Sarajevo planira gradnju tehnološkog parka vrijednosti 80 miliona maraka

Sarajevo planira gradnju tehnološkog parka vrijednosti 80 miliona maraka

Sarajevo bi u narednih nekoliko godina moglo dobiti tehnološki park po uzoru na slavnu Silicijsku dolinu u Kaliforniji u kojoj su smještene neke od najvećih svjetskih kompanija poput Applea, Googlea, Facebooka, Ciscoa, Yahooa…

Ovo su nedavno optimistično najavili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar privrede Haris Bašić, te direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić koji su pored plana za izgradnju Eko kampa Bijambare i obnove hotela Igman, i ovaj projekat predstavili stranim investitorima. Ideja o “silicijskoj dolini” na Šipu stara je više godina, a sada je praktično ponovo izvučena na dnevni red aktuelne kantonalne vlade. 

– Najznačajniji je projekat tehnološkog parka na Šipu, koji treba da postane sarajevska silicijska dolina. Tu će biti koncentrirani obrazovni, poslovni i rezidencijalni kompleksi, gdje bi radili i živjeli, ali se i educirali kadrovi sarajevske informaciono-komunikacijske tehnologije (IKT), odnosno industrije. Zainteresiranost za ovaj projekat je velika, kako kod lokalnih IKT kompanija, tako i kod međunarodnih korporacija koje bi svoje poslovanje pozicionirali na Šipu – kazali su predstavnici Vlade KS.

Zainteresovani investitori trebali bi biti spremni uložiti oko 80.000.000 KM, koliko je planirano, za izgradnju IT parka u sarajevskom naselju Šip.

Osnivanje IT parka duboko podržava udruženje Bit alijansa koju čini gotovo 60 najvećih IT kompanija u BiH, sa više od 2.800 stručnjaka. Među tim kompanijama je i Ministry of Programming, a suosnivač firme Rešad Začina za Faktor govori da bi IT park bio veoma značajan za sve firme u BiH koje se bave ovom strukom.

– Mi smo bili uključeni u projekat kroz Bit alijansu i razgovaramo sa premijerom na tu temu već neko vrijeme. To je super inicijativa i podržavamo je. Naravno da bismo prešli u tehnološki park jer bi nam to sigurno otvorilo mogućnost da iznajmljujemo prostor po povoljnijim uvjetima što trenutno nije slučaj. Najveći problem u gradu je trenutno, jer nema prostora velikih kvadratura na dobrim lokacijama. Ova lokacija na Šipu je jako dobra i mislim da bi najveći benefit bio zapravo taj networking, odnosno da svi ljudi budu na jednom mjestu. Drugi je omjer uloženog i dobijenog – govori Začina.

Na pitanje koliko je realno očekivati da se uskoro u glavnom gradu BiH izgradi ovo višemilionsko IT naselje, Začina navodi da je čitav projekat lako izvodiv ukoliko za to ima volje.

– Izvodivo je ako se otklone blokade, to su prije svega političke, pa logističke prirode u smislu dozvola koje su potrebne za izgradnju. Kao investicija ima itekako smisla jer ako samo 20-30 kompanija, a ima ih mnogo više, bukira te poslovne prostore, to je već jako dobra kritična masa. Kroz Bit alijansu već postoji dio firmi koje bi prešle na Šip, tako da ekonomski sigurno može biti isplativo. Svaka velika IT kompanija sada plaća nekoliko desetaka hiljada KM rente mjesečno za razne prostore, kada se to pretvori u kreditnu liniju, već su to multimilionski krediti, pa bi se čak i na osnovu toga moglo izgraditi – navodi Začina.

U Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo u toku je izrada izmjena i dopuna Regulacionog plana “Poslovna zona Šip-IT park”, nakon čega će biti organizovane javne rasprave u općinama Centar i Vogošća na čijem teritoriju će se i nalaziti tehnološki park.

– IT park je odlična priča. Svi podržavaju ovu ideju i samo su sada u pitanju proceduralne stvari. Mi smo u ogromnom poslu, ali u završnoj fazi i posao što se tiče Zavoda će biti završen u najkraćem mogućem roku – govori za Faktor direktor Hamdija Efendić.

Mirsada Džiho iz Zavoda za planiranje razvoja KS pojašnjava da se po odluci iz decembra prošle godine u postojećem Regulacionom planu rade izmjene samo za dio površine od 6,9 ha na kojoj je predviđena izgradnja tehnološkog parka. Taj dio je potrebno izmijeniti zbog toga što IT park podrazumijeva objekte nešto drugačijeg oblika i izgleda nego što su planirani ranije.

– Jedino će gornji dio Regulacionog plana pretrpjeti izmjenu zato što kada se radio formirali smo više građevinskih parcela jer se mislilo da će biti više investitora, a pošto će sada biti jedan investitor, posmatrat će se kao jedna cjelina i zgrade će se prilagođavati toj funkciji. Obuhvat na kojem će se graditi IT park pokriva oko 90 posto površine općine Centar i 10 posto općine Vogošća. Radi se o neizgrađenom terenu na sjevernom dijelu iznad stambenog naselja na Šipu, a nalazit će se ispod dijela buduće transverzale. Ova izmjena i dopuna neće promijeniti glavni saobraćaj u naselju Šip i IT park će biti poseban kompleks za sebe. U izmjenu i dopunu će biti ugrađena i I transverzala sa petljom i pristupom IT parku, a on će biti povezan sa ostatkom grada i naseljskim saobraćajem. Imat će prikladan i kvalitetan pristup – kazala je Džiho.

Dodala je da je još rano i nezahvalno govoriti o tačnom broju objekata koji bi trebao biti izgrađen, te da će više detalja i informacija biti poznato kada bude organizovana javna rasprava.

Iako još nije poznato kako će tačno čitav kompleks izgledati, studio Nonstop ranije je napravio projekat.

Previous SREDNJOVJEKOVNI SAJAM ‘STOLAČKA TARČA’
Next Sandžak: Počelo obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vlada FBiH: Više od pola milijarde BAM dodatnih sredstava za privredu i zdravstvo

S ciljem dostizanja nivoa ekonomskih aktivnosti u Federaciji BiH sa onim u periodu prije izbijanja pandemije koronavirusa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu poduzimati dodatne mjere koje

MADE IN BOSNIA-387

Klasovi prepoznatljivi slatkiši: Prodaja rolata veća za 67 posto

Najprodavaniji bosanskohercegovački proizvod u kategoriji industrijskih kolača prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo, Milk rol 350 g, odnedavno se na tržište plasira u novoj redizajniranoj ambalaži. Atraktivan dizajn uz već prepoznatljivi

Ekonomija/Biznis

Kompanija iz Živinica uskoro otvara novu fabriku

Lider u oblasti proizvodnje limenih krovova i fasada u BiH kompanija Disk d.o.o. Živinice koja je ujedno među liderima i u regionu po prodaji lima u rolni, nastavlja nizati poslovne