U Vijećnici održana promocija izabranih djela Dževada Karahasana

U Vijećnici održana promocija izabranih djela Dževada Karahasana

Promocija izabranih djela višestruko nagrađivanog bosanskohercegovačkog književnika i najprevođenijeg autora Dževada Karahasana održana je večeras u Vijećnici uz podršku gradske uprave Sarajeva.

Mjesto promocije nije izabrano slučajno jer kao što je kazao uvodničar, prof.dr. Vahidin Preljević, Vijećnica nije samo jedan od motiva u djelu Dževada Karahasana, pisca, akademika i profesora, središnje ličnosti bosanskohercegovačke kulture.

Po riječima samog Karahasana, svaki ulazak u Vijećnicu je za njega svojevrsna emotivna arheologija. U njegovom životu, kao i životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, taj objekat ima posebno mjesto.

Vezu promocije izabranih djela Dževada Karahasana i objekta u kojem se desio ovaj događaj naglasio je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji se također obratio zvanicama.

Promocija je protekla u formi razgovora pisca i Matije Bošnjaka, izvršnog urednika izdavačke kuće Connectum u čijoj ediciji su štampana izabrana djela.

Pisac je, osim njegove veze s Vijećnicom, odgovarao na Bošnjakova pitanja o književnosti kao faktoru koji može i mora razbijati ideološke floskule, zatim o Andriću kao jednom od Karahasanu najdražih pisaca od kojeg je učio i s kojim se “svađa”, Platonu kao još jednom od uzora i “prijatelja”, te o ljubavi kao jednoj od velikih tema u Karahasanovom opusu i istinskoj temeljnoj sili.

U izabranim djelima Dževada Karahasana koje je objavio Connectum su: “Šahrijarov prsten”, “Istočni diwan”, “Što pepeo priča”, “Sara i Serafina”, “Noćno vijeće”, “Knjiga vrtova/ O jeziku i strahu”, “Dnevnik selidbe”, “Kuća za umorne”, “Izvještaji iz tamnog vilajeta” i “Kraljevske legende”.

Dževad Karahasan, u razgovoru s Matijom Bošnjakom, najavio je za ubuduće iz njegovog pera zbirku eseja “Knjiga o šutnji” i roman koji će najvjerovatnije nositi naziv “Uvod u lebdenje”.

Promocija Karahasanovih izabranih djela u deset knjiga održana je u prepunoj sali Vijećnice.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Studij komparativne književnosti i teatrologije sudbinski ga dovodi u Sarajevo, dok doktorsku disertaciju brani u Zagrebu.

Član je Akademije nauka Bosne i Hercegovine i Njemačke akademije za jezik i književnost.

U biografiji Dževada Karahasana, velikog ljubitelja i dramske književnosti, također je dugogodišnji rad u pozorištu.

Dobitnik je mnogobrjnih nagrada i priznanja u regioalnom i evropskom kulturnom prostoru.

Nominovan je dva puta za Nobelovu nagradu.

Previous Naš Bosniaco poručio: Ne bojimo se Italije!
Next Torino je danas bosanski! Naši navijači raspjevani čekaju večerašnji duel s Italijom (VIDEO)

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Uzunović: Najbolja regionalna književnost poslije rata piše se u Bosni

Ovogodišnji laureat nagrade Fric, govori o procesu nastanka romana ‘Ja sam’, nagradama i regionalnoj književnoj sceni. Sa početkom godine počinje i sezona književnih nagrada, čije rezultate nestrpljivo iščekuju autori, izdavači

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Izložba djela bošnjačkih autora, pohranjenih u Historijskom arhivu (Video)

  Izložba „Bošnjaci, autori književnih djela – iz Orijentalne zbirke (1463-1918.) Historijskog arhiva Sarajevo“ otvorena je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci povodom 9. juna, Međunarodnog dana arhiva i Sedmice

ŽIVOT

Film “Svako ima svoj Everest” Tomislava Cvitanušića na AJB DOC-u: Priča o fenomenu dosezanja vrhova

Na šestom izdanju AJB DOC međunarodnog dokumentarnog filma koji se ove godine održava od 8. do 12. septembra, premijerno će biti prikazan film “Svako ima svoj Everest”, koji prati uspon