Proizvode fleksibilnu ambalažu: Gračanički „Plastex“ zapošljava 100 radnika, firma konstantno raste

Proizvode fleksibilnu ambalažu: Gračanički „Plastex“ zapošljava 100 radnika, firma konstantno raste

Uspješni gračanički privrednik, vlasnik i generalni direktor kompanije za preradu polimernih materijala i izradu fleksibilne ambalaže „Plastex“ Sead Terzić ujedno je i predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanice.  

Potječe iz tradicionalne zanatske porodice pa nije ni čudo što je još 1984. godine osnovao zanatsku radionicu, iz koje je nastala firma „Plastex“. Danas se ova kompanija ubraja u red velikih preduzeća sa stotinu zaposlenih i timom mladih stručnjaka. 

– Osnovni proizvodni program naše kompanije je prerada polimera i izrada fleksibilne ambalaže iz „role u rolu“ postupkom estrudiranja fleksografije, termozavarivanja, regranulacije. Zapošljavamo stotinu radnika i na tržište EU izvozimo 60 posto proizvodnje, a ostatak ide na domaće tržište, najviše za prehrambenu industriju – kaže Terzić, prenosi Avaz.

Na početku, kaže Terzić, čovjek ima samo želju da uspije, a kasnije, nošen izazovima i osjećajima vrijednosti svoga rada, kako firma raste, rastu i obaveze i odgovornosti. Smatra da su ljudski resursi najbitnija karika u lancu privređivanja.

– Stoga ćemo u Udruženju poslodavaca, u saradnji s dvije osnovne i dvije srednje škole u Gračanici, raditi na snažnoj afirmaciji učeničkog poduzetništva, uz pomoć roditelja, nastavnika, kako učenici ne bi izučavali nešto što će ih odvesti na biro – ističe vlasnik „Plastexa“.

Firma u kojoj se nalazi šest proizvodnih pogona locirana je u Industrijskoj zoni na 10.000 metara kvadratnih, a planovi su da se i dalje širi. Upravo je u testnoj fazi pogon papirne ambalaže. Jedan skupi stroj „Cunioni“, koji opslužuju svega dvojica radnika, dnevno napravi 4-5 hiljada papirnih vrećica, za kojima vapi zapadno tržište.

Previous Mitropolit Mihailo: Ravnogorci su išli u genocidne pohode protiv pripadnika islama
Next Park Hastahana od danas nosi ime Nijaza Durakovića

You might also like

Ekonomija/Biznis

Njemački investitor zainteresovan za ulaganje u modernizaciju stadiona Koševo

Predstavnici Općine Centar Sarajevo, na čelu sa savjetnikom općinskog načelnika za investicije Mustafom Resićem, razgovarali su sa predsjednicom podružnice kompanije „Dersa property consulting SL“ u Bosni i Hercegovini Shahrzad Vakilzadeh

MADE IN BOSNIA-387

Preduzeće iz Bos. Krupe proizvodi kabine za svjetsko tržište, imaju 290 zaposlenih

  Preduzeće “Krupa kabine” iz Bosanske Krupe proizvelo je u protekloj godini rekordnih 14.000 kabina za potrebe tržišta Evropske unije, a kupci njihovih proizvoda su najveće svjetske kompanije koje se

Ekonomija/Biznis

Kreće isporuka Energoinvestove opreme za najveću trafostanicu u Africi

Kompanija Energoinvest d.d. Sarajevo upriličila je danas u Blažuju kod Sarajeva prezentaciju za novinare elektroopreme koja će za deset dana biti isporučena kompaniji Sonelgaz iz Alžira, a biće ugrađena u