‘Ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu’

‘Ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu’

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general pukovnik Senad Mašović u intervjuu za Radiosarajevo.ba je vrlo otvoreno komentirao današnje poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji u Banjoj Luci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS!

General Mašović napominje da je Zakon vrlo jasan i da “vrlo jasno propisuje i nadležnosti i mogućnosti i način kako se može odgovoriti na ove i bilo kakve druge situacije”.

“Ono što je vrlo jasno jeste činjenica da Zakon o odbrani Oružane snage imaju vrlo jasno propisanu i definisanu svoju jedinstvenu terensku uniformu. Ne postoji bilo kakva druga uniforma i ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu izuzev uniforme Oružanih snaga BiH,  sa vrlo jasno vidljivim grbom države Bosne i Hercegovine, obilježjima i svim onim što je vrlo jasno propisano i definisano zakonskim parametrima koji se tiču Zakona o odbrani i Zakona o službi. Ne postoji apsolutno mogućnost da bilo ko proba to da izorganizuje da pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, neovisno o kojem narodu pripadaju, nose neke druge uniforme, izuzev uniformi koje su vrlo jasno propisane Zakonom o odbrani”, kazao je general Mašović.

Na pitanje šta bi predstavljao potez u nekom drugom pravcu, general Mašović podsjeća da je u članu 2. i 3. Zakona o odbrani vrlo jasno propisano i definisano da su OSBiH jedina legalna i legitimna oružana sila Bosne i Hercegovine.

“Sve ostalo, pa i ovakvi pokušaji podrazumijevaju poziv na paramilitarno, odnosno paravojno organizovanje, koje je vrlo jasno i to Zakonom o odbrani, oglašeno kao najteži oblik krivičnog djela. To je najteži oblik krivičnog djela u smislu ako se krene u bilo kakav pokušaj paramilitarnog ili paravojnog organizovanja… Vidim da su već date adekvatne izjave i članova Predsjedništva BiH i ostalih međunarodnih institucija. Ono što je vrlo jasno da je Predsjedništvo BiH kolektivna vrhovna komanda Bosne i Hercegovine. Ne postoji mogućnost da bilo koji član pojedinačno naredni bilo kakvu upotrebu ili bilo kakav drugačiji rad izuzev onog što je vrlo jasno definisano i propisano Zakonom o odbrani, i kroz lanac komandovanja i kontrole koji je, također, vrlo jasno propisan Zakonom. A polazi od Predsjedništva, kao vrhovne komande, Ministarstva odbrane, mene kao načelnika Zajedničkog štaba, komandanata od Operativne komande, Komande za podršku do najnižeg nivoa”, napominje Mašović.

Podvlači da je lanac komandovanja također, vrlo precizan:

“Bilo kakav drugi lanac podrazumijeva, ponovo naglašavam paramilitarno i paravojno organizovanje i direktno predstavlja najteže kešenje Zakona o odbrani i Zakona o službi i podrazumijeva najteži oblik krivičnog djela”.

Osvrćući se na činjenicu da se opasne poruke šalju sa visoke državne pozicije, te da to dolazi u vrijeme iznimno zabrinjavajućih glasova o situaciji u našoj zemlji, general Mašović ističe da se to gleda “kao na jedan od načina kako da se izvrši dodatna destabilizacija Bosne i Hercegovine”.

“Kroz jedan od najjačih i najbitnijih, najhomogeniji element države Bosne i Hercegovine, a to su Oružane snage BiH. Bilo kakav pokušaj u smislu narušavanja integriteta, digniteta, jedinstvenog djelovanja i poštivanja procedura Zakona ide na ruku onima koji ne žele budućnost Bosne i Hercegovine kao prosperitetne članice NATO Saveza i Europske unije. Oružane snage BiH, s obzirom na ono što one rade dnevno, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i na međunarodnom planu, predstavljaju možda najboljeg ambasadora države Bosne i Hercegovine.

Iz tog razloga ne čude pokušaji da se uruši određena vrsta našeg kredibiliteta, ali to nije ništa novo. Na to treba odgovoriti u skladu s onim što je propisano. Mi ćemo svoje zadatke nastaviti raditi bez bilo kakvih turbulencija. A bilo kakav pokušaj rada mimo onog što je propisano i definisano biće žestoko sankcionisano istog trenutak po primanju prvih saznanja”, poručio je general Mašović.

Na pitanje da li sve ovo ima veze s pokušajem blokade nastojanja naše zemlje da budemo dio sistema NATO-a, general Mašović je kazao ono što se ne može tako precizno čuti u našoj javnosti.

Ovo sada po prvi put ću reći. Ono što je vrlo bitno jeste činjenica da se od 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina već nalazi u MAP-u. Bosna i Hercegovina je već u MAP-u! Bilo kakve priče da se to neće dozvoliti, da nema mogućnosti aktiviranja MAP-a, ponavljam, BiH ima MAP, Bosna i Hercegovina je već u MAP-u! ANP (Godišnji nacionalni program) je proces samo tehnički proces aktivosti kroz put MAP i daljnjih nastavka aktivnosti prema dobijanju punopravnog članstva u NATO-u.

To su stvari koji su jasno propisane. Nažalost, nekoga će rastužiti činjenica da smo mi od 5. decembra 2018. u MAP, neko će se obradovati, ali, evo, najbitnija stvar je da ljudi znaju stvarno stanje i istinu, bez dodatni političkih komentarisanja”, zaključio je general Mašović.

Previous Najbolji odgovor na rathohuškačke poruke i prijetnje - jačanje državnih institucija i NATO integracije
Next Džaferović: Produbiti saradnju Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu

 Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu i da će sada moći brže napredovati, izjavio je za Reuters komandant koji se bori na jugu. Ukrajina

NAŠI DANI

Ova dva udružena, mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo

O nastupu Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a. Ko su razarači Bosne i Hercegovine? Zašto je politika Hrvatske prema našoj zemlji neprincipijelna i kome protekli izbori u

NAŠI DANI

Masakr u Gazi: Ubijene 104 osobe u izraelskom napadu dok su čekali hranu

Ismail al-Ghoul izvještava iz Gaze Nalazim se u bolnici al-Shifa, a ulaz i hodnici prepuni su žrtava prethodnog napada na okupljene ljude koji su čekali dostavu pomoći. Medicinsko osoblje bespomoćno