Državnim organima Srbije i Crne Gore upućen zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak

Državnim organima Srbije i Crne Gore upućen zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je danas državnim organima Srbije i Crne Gore zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja, saopšteno je iz ovog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

U pismu upućenom predsjednicima, premijerima i predsjednicima skupština se, između ostalog, poziva na dijalog: 

“Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak na osnovama inicijative za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak, predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku. Smatramo važnim naglasiti da specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno političke zajednice, jemči ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba.U cilju izgradnje slobodnog multinacionalnog, multikulturalnog, mulitkonfesionalnog i demokratskog društva jednakih šansi za sve, Bošnjačko nacionalno vijeće Vas poziva na dijalog te ukazuje na značaj i važnost neodložnog prihvatanja rješenja predloženog putem ove Inicijative”, saopšteno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća. 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je pokretač inicijative za specijalni status Sandžaka, izjavio je da će međunarodna zajednica vrlo brzo podržati tu inicijativu.

“Inicijativa Bošnjačkog nacionalnog vijeća svakim danom dobija na snazi i stiče međunarodnu podršku. Specijalni status Sandžaka u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi, postaje nukleus regionalne stabilnosti na Balkanu. Ponovo se vraća koncept Badenterove komisije od 4. novembra 1991. godine, Srbi i Crnogorci ne gube ništa i nemaju ni jedan valjan razlog za osporavanje ovog prijedloga, naprotiv. Mi moramo brzo i samouvjereno da djelujemo, jer će međunarodna zajednica ovo vrlo brzo da podrži”, izjavio je ranije Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u javnom pozivu upućenom ovog vikenda bošnjačkim političkim faktorima naveo da Bošnjaci Sandžaka danas imaju samo dva izbora:

“Prvo, da se okupe oko jedinstvenih stavova i da zajedno postignu taj cilj. Drugo, da kao narod nestanu sa ovih prostora”.

Previous Počela prva faza potrage za naftom u Federaciji BiH
Next Mirza Teletović posao selidbe iz USA povjerio firmi Interlogistic

You might also like

SANDŽAK

Smijenjen pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, kritikovao Vučićevu posjetu gradu

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac razriješio je dužnosti dosadašnjeg pomoćnika Emira Aščerića, koji je na tu funkciju imenovan kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka. Aščerić je ranije na Fejsbuku

SPORT

Hamad Međedović, Bošnjak iz Sandžaka – najbolji mladi teniser na svijetu!

U nevjerovatnom finalu ATP Next Gen završnog mastersa, mladi teniser Hamad Međedović iz Novog Pazara postao je šampion, osvajajući titulu pobijedivši u subotu u uzbudljivom meču protiv Artura Fisa rezultatom

NAŠI DANI

Njegošev rođendan neće biti državni praznik Crne Gore – Bošnjačka stranka pokazala snagu!

Crnogorska vlada povukla je danas iz skupštinske procedure prijedlog da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude proglašen državnim praznikom. Vlada do sada nije obrazložila razloge povlačenja izmjena Zakona o