Rođen u Njemačkoj, studira u Americi: Sa znanjem biomedicinskog inženjera planira se vratiti u svoju Bosnu

Rođen u Njemačkoj, studira u Americi: Sa znanjem biomedicinskog inženjera planira se vratiti u svoju Bosnu

Demir Sikirić, student biomedicinskog inženjeringa na SLU, dizajnirao je prototipski 3D štampani protetik sa kombinacijom hardvera /softvera prilagođenim osobama sa paralizom gornjih ekstremiteta, piše bhinfodesk.

Biomedicinska usmjerenja postaju sve prestižnija u svijetu, zahvaljujući ekspanzivnom razvoju biomedicinske tehnike i instrumentacije. Treba napomenuti da dosadašnje iskustvo inicira da se naši studenti sa svojim stečenim multidisciplinarnim znanjima veoma lako uklapaju u najsloženije istraživačke i razvojne programe.

Naši bosansko-hercegovački studenti uvijek su prvi i najbolji u raznim oblastima, jer posjeduju sposobnost, vještinu, talenat i upornost. Jedan od takvih je i Demir Sikirić, student završne godine Saint Louis Univerziteta, koji nesebično ulaže svoje znanje i kreativnost da bi, kako kaže “stekao što više iskustva i znanja ovdje u Americi a potom se vratio u Bosnu i započeo nešto što će aktivirati omladinu i ponuditi im prilike za rad i uspjeh”.

Iako je rođen u Njemačkoj a živi u Americi, on njeguje bosansku kulturu, jezik i tradiciju. Demir živi neku drugu dimenziju svog života i mašta o povratku. Nadamo se da će njegova mašta uroditi plodom, jer on želi vratiti Bosni ono što joj i pripada.

Demir Sikirić dizajnirao je RoboPro, koncept za robotsku prostetiku koja se koristi putem glasa za osobe sa paralizom gornjih ekstremiteta. Njegova ideja bila je zasnovanja na dizajnu nalik rukavici, a koja sadrži kombinaciju 3D štampanih materijala i hardverske/softverske elektronike. 3D štampana ruka i prsti sadrže strateški postavljene rupe kroz cijelu površinu. Linija optičkih vlakana je provučena kroz te rupe i povezana sa Motorom #1 (motor koji kontroliše prvi i drugi prst) i sa Motorom #2 (motor koji kontroliše treći i četvrti prst), dok je palac, trenutno, netaknut.

Ovi motori su zatim spojeni sa mikroprocesorom koji se aktivira putem baterije od 3,7 Volta. Taj mikroprocesor, tzv. Adafruit Feather, se razlikuje od drugih zbog svojih karakterističnih bluetooth mogućnosti, koje su direktno povezane sa Raspberry Pi-om, koji se koristi za uspostavljanje veza sa ukupnim okvirom kodiranja i softvera. Ove komponente su također povezane direktno sa Amazon Echo Dot-om preko Amazon Alexa Developer Console. S tim, kada se uspostavi veza između ruke i Raspberry Pi putem softvera, onda se može koristiti Amazon Alexa Developer Console da poveže ruku direktno sa Echo Dot-om.

Nakon povezivanja, korisnik ruke može da koristi unaprijed određene komande, kao “otvori” ili “zatvori” da bi kontrolisalo kretanje motora, što, zauzvrat, pomjera prste, a s tim i ruku.

Demirova ideja je da nastavi prikazivati rješenja za širok spektar medicinskih problema. Taj njegov spekatar upravljanja projektima ima samomotivirajuće kreativne ishode, što potvrđuje njegovu angažiranost i u primjeni inženjerskih principa i koncepata dizajna za zdravstvene svrhe. Nadahnut vještinom dizajniranja i naklonjenosti prema dostignućima biomedicinskog inženjeringa, Demir će nastaviti sa multidisciplinarnim povezivanjem znanja iz šire oblasti elektrotehnike sa biomedicinskim znanjima. To nije sve.

Važno je napomenuti da je Demir putem jednog lokalnog inkubatora započeo dvije kompanije gdje je i sam bio osnivač. DynamiCath, kompanija koja je revolucionirala industriju katetera stvaranjem prvog dinamičnog, patentiranog katetera za dijagnostičke procedure. I druga kompanija zvana BoomerBox, preduzeće za pretplatu koje je prilagođeno starijim građanima u objektima za život uz pomoć.

Demir za par dana stiče titulu biomedicinskog inženjera, pa mi mu unaprijed čestitamo, uz nadu da će nastaviti svoje obrazovno putovanje do viših stepena sa još većim uspjehom. Mi se nadamo da će Demirov patent naći put do sretnog korisnika.

Previous Pčelarski centar u Brčkom proizvodi 300 košnica mjesečno
Next Mitropolit Mihailo: Ravnogorci su išli u genocidne pohode protiv pripadnika islama

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

  Studenti inovatori okupili su se i ove godine da bi predstavili svoje inovacije u sklopu Sarajevo Innovations Festivala 2018. Ovo je treći festival inovacija koji okuplja polaznike fakulteta tehničkih

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Razvoj softverske industrije je velika ekonomska šansa za Bosnu i Hercegovinu

  Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Udruženjem kompanija softverske industrije Bit Alijansa, bilo je domaćin Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH. Zbog

NASLIJEĐE

Otkrivanje zaboravljene muslimanske i bošnjačke prisutnosti u Sloveniji

Činjenica da je 1917. godine pisano o džamiji i reisu-l-ulemi je dokaz o značajnom jubileju IZ. Zato je IZ u Sloveniji 2017. označila kao jubilarnu i svečanu godinu. Planirana je