Legenda o Esmi Sultaniji odnedavno i kao slikovnica

Legenda o Esmi Sultaniji odnedavno i kao slikovnica

Ovo je priča o Esmi Sultaniji, koja je prodala svoj nakit da bi ozdravila i izgradila jednu džamiju i dva mosta.

I ako Esme već odavno više nema , ostavila je za sobom lijepu džamiju i jednu lijepu priču koja se, evo, već stoljećima prenosi s koljena na koljeno. Danas se ta džamija zove džamija Esme Sultanije. Eno je bijeli se iznad vodopada Plive u gradu Jajcu.

Na 31.međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu upriličena je promocija nove slikovnice Jajčanke Aide Začiragić “Legenda o Esmi sultaniji” u izdanju Lijepe riječi iz Tuzle.

‘2012. godine objavila sam knjigu “Žene iz priča i legendi Bosne i Hercegovine”, a “Legenda o Esmi sultaniji” je jedna od legendi koja je bila naročito draga čitaocima jer je to jedna od najljepših i najpoetičnijih legendi. Već tad sam dobila ideju napisati priču za djecu i objaviti je kao slikovnicu, konačno i to se desilo. Ilustracije za slikovnicu uradio je Emir Durmišević, a uskoro će se naći u knjižarama’, rekla je ranije Aida Zaćiragić za Jajce Online.

Džamija Esme sultanije smatra se jednim od najvrednijih spomenika islamsko – osmanske arhitekture u Jajcu. Nalazi se u centru kraljevskog grada Jajca.

-Ovakva kakva je sada, izgrađena je između 1753. i 1773. godine. Rađena je u tih 20 godina i na kraju izgrađena. Izgrađena je sredstvima princeze ili sultanije Esme, koja je bila udata za Mehmed-pašu Muhsinovića, a koji je bio namjesnik u ovim krajevima i to u dva navrata.

Legenda kaže da je sultanija Esma bila bolesna i da je tražila lijek ali ga nije bilo te da su joj astrolozi preporučili da u mjestu gdje se sastaju dvije rijeke izgradi tri hajrata – ispričao je imam u penziji Ramiz Bećirović.


Tako je sagrađena džamija u Jajcu, ali i dva mosta na Vrbasu. Esma sultanija je bila kćerka sultana Ahmeda III.

(MiruhBosne)

Previous Park Hastahana od danas nosi ime Nijaza Durakovića
Next Komšić podnio krivičnu prijavu protiv Dodika

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: U Vijećnici obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

U sarajevskoj Vijećnici danas je obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara. Prisutni su mogli čuti Partituru za gudački kvartet “Kameni spavač” Vlade Miloševića u izvedbi Gudačkog kvarteta SA Sinfoniette i

RIJEČ

VIDEO Marko Vešović o sebi i onima koji su ga smatrali “izdajnikom” 

Marko Vešović, nedavno preminuli bosansko-crnogorski književnik i njegov upečatljiv govor iz 1992. godine…

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Sarajevu promovirana monografija “Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)”

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu u utorak je održana promocija monografije “Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)”, autora Ermina Kuke, javlja Anadolija. Inicijator projekta i izdavač Monografije