviru trinaeste manifestacije “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila ovog mjesta.

U krugu dvorišta mjesne džamije, gdje se nalazi i spomen-obilježje s imenima nevino stradalih, prisustvovao je veliki broj mještana, kao i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić i zamjenik načelnika Općine Bratunac Salih Dubčić.

Imam džemata u Glogovoj Haris efendija Čomić kazao je da je na ovom mjestu počinjen stravičan zločin nad nedužnim civilima.

“Civili su privedeni i odvedeni nedaleko od džamije kod rijeke i tu su ubijeni. Odvedeni su i ubijeni samo zato što su bili muslimani”, rekao je Čomić.

Mještanka Bida Osmanović je 1992. godine izgubila majku, a padom Srebrenice 1995. godine i sina, te mnogobrojnu rodbinu.

“Ovih dana svi se osjećamo pogubljeno. U maju 1992. godine desili su se mnogi zločini, a mi ćemo obići sva ta mjesta stradanja kako bi odali počast našim najmilijim. Moja majka Aiša Smajić iz Bratunca je odvezena do Janje sa grupom žena, a prema pričama preživjelih, vraćena je iz Janje u Bratunac i tu je ubijena. Posmrtne ostatke majke sam pronašla u Bratuncu u grobnici u Podčauš”, kazala je Feni Osmanović.

Na spomen-obilježja prisutni su položili cvijeće i proučili Fatihu za nedužno ubijene žrtve, a nakon vjerskog obreda prisutni su se uputili na mjesto gdje su ubijeni mještani Glogove, a koje se nalazi nedaleko od mjesne džamije.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić istakao je tom prilikom da tužilaštva na svim nivoima, prema mišljenju porodica žrtava i preživjelih žrtava, nisu odgovorila svom osnovnom zadatku, a to je kazna za zločince i pravda za žrtve.

Kazao je da se do danas, veliki broj ili velika većina počinilaca teških ratnih zločina i genocida, kreće slobodno po Bosni i Hercegovini, regionu i cijelom svijetu.

“Žrtve i članovi njihovih porodica vrlo često imaju priliku sretati one za koje osnovano sumnjaju, a za neke i pouzdano znaju da su počinioci teških ratnih zločina i genocida. Nažalost, rad tužilaštava je takav da ne ulijeva nadu, niti povjerenje da će pravda biti dostižna za žrtve i porodice, niti da će zločinci i zločin biti kažnjeni kao pouka i poruka novim generacijama da se zločin ne isplati”, ocijenio je Salkić.

Također, pozvao je domaće i međunarodne institucije i organizacije da osnaže i traže brže procesuiranje ratnih zločina od strane Suda i Tužilaštva BiH, “a ne da ih amnestiraju od odgovornosti usvajanjem nove strategije i distribucijom predmeta na niža tužilaštva”.

“Dokaz nerada je i činjenica da za ovaj zločin u Glogovoj niko nije odgovarao, niti je procesuiran od strane Suda i Tužilaštva BiH”, poručio je Salkić.

Zločin u Glogovoj počinjen je 9. maja 1992. godine, kada su zločinci za nekoliko sati strijeljali 65 bošnjačkih civila. Najmlađe žrtve su bili Muharem Ibišević, koji je imao 16 godina i godinu dana stariji njegov brat Mujo, dok je u zločinu ubijen i njihov otac Mustafa.

Previous Lévy: Vi Bosanci ste mnogo dali. Dali ste nam sliku veličine. Primjer otpora. Sliku Evrope, u minijaturi
Next Vlada FBiH: Preko 11 miliona maraka za aerodrome u Mostaru, Tuzli i Bihaću

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Zločin u Briševu – kako je počeo genocid u Bosni i Hercegovini

Agresor i pansrpska kleronacionalistička ideologija nisu ciljali samo i isključivo bosanske muslimane kao mete za istrebljivanje, već su jednako monstruozno bili fokusirani i na bosanske katolike. Piše: Srđan Šušnica Tačno

OTPOR BOSNE

Godišnjica agresorske operacije ‘Breza 94’ – Otpor Nanićevih Krajišnika i ranjavanje Mladića (Video)

“Breza 94” je naziv za vojnu operaciju koju je pokušao izvesti 1. krajiški korpus  “VRS” u vremenskom periodu od 4. septembra  do 12. septembra 1994. godine protiv 5. korpusa Armije

NAŠI DANI

Kakanj: Novac namijenjen za noćni program dočeka Nove godine bit će preusmjeren za liječenje sedmogodišnjeg dječaka

Shvatajući činjenicu da su hitno potrebna novčana sredstva za operaciju našeg sugrađanina sedmogodišnjeg dječaka Evelina Alajbegovića, uvažavajući stavove građana sa kojima se konsultirao putem Facebook profila Općine Kakanj, načelnik Nermin Mandra