KONCEPT ZA JEDINSTVO BOŠNJAČKOG NARODA U SANDŽAKU

KONCEPT ZA JEDINSTVO BOŠNJAČKOG NARODA U SANDŽAKU

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća je na sjednici održanoj 23. maja tekuće godine pokrenuo inicijativu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak i utvrdio stavove po svim pitanjima za koja postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu.

Bošnjačko nacionalno vijeće će sa sadržinom ove Inicijative upoznati domaću i međunarodnu javnost i sve zainteresovane strane, kao i Evropsku uniju, Vladu Republike Srbije i grupu država „Prijatelji Sandžaka“.

Vijeće poziva bošnjačke političke stranke u Sandžaku, bošnjačke nacionalne institucije i organizacije u Sandžaku i organizacije civilnog društva da pruže podršku ovoj Inicijativi, učestvuju u aktivnostima Vijeća, te da samostalno preduzimaju radnje na promociji, afirmaciji i implementaciji ove Inicijative.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka, poziva sve društveno-političke faktore u Sandžaku da prihvate specijalni status za Sandžak kao zajednički koncept za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak.

Cjelovit tekst: Inicijativa za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak

Cjelovit tekst: STAVOVI ZA KOJE POSTOJI NAJVIŠA MOGUĆA SAGLASNOST U BOŠNJAČKOM NARODU

Previous 'Kraljevo vrelo' podno prijestolnog Bobovca
Next Vrijedni džemat Maurovići Visoko na vakufskoj zemlji proizvodi hranu

You might also like

SANDŽAK

U Srbiji zaustavljeno izdavanje udžbenika na bosanskom jeziku: Beogradu smeta spominjanje bosančice, Crkve bosanske, bosanskih kraljeva, Sandžaka… (Video)

U Srbiji je zaustavljeno izdavanje 52 udžbenika na bosanskom jeziku. Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća tvrde da Zavod za unapređenje obrazovanja iz političkih razloga osporava nazive kao što su Sandžak, Crkva

SANDŽAK

Bijelo Polje: Stara kuća porodice Salemović priča priču iz davnina

U doba savremenog i divljeg urbanizma, kada stari tradicionalni objekti propadaju, porodica Salemović iz Bijelog Polja je odlučila sačuvati svoju kuću za naraštaje koji dolaze, pišu Dnevne novine. Kuća u

SANDŽAK

I Rožaje će imati svoju Baščaršiju: Na trgu će se graditi sebilj

  Trg u Rožajama uskoro će ličiti na sarajevsku Baščaršiju, budući da su gradske vlasti odlučile da na trgu izgrade sebilj isti kao u prijestonici Bosne i Hercegovine. Sebilj je