Finansijska podrška za 33 nova biznisa u općini Novi Grad

Finansijska podrška za 33 nova biznisa u općini Novi Grad

Općina Novi Grad Sarajevo i u ovoj godini nastavlja sa podrškom početnicima u biznisu kroz sufinansiranje troškova samostalnih poduzetnika u trajanju od dvije godine, a za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je 220.000 KM.

Tim povodom u zgradi Općine danas su potpisani ugovori za 33 nova početnika u biznisu koji će u periodu od dvije godine koristiti ovu podsticajnu mjeru koja se provodi u svrhu povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta.

Dobrodošlicu je prisutnim potpisnicima ugovora poželio općinski načelnik Semir Efendić, uz želju da uspiju u poslovima koje su pokrenuli. Istakao je da Općina Novi Grad nastoji da kroz različite projekate dođe do što više stanovnika općine.

„Nastojimo da za svaku populaciju našeg stanovništva, od djece koja se rađaju, pa do penzionera, pronađemo način da osjete da su dio ove lokalne zajednica i da ih ona podržava u onome što im je potrebno. Posebno smo razvili nekoliko programa kada je u pitanju podrška zapošljavanju. Jedan od ciljeva našeg Programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“ je da najmanje 5 posto budžetskih sredstava bude usmjereno u podršku privredi. Jedna od mjera koja je počela prošle godine, a tiče se podrške početnicima u biznisu, samostalne ugostiteljske radnje, trgovačke radnje, obrte itd. je i sufinansiranje njihovih mjesečnih troškova u trajanju od dvije godine“, kazao je načelnik Efendić.

Džemaludin Kahrović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj istakao je da je općinska služba svima dostupna i pozvao ih da koriste usluge Centra za razvoj biznisa koji se nalazi u prizemlju zgrade Općine, a koji pruža direktnu i elektronsku komunikaciju, gdje mogu ostaviti e-mail adresu, te svakodnevno dobijati informacije koje mogu biti značajne za donošenje njihovih poslovnih odluka.

„Mi provodimo set mjera podsticaju privredi i zapošljavanju. One su definisane našim strateškim dokumentima, prije svega Strategijom razvoja za period 2014-2020. godina i nije slučajno da se ovako razvija set podsticajnih mjera i projekata u našoj općini“, izjavio je Kahrović, napominjući da je zahvaljujući provođenju seta mjera u periodu od 2013. od kada se počinju primjenjivati, do 2018. godine, došlo do smanjenja nezaposlenih osoba na području općine Novi Grad (oko 3.600 osoba) i do značajnog broja zapošljavanja novih uposlenika u privrednim subjektima koji djeluju na području naše općine.

Među korisnicima podsticajnih mjera je Bojana Šutvić koja je u januaru ove godine registrirala obrtničku djelatnost – Agenciju za reklamu i propagandu “Number one“, a već u maju zaposlila je još jednu osobu.

Jasna vizija i podrška lokalne zajednice

„Prije svega, nama koji tek počinju u biznisu svaka podrška je bitna, zato što je vrlo teško na samom početku osigurati sredstva. S druge strane, jako nam je bitno zato što nekako danas u poslovnom ambijentu vrlo su česte negativne ocjene ambijenta. Ako imate jasnu viziju i ako ste vrijedni i uporni, i uz podršlu lokane zajednice, mislim da se može uspjeti“, naglasila je Bojana.

U općini Novi Grad prošle godine registrirano je 350 novih početnika u biznisu od kojih je 120 ostvarilo pravo na subvencioniranje troškova od strane Općine. Uz to Novi Grad je prva lokalna zajednica koja je u privredu općine Novi Grad plasirala oko 40 miliona KM kroz povoljnu finansijsku liniju i uz subvencioniranu kamatnu stopu, što je rezultiralo otvaranjem oko hiljadu novih radnih mjesta. To i još 15-tak mjera i projekata koji se realiziraju uz podršku partnera, daju značajan doprinos poslovnom ambijentu koji je kreiran u ovoj lokalnoj zajednici.

Previous Vlada ZDK izdvojila pola miliona maraka za čišćenje obala rijeke Bosne
Next Gradonačelnik Sarajeva organizovao iftar za povratnike fočanskog naselja Jeleč

You might also like

Ekonomija/Biznis

Otporna biljka, važna namirnica: U Bosni i Hercegovini uskoro počinje uzgoj kvinoje

Udruženje uzgajivača kvinoje u Turskoj pokrenulo je prve aktivnosti u cilju pokretanja uzgoja ove žitarice i u Bosni i Hercegovini. Biljku koju nazivaju i “majkom svih žitarica” turski uzgajivači u

Ekonomija/Biznis

Agrokomercova kafa koja se melje u kamenim mlinovima ponovo na tržištu

  Jedan od najpoznatijih Agrokomercovih brendova kafa Emina nakon 25 godina ponovo je plasirana na tržište. Kafa Emina koja je 80ih godina mamila uzdahe ljubitelja tradicionalne kafe kakva se pije

MADE IN BOSNIA-387

Pozitivna priča iz Sanskog Mosta: Firma koja proizvodi, raste i treba još radnika

  Poduzetnik Ajdin Karabeg, sa adresom stanovanja u Austriji odlučio je još 2011. godine osnovati firmu Sika limarstvo d.o.o. u svom Sanskom Mostu, sa tada samo dva uposlenika. Firma trenutno zapošljava 32