Mještani Prusca iftare dočekuju uz pucanj iz ramazanskog topa

Mještani Prusca iftare dočekuju uz pucanj iz ramazanskog topa

S posebnim doživljajem mještani drevnog Akhisara dočekali su ove godine mubarek mjesec ramazan koji provode u postu, ibadetu i nadi da će i naredne generacije Pruščana njegovati bogatu historiju tog kraja.

Inače, taj dio donjovakufske općine oduvijek je plijenio pažnju ljudi koji su ga s namjerom ili sasvim slučajno pohodili, a novi povod da se o Pruscu priča je ramazanski top, koji s čuvene gradske tabije oglašava vrijeme iftara.

– Osjećaj kada idete prema topu, koji će za koji minut oglasiti kraj posta, ne može se opisati. Jednostavno, shvatite u momentu da ste dio jedne lijepe ramazanske priče i tradicije, za koju sam siguran da će se nastaviti i ubudućnosti  – kazao je je topčija Emir Sijamija.

Dodaje kako je top prošlogodišnji dar Grada Sarajeva općini Donji Vakuf, i da stanovnici Prusca nisu mogli dobiti ljepši poklon.

Ističe da su mještani oduševljeni načinom na koji ove godine dobijaju informaciju o početku iftara, te da posao, koji je povjeren njegovoj porodici, obavlja s ponosom i bez ikakvih teškoća.

Novina koja je dodatno uljepšala ramazan u Pruscu odlična je uvertira pred 509. po redu vjersko-kulturnu manifestaciju „ Dani Ajvatovice“, koja će biti održana od 14. do 30. juna.

Previous Đuro reagovao na natpise BG medija da je srpski glumac: Vela havle vela kuvvete!
Next Novi uspjeh: Cerić osvojila srebro na Grand Slamu u Bakuu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Šeher Sarajevo – najzeleniji glavni grad Evrope

  Prema analizi koju je radio istraživač Centra za agrikulturu u Münchebergu Phillipp Gärtner, Sarajevo je “najzeleniji” glavni grad Evrope, prenijeli su ovih dana domaći i regionalni mediji. Sa rastućim

BAŠTINA

Selo srednjovjekovnih rudara i kovača: Sedam kuća u Vrancima nacionalni spomenik BiH

„Zdravo, zdravo momci, Kreševljaci, da li znate gdje je selo Vranci“, kaže doajen sevdalinke Safet Isović u pjesmi koju je 1972. snimio po tekstu Joze Penave, pa dalje nastavlja: „Gore

BH RAZGLEDNICA

Jajce plijeni pažnju prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim naslijeđem

Jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini Jajce, jedini je evropski grad u čijem centru se nalazi vodopad koji se obrušava sa 22 metra visine, da bi se rijeka