Vrijedni džemat Maurovići Visoko na vakufskoj zemlji proizvodi hranu

Vrijedni džemat Maurovići Visoko na vakufskoj zemlji proizvodi hranu

Tokom vikenda 25.i 26. maja tekuće godine u krugu Islamskog centra u džematu Maurovići MIZ Visoko, izvršena je sadnja paprike na površini od oko 10 duluma zemlje.

Jedan od rijetkih džemata koji raspolaže tako velikom količinom vakufske zemlje u neposrednoj blizini džamije , a istu nastoji maksimalno iskoristiti jeste džemat Maurovići. U prethodnim godinama vrijedna kipa džamijskog odbora na čelu sa mjesnim imamom (Sead ef Goralija) i vizionarskim pogledima čestitog mutevelije (hadži Salih Valjevac) konstantno radi na ukrupnjavanju vakufskog dobra , ali i oplemenjivanju istog.

Zasađena stabla voća , montiran plastenik za uzgoj povrća , a evo najnoviji pokušaj jeste uzgoj paprika u saradnji sa domaćim proizvođačem koji kompletan proizvod plasira na ino tržište.

Radove na terenu obišao je i glavni imam MIZ Visoko prof Midhat ef Čakalović koji između ostalog naglasi ; “sretan sam i pomalo subjektivan, jer radi se o mojim Maurovićima da je ovako vrijedna ekipa ljudi sa imamom i mutevelijom na čelu, koja ima vizionarske pogleda na razvoj i iskorištavanje vakufske zemlje, što naravno treba intenzivirati i prenijeti na druge džemate koji imaju mogućnosti proizvodnje hrane da to čine”.

Dok je ekipa radnica vršila zasad paprika za koji je obezbijeđeno i navodnjavanje, drugi dio aktivnosti tog dana dešavao se u Islamskom centru gdje su kuhari započeli pripreme za organizaciju zajedničkog iftara većeg broja učesnika. Poželimo im puno uspjeha i nastavak aktivnosti za dobrobit društvene zajednice.

Previous KONCEPT ZA JEDINSTVO BOŠNJAČKOG NARODA U SANDŽAKU
Next Snimatelj 'Potkivanja Tegeltije'! Raskrinkao korumpiranog direktora, u ratu zarobio džip zločinca Mladića!

You might also like

NAŠI DANI

Sanji Vulić dodijeljena zaštita Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Šefici kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine, Sanji Vulić, dodijeljena je policijska zaštita. Ovo je saopštio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić na svom Instagram

NAŠI DANI

Srebro za Lanu Pudar na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Nakon osvojenog 1. mjesta na 200m leptir, bosanska zlatna plivačica Lana Pudar danas je bila 2. na 50 metara iste discipline. S vremenom 26.26, Pudar je zaostala samo šest stotinki

NAŠI DANI

Salko Tursunović isključen iz kluba Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’, pozvan da podnese ostavku

Nakon smjene Ćamila Durakovića sa pozicije predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, inicijativa “Moja adersa: Srebrenica” održala je vanredni sastanak na kojem je donijela tri zaključka. Naime, na prijedlog Stranke za Bosnu