MANIFESTACIJA “400 GODINA DJELA HASANA KAFIJE PRUŠČAKA 1615. – 2015.”

MANIFESTACIJA “400 GODINA DJELA HASANA KAFIJE PRUŠČAKA 1615. – 2015.”

Pod visokim pokroviteljstvom Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, 11. novembra 2015. godine, održat će se manifestacija “400 godina djela Hasana Kafije Pruščaka 1615. – 2015.”.

Organizatori ove manifestacije su Uprava za obrazovanje i nauku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Fakultet islamskih nauka te Orijentalni institut.

Centralni dio manifestacije je naučni skup koji okuplja 18 izlagača, eminentnih učenjaka koji su se tokom svog naučnog rada bavili Pruščakom i njegovim naučnim opusom. Sastavni dio naučnog skupa je promocija knjige o Hasanu Kafiji, njegovom životu i radu s posebnim osvrtom na Pruščakovo najpoznatije djelo Usulul-hikem fi nizamil-alem (Temelji mudrosti o uređenju svijeta) koju je Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji sa El-Kalemom publicirao.

Konačno, na navedenoj manifestaciji biće održana i promocija interaktivne prezentacije o životu Hasan Kafije Pruščaka kao i izložba rukopisa autora Osmana Lavića.

Program manifestacije “400 GODINA DJELA HASANA KAFIJE PRUŠČAKA 1615. – 2015.”

iitb.ba

Previous Olga Zirojević : Oko posebnosti Bošnjaka
Next Tragovima bosanskog kraljevstva: Od Bobovca do Bilinog polja – podrška za 'Zmajeve'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ensar Berber: Želimo da Muzej “Mersad Berber” uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod sa bogatom kulturom

Najavljen je nastavak radova na projektu izgradnje Muzeja “Mersad Berber” u Sarajevu, posvećen jednom od najznačajnijih slikarskih velikana naše zemlje. Podsjetimo, projekat je Općina Stari Grad najavila i počela 2019.

BAŠTINA

Tanović: Islamska umjetnost u Evropi prisutna je i prepoznatljiva

Pisati knjigu o islamskom graditeljskom naslijeđu u Evropi izuzetno je zahtjevno i izazovno, kaže autor knjige Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi Adis Tanović, priznajući kako je za potrebe knjige obišao

KULTURA I UMJETNOST

U KINO SALI OPĆINE NOVI GRAD PREMIJERNO PRIKAZAN FILM “DOBRINJA, OPSADA U OPSADI”

U prepunoj kino sali Općine Novi Grad Sarajevo sinoć je premijerno prikazan novi dokumentarni film autora Avde Huseinovića „Dobrinja, opsada u opsadi“. Ovaj historijski važan dokument, koji govori o preteškim