U Goraždu se okupilo stotine ‘Zlatnih ljiljana’

U Goraždu se okupilo stotine ‘Zlatnih ljiljana’

Oko 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan”i “Zlatne policijske značke” okupilo se danas u Goraždu na tradicionalnom druženju zlatnih ljiljana čiji je domaćin Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja iz ovog grada.

Delegacije ljiljana iz svih kantona FBIH položili su cvijeće na spomen obilježja palim goraždanskim braniocima, spomeniku poginuloj djeci u Goražde te obišli šehidsko mezarje u Kolijevkama.

Cvijeće na spomen obilježje položio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te delegacija Vlade FBIH na čelu sa federalnim ministrom za boračka pitanja Salkom Bukvarevićem.

Posebnu pažnju izazvala je i šetnja gradom dobitnika najvećih ratnih priznanja, te defile zastava na svečanoj akademiji koja je ovim povodom organizirana u Velikoj sali Centra za kulturu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1.JPG
Foto: Grad Goražde

Zastave RBiH te brigada i korpusa Armije RBiH uglavnom su nosili sinovi dobitnika Zlatnih ljiljana, pa je tako zastavu Prvog korpusa Armije RBIH nosio Ermin Kulovac, sin zlatnog ljiljana Envera Kulovca koji je poginuo 16. novembra 1992.godine na Strmcu u Rogatici, kao vojnik na dužnosti zamjenika komandanta 1. Rogatičke brigade. Edin Avdić, sin zlatnog ljiljana Šemsudina Avdića iz Brčkog nosio je zastavu Drugog korpusa Armije RBiH.

Čast da ponese zastavu Trećeg Korpusa Armije RBIH iz Zeničko-dobojskog kantona pripala je Adnanu Sirovici, čiji je otac zlatni ljiljan Amir Sirovica iz Maglaja odlikovan zlatnim ljiljanom 1994. godine kao pripadnik 201. Viteške brigade .

Zastavu Četvrtog korupusa Armije RBIH iz Hercegovačko-Neretvanskog kantona ponio je Esmin Venhari, sin zlatnog ljiljana Refika Venharija koji je poginuio 1. marta 1994.godine na dužnosti komandira čete trećeg bataljona slavne motorizovane brigade.

Fadila Porčić, dobitnica najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan” iz Unsko Sanskog kantona nosila je zastavu Petog korpusa Armije RBIH. Porčić se borila u IDČ “Tigar” 502. Viteške brgade, a za iskazanu ličnu hrabrost i požrtvovanje naredbom Generalštaba Armije RBIH dodjeljeno joj je najveće ratno priznanje značka Zlatni ljiljan.

Zastavu Šestog Korpusa Armije RBIH ponijela je Aldijana Tucaković, kćerka zlatnog ljiljana Emina Tucakovića iz Konjica , pripadnika 450. lake brigade, dok je zastavu Sedmog korpusa Armije RBIH ponio Fadil Kučak, sin Ešefa Kučuka dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan iz Srednjebosanskog Kanotna. Na druženju zlatnih ljiljana zastavu MUP-a RBIH nosio je Teo Domuz, sin latnog ljiljana Čedomira Domuza Čede koji je poginuo 30.jula 1992.godine na Rogoju u općini Trnovo na dužnosti komandira Izviđačko-diverzantskog voda. Posthumno je odlikovan Ordenom zlatnog grba sa mačevima 1994.godine i ratnim priznanjima “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” 1992.godine.

Zastavu 28. Divizije Armije RBIH nosila je Dženita Doljančić, kćerka dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Mirsada Doljančića iz Kladnja, dok je zastavu 81. divizije Armije RBIH iz nosio Ernest Imamović, sin legendarnog komandanta i zlatnog ljiljana Zaima Imamovića.

Foto: Grad Goražde

“Sa nama su najbolji, najodaniji, najhrabriji bosanski sinovi, ponosni, dostojanstveni, čestiti. U ovom trenutku nema časnijeg skupa i važnijeg mjesta od ovog danas. Sretni smo što ovaj dan, dan zlatnih ljiljana, ali i dan pobjede nad fašizmom dijelimo sa bosanskim zlatnim ljiljanima, vama koji ste pobjedili fašizam koji se ne pamti u srcu Evrope od drugog svjetskog rata”, poručeno je tokom akademije – javlja RTV BPK.

Previous Dan pobjede nad fašizmom: U Mostaru odana počast poginulim borcima MUP-a i Armije RBiH
Next Una Suljić - najmlađi doktor nauka iz oblasti farmacije u našoj državi!

You might also like

NAŠI DANI

Erdogan: Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u

NAŠI DANI

Takmičenje iz matematike: Ahmed i Amel prvi i treći u Evropi

Samo nekoliko dana od objave istraživanja Međunarodnog programa za procjenu znanja i vještina (PISA) po kojem je naša zemlja na 62. mjestu, matematičari iz Bugojna osvojili zlato i bronzu na

NAŠI DANI

Grad Tuzla obilježio 4. april 1992., datum otpora (Foto)

Grad Tuzla obilježio je 4. april, datum kada je 1992. godine Skupština općine donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle, saopćeno je