Najbolji odgovor na rathohuškačke poruke i prijetnje – jačanje državnih institucija i NATO integracije

Najbolji odgovor na rathohuškačke poruke i prijetnje – jačanje državnih institucija i NATO integracije

“Današnji poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da sljedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv na rušenje Oružanih snaga BiH koje su najvažniji garant mira u Bosni i Hercegovini i najbolji primjer uspješne unutrašnje bosanskohercegovačke integracije”, smatra državni premijer Denis Zvizdić.

Najavio je da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti na podržavanju, kreiranju i finansiranju projekata i aktivnosti koje će voditi ka daljem jačanju ukupnih kapaciteta OS BiH.

”A najbolji odgovor na ovakve opasne i rathohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a kao narednog koraka u procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine”, rekao je Zvizdić.

Vjeruje kako EU integracije i NATO integracije, predstavljaju, u skladu sa važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike Bosne i Hercegovine, dva najvažnija cilja vanjske politike BiH, i sve nadležne institucije BiH su obavezne da djeluju u skladu sa tim, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Istovremeno, očekujemo adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne medjunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i čitavom regionu”, piše u reagiranju predsjedavajućeg Zvizdića.

Previous Novi uspjeh: Cerić osvojila srebro na Grand Slamu u Bakuu
Next 'Ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu'

You might also like

NAŠI DANI

Jedan od simbola glavnoga grada – 122 godine sarajevske Vijećnice

  Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, korištena je upravne i administrativne svrhe. Poslije Drugog svjetskog rata stavljena je na raspolaganje Narodnoj biblioteci i ostaje u toj

NAŠI DANI

Bogdanu Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine

  Proslavljeni bosanskohercegovački košarkaški trener je sa sarajevskom Bosnom 1979. godine postao prvak Evrope. Proslavljenom bosanskohercegovačkom košarkaškom treneru Bogdanu Tanjeviću u utorak je u Sarajevu uručena Državna nagrada za sport, a priznaje

NAŠI DANI

Vlasti Srbije žele srušiti džamiju u izgradnji: Muslimani u Zemunu pokušavaju sačuvati građevinu

Protekla dva dana dešava se prava drama u beogradskom naselju Zemun polje. Muslimani ovog dijela Beograda danonoćno stražare ispred svog vjerskog objekta kako bi spriječili njegovo rušenje. Pored stava i