‘Kraljevo vrelo’ podno prijestolnog Bobovca

‘Kraljevo vrelo’ podno prijestolnog Bobovca

U podnožju brda na kojem se nalaze ostaci drevnog Bobovca, nekadašnje prijestolnice Bosanskog kraljevstva, nalazi se gorsko vrelo kojeg ne mimoiđe nijedan putnik koji je krenuo da razgleda Bobovac, a koji zna za njega.

Voda je takvog ukusa da, ma koliko da se pije, nije je dosta. Mnogi je natoče i ponesu je kući.
Vrelo je postojalo i u vrijeme punog cvata Bobovca. Pili su ga kako banovi tako i kraljevi, kraljice, princeze, prinčevi, bosanski velikaši koji su posjećivali dvor, pa izaslanici evropskih dvorova, papâ, sultanâ i svih koji su po ma kojem poslu dolazili u bosansku prijestolnicu.


Vrelo je danas zapušteno i teško ga primijete i oni koji iz Kraljeve Sutjeske dođu kanjonom Bukovice, samo prođu mimo njega. Oni koji iz Kraljeve Sutjeske dolaze zaobilaznim putem, kao i oni koji dolaze iz Vareša, ne dođu do njega jer se nalazi u podnožju Bobovačke kose uz potok, do kojeg se ne spuštaju. 


Kako Bobovac nije imao tekuću vodu nego se snabdijevao kišnicom iz cisterni, a ni u bližoj okolici nije bilo živih izvora, dvor se za piće snabdijevao svježom vodom sa ovog izvora. Prilikom arheoloških radova koje je na Bobovcu šezdesetih godina prošlog stoljeća izvodio Zemaljski muzej, kopano je i ovdje s namjerom da se provjeri da li ima tragova iz onog vremena. Naišlo se na ostatke zidića što je pokazalo da je vrelo bilo uređeno, na način kako je to bilo drugdje.


U puno slučajeva kod sličnih dvoraca koji su se nalazili na brdu s izvorom u podnožju, vrelo je bilo uređeno. Tu se nalazila klupica za odmor, sve u zelenilu i cvijeću. Vrelo podno Bobovca je i bez toga bilo dopadljivo, kao što je i danas, jer se nalazi uz gorski potok, uokolo šumoviti obronci, slika kakva je bila i doba kad su s njega pili naši banovi i kraljeva, kraljice, priceze i prinčevi, i svi koji su pored njega prolazili. Danas, oni koji posjećuju Bobovac i znaju za njega, zbog svega toga, i još kad su žedni, ne propuste priliku da ga se sagnu i napuju se, bistre hladne vode s „Kraljevog vrela“.

Autor: Prof. Enver Imamović

Previous Bosanski krajolici: Zeleni kanjon Neretve (VIDEO)
Next KONCEPT ZA JEDINSTVO BOŠNJAČKOG NARODA U SANDŽAKU

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bjelašnica – završena izgradnja apartmanskog naselja “Srebrna lisica”

  Kako je i najavljeno prošle godine da će u narednoj zimskoj sezoni Bjelašnica biti bogatija za nove sadržaje, što se u konačnici i dešava, jedan od njih je i

BH RAZGLEDNICA

Bosanske gradine (VIDEO)

  Video koji prikazuje značajno historijsko naslijeđe i ljepote naše domovine. Pogledajmo tvrđave Bosne i Hercegovine u produkciji Helifilma:

NASLIJEĐE

Gazi Husrev-begova medresa osnovana prije 481 godinu

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 08. januara 1537. godine, a njen osnivač je, mudri i dalekovidi Gazi Husrev-beg, sin bosanskog plemića Ferhat-bega. Majka Gazi Husrev-bega, Seldžuka, bila je kćerka sultana Bajezida