Dan pobjede nad fašizmom: U Mostaru odana počast poginulim borcima MUP-a i Armije RBiH

Dan pobjede nad fašizmom: U Mostaru odana počast poginulim borcima MUP-a i Armije RBiH

Povodom Dana pobjede nad fašizmom na mostarskim šehitlucima proučena je Dova šehidima i odana počast u proteklom ratu poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, javlja Anadolu Agency.

Ja-sin i hatma dovu poginulim borcima A RBiH i MUP-a RBiH u agresiji na grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu proučit će mostarski imami, a prigodnim obraćanjem na značaj ovog datuma podsjetio je glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

Evocirajući sjećanja na 9. maj ratni komandant Esad Humo ističe da ne treba pričati o detaljima, koji su svima poznati nego posljedicama tog dana i onome što je prethodilo tome i onome gdje je to vodilo.

„Postavlja se pitanje je li 9. maj slučajnost, jer to je dan borbe nad fašizmom i Dan logoraša i Zlatnih ljiljana i dan kad je HVO definitivno odlučio da nam pokaže šta misli i šta planira, HVO i čitava ta politika. Sad je pitanje, kako se 9. maj i te poruke održavaju na nas i dali smo mi zadovoljni stanjem i onim što danas imamo. Mislim da nismo i da je to trebalo biti bolje. Koliko ja i svi mi smo tome doprinijeli da bude ovako kako je danas i to bi trebala biti analiza svih nas, ali je ipak poruka da nije bilo Armije BiH nikada BiH ne bi više bila živa. To je bio presudni trenutak da BiH bude pobrisana iz istorije, a da nije bilo nas u Mostaru, Hercegovina ne bi postojala, i šta bi bilo s Bosnom? To su poruke o kojima treba dobro razmišljati“, kaže Humo.

Ratni komandant Semir Drljević –Lovac ističe da prisjećanje na 9. maj uvijek izaziva pomiješane emocije.

„Sad imamo presudu u Haagu i najvažnije je da je jasno šta je bilo 9. maja i ko je koga napao, jer smo godinama imali stalno priče da je Armija napala HVO. Samo mogu reći da sam 9. maj dočekao na Šemovcu kao komandant bataljona sa trudnom suprugom. Da smo planirali išta loše ne bih držao trudnu suprugu tu na pravcu napada“, istakao je Drljević.

Ratni gradonačelnik Mostara Safet Oručević naglašava kako je 9. maj sudbonosno vezan za grad Mostar na nekoliko načina.

„Deveti maja 1993. godine krenula je ofanziva na Mostar, krvava ofanziva za osvajanje grada Mostara od strane HVO-a i Hrvatske vojske gdje su se Mostarci odbranili i dugo opstali u toj ofanzivi i opsadi sve do deblokade 30. juna. Drugu koji sam nedavno pronašao je da je 9. na 10. maj vojska bivše Jugoslovenske narodne armije i Republike Srpske očistila lijevu obalu Neretve. Deveti na 10. maja su stanovnici prešli u zapadni dio grada i taj datum se veže i za tu agresiju. Konačno 9. maja Armija BiH učestvuje na obilježavanju 50 godina pobjede nad fašizmom u Parizu i pozvana je kao jedina komponenta iz BiH kao antifašistička komponenta. Tamo smo vidjeli smo šest zlatnih ljuljana i zastavu BiH u koloni koju je nosio naš legendarni komandant Semir Drjević-Lovac. Mislim da se ova činjenica često iz razloga naših neprijatelja krije, zastave HVO i bivše vojske RS-a nisu se našli na toj paradi i podcjenjuje se činjenica da smo već tada priznati kao antifašistička vojska koja je branila svoju državu BiH u srcu Evrope“, kazao je Oručević. 

Naglasio je da fašizma nikad nije prestalo biti, samo je bio prigušen, tiše i smireniji.

„Nekad se rasplamsavao sve ove godine i decenije od pada fašizma dešavalo se sve ono što se danas dešava ovdje… Negiran je holokaust i negirani su zločini, javljale su se fašističke struje, dolazile su epohe dobrih i loših lidera i ta borba je vječna. Kao mlad sam mislio da će doći taj dan kad će oni biti poraženi, nikad neće te snage biti poražene, uvijek će se javljati, samo se treba boriti da je više onih koji su na strani antifašizma“, poručio je Oručević. 

Previous Vlada FBiH: Preko 11 miliona maraka za aerodrome u Mostaru, Tuzli i Bihaću
Next U Goraždu se okupilo stotine 'Zlatnih ljiljana'

You might also like

NAŠI DANI

NASTAVIT ĆE SE RAZGOVORI S RUSKOM STRANOM O POVELJI KULINA BANA

  Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova, koje će posredstvom veleposlanika Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji, nastaviti razgovore s nadležnim institucijama ove zemlje u cilju stvaranja mogućnosti

NAŠI DANI

Glas razuma iz Vojvodine: Poziv vlastima da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku o odnosu prema ratnim zločinima i zločincima

  Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozdravila je danas presudu Međunarodnog suda u Hagu, kojom je Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike srpske, osuđen na doživotnu robiju i pozvala vlast i dio

NAŠI DANI

Popularni voditelj: U Srbiji nema slobodnog društva. Ovdje ništa nije normalno

  Voditelj Ivan Ivanović izjavio je da će posljednja emisija „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ biti emitovana 28. decembra i da poslije toga neće raditi tu emisiju jer „ne želi da