Proizvode fleksibilnu ambalažu: Gračanički „Plastex“ zapošljava 100 radnika, firma konstantno raste

Proizvode fleksibilnu ambalažu: Gračanički „Plastex“ zapošljava 100 radnika, firma konstantno raste

Uspješni gračanički privrednik, vlasnik i generalni direktor kompanije za preradu polimernih materijala i izradu fleksibilne ambalaže „Plastex“ Sead Terzić ujedno je i predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanice.  

Potječe iz tradicionalne zanatske porodice pa nije ni čudo što je još 1984. godine osnovao zanatsku radionicu, iz koje je nastala firma „Plastex“. Danas se ova kompanija ubraja u red velikih preduzeća sa stotinu zaposlenih i timom mladih stručnjaka. 

– Osnovni proizvodni program naše kompanije je prerada polimera i izrada fleksibilne ambalaže iz „role u rolu“ postupkom estrudiranja fleksografije, termozavarivanja, regranulacije. Zapošljavamo stotinu radnika i na tržište EU izvozimo 60 posto proizvodnje, a ostatak ide na domaće tržište, najviše za prehrambenu industriju – kaže Terzić, prenosi Avaz.

Na početku, kaže Terzić, čovjek ima samo želju da uspije, a kasnije, nošen izazovima i osjećajima vrijednosti svoga rada, kako firma raste, rastu i obaveze i odgovornosti. Smatra da su ljudski resursi najbitnija karika u lancu privređivanja.

– Stoga ćemo u Udruženju poslodavaca, u saradnji s dvije osnovne i dvije srednje škole u Gračanici, raditi na snažnoj afirmaciji učeničkog poduzetništva, uz pomoć roditelja, nastavnika, kako učenici ne bi izučavali nešto što će ih odvesti na biro – ističe vlasnik „Plastexa“.

Firma u kojoj se nalazi šest proizvodnih pogona locirana je u Industrijskoj zoni na 10.000 metara kvadratnih, a planovi su da se i dalje širi. Upravo je u testnoj fazi pogon papirne ambalaže. Jedan skupi stroj „Cunioni“, koji opslužuju svega dvojica radnika, dnevno napravi 4-5 hiljada papirnih vrećica, za kojima vapi zapadno tržište.

Previous Mitropolit Mihailo: Ravnogorci su išli u genocidne pohode protiv pripadnika islama
Next Park Hastahana od danas nosi ime Nijaza Durakovića

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Livanjski sir na policama turskih marketa

Livanjski sir od ovog mjeseca naći će se i na tržištu Turske, najavili su iz ove bh. prehrambene kompanije. Nakon što je Hrvatska 2013. godine ušla u EU, Mljekara Livno

MADE IN BOSNIA-387

Firma iz Maglaja izvezla prvi traktor proizveden u Bosni i Hercegovini

  Kompanija sa tradicijom dugom preko 130 godina prošle je godine svoje pogone iz Švicarske i Njemačke preselila u Bosnu i Hercegovinu. U Maglaju su zaposlili 13 radnika a prije

MADE IN BOSNIA-387

Golubovi pismonoše: U Ratu su spašavali živote, danas se uzgajaju za takmičenja

Golubovi pismonoše, poznati i kao golubovi vojnici, kroz historiju su bili najbolji prijenosnici poruka na veće udaljenosti. Tako je bilo sve do pojave savremenih komunikacijskih uređaja. Prenosili su pisma, informacije,