Sandžak: Počelo obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave

Sandžak: Počelo obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave

Svečanim podizanjem bošnjačke nacionalne zastave ispred područnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Prijepolju je danas počelo zvanično obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalnog blagdana Bošnjaka u Srbiji. 

U Muzeju Prijepolju otvorena je izložba s likovne kolonije “Sjenica 2017”. Na platou ispred Doma kulture Prijepolje održana je 13. Smotra bošnjačkih narodnih igara – SBONI. 

Uz prisustvo učesnika smotre i predstavnika Vijeća, javnih ličnosti i građana, obraćajući se na svečanosti na plotou ispred područnog ureda, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Easd Džudžo je rekao da su organiziranjem ove svečanosti u ovom gradu želejli da, između ostalog, ohrabre Bošnjake da u ovom dijelu Sandžaka koriste svoja prava. 

“Bošnjačko nacionalno vijeće ovim činom želi da ohrabri pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice i u Prijepolju, a pogotovu u Priboju i Novoj Varoši da koriste sva svoja kolektivna i identitetska prava. Bošnjačko nacionalno vijeće će se brinuti o svim Bošnjacima, u svim lokalnim zajednicama, ne samo u mjestima gdje su Bošnjaci većina kao što su Novi Pazar, Tutin i Sjenica”, rekao je Džudžo nakon svečanog podizana zastave na jarbol

On je naglasio da je današnjim obilježavanjem Dana bošnjačke nacionalne zastave u Prijepolje preokrenuta slika da se sve manifestacije i kulturni događaji dešavaju u Novom Pazaru. 

Večeras, u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru održat će se promocija prvog kola Edicije “Bošnjaci”, naučno-istraživačkog projekta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. 

Sutra, u subotu, 11. maja obilježavanje Dana zastave BNV započeće svečanom sjednicom na kojoj će poseban gost biti Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda bošnjačkog naroda. 

On će, kako je najavljeno, nakon sjednice, svečano podići bošnjačku nacionalnu zastavu ispred Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru. 

Bošnjačko nacionalno vijeće je 16. aprila raspisalo i nagradni konkurs “Moja zastava” za najbolji likovni rad koji obrađuje temu bošnjačke nacionalne zastave, a otvaranje izložbe radova sa likovnog konkursa i dodjela nagrada pobjednicima biće 14. maja, takođe u Bošnjačkom nacionačnom vijeću u Novom Pazaru.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III. redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine. Dan bošnjačke nacionalne zastave se slavi na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka). 

Pored 11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su i 20. novembar, Dan Sandžaka i 11. juli Dan sjećanja.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, zvanično Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine. 

Previous Sarajevo planira gradnju tehnološkog parka vrijednosti 80 miliona maraka
Next Počinje sanacija Velike aleje na Ilidži

You might also like

BAŠTINA

Novi Pazar: Počeli radovi na sanaciji Kule motrilje, jednog od simbola grada

Počelo je izvođenje radova na sanaciji i revitalizaciji jednog od simbola turističkog centra regije Sandžak u Srbiji, Kule motrilje, smještene na Novopazarskoj tvrđavi. Radovi na revitalizaciji tog važnog spomenika kulture

SANDŽAK

Sandžak traži specijalni status

Na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka u Novom Pazaru upućen je poziv međunarodnoj zajednici da zakaže konferenciju o Sandžaku. Ponovljen je i zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

NAŠI DANI

Ervin Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore

Glasovima 76 prisutnih poslanika, predsjednik Bošnjačke stranke i poslanik mr Ervin Ibrahimović izabran je za potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Izbor Ibrahimovića je u skladu sa novim Poslovnikom Skupštine Crne Gore, koji predviđa