Bosna je prva zemlja u regionu koja je označila proizvode sa oznakom kvaliteta ”BEZ GMO Proizvedeno”

Bosna je prva zemlja u regionu koja je označila proizvode sa oznakom kvaliteta ”BEZ GMO Proizvedeno”

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas (utorak) će biti promovisan značaj BEZ GMO certifikacije i važnost značavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za konkurentnost domaćih proizvođača i prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini.

U aprilu Bosna i Hercegovina je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta ”BEZ GMO Proizvedeno” i time potvrdila da prati evropske trendove bez gmo proizvodnje, certifikacije i označavanja hrane, podržavajući domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštujući prava izbora potrošača.

Oznaka kvaliteta ”BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO Standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaku za cijeli region i rezultat je višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine.

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u Bosni i Hercegovini ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje).

O tome će na pres-konferenciji govoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, šef Odsjeka za biljnu proizvodnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mario Beus, ministar poljoprivrede Republike srpske Boris Pašalić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić, direktor korporativnih komunikacija kompanije Bimal Nataša Pucar i izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo Edin Ibrahimović, najavili su organizatori.

Previous Gračanica: Otvoren proizvodno-poslovni objekat preduzeća „HST CNC TECHNIK“
Next 'Blagajska sehara' svjedoči o tradicionalnom životu u Hercegovini

You might also like

Ekonomija/Biznis

“GS – TM Travnik”: Proizvode luksuzne bicikle, dijelove za njemačku željeznicu, kao i automobilsku industriju

Firma “GS – Tvornica mašina Travnik” nalazi se nedaleko od centra Travnika. Luksuzna bicikla proizvedena u ovoj tvornici prodaju se po cijeni od nekoliko hiljada eura u cijelom svijetu. No,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanske inovacije: U Tuzli napravljeno inovativno i luksuzno kućište za računar

  -Prije 3 godine radio sam kao dizajner-freelancer. Stalno me je nerviralo da moja mašina koja obavlja najteži posao, leži ispod stola kao da je na neki način odbačena, često

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska tržnica: Domaća, organska, a nije skupa

U sarajevskom naselju Dobrinja, u nekadašnjem ratnom skloništu, prošle godine otvorena je Bosanska tržnica, mjesto na kojem se prodaje isključivo domaća i organski proizvedena hrana U tržnici, koja je projekt