Štrajk žena u Švicarskoj zbog lošeg položaja u društvu

Štrajk žena u Švicarskoj zbog lošeg položaja u društvu

Žene iz svih sfera švicarskog društva planiraju u petak izaći na ulice širom švicarskih gradova, u štrajku koji ima za cilj skrenuti pažnju na lošu reputaciju njihove zemlje u odbrani ženskih i porodičnih prava.

Uprkos visokom životnom standardu, Švicarska zaostaje za ostalim razvijenim zemljama u plaćanju ženskog rada i osiguranju spolne ravnopravnosti na radnom mjestu.

– Koristeći parolu “Plate, vrijeme, poštovanje”, dešavanja u petak podsjetnik su na štrajk održan u 1991., pet godina prije nego što je švicarski Akt o ravnopravnosti spolova stupio na snagu.

Tim zakonom zabranjeni su diskriminacija na radnom mjestu, seksualno uznemiravanje i štite se žene od pristrasnih stavova i otpusta s posla zbog trudnoće, bračnog statusa ili spola.

Više nego 20 godina kasnije, žene se, međutim, još žale da zarađuju manje od muškaraca, da se redovno dovodi u pitanje njihova kompetencija, prema njima se ophodi snishodljivo i s paternalizmom na radnom mjestu, prenosi Reuters.

Bosna i Hercegovina među šest najboljih država svijeta

Podsjetimo, Vijeće za vanjske odnose (CFR) provelo je istraživanje za Svjetsku banku (WB) o jednakopravnosti radno sposobnih žena u svijetu. Istraživanjem globalnog indeksa prema kojem su rangirane zemlje u odnosu na ravnopravnost radno sposobnih žena utvrđeno je da se Bosna i Hercegovina nalazi među deset najboljih država svijeta, tačnije na šestom mjestu.

Lider na listi je Australija sa 94,9 bodova, a među deset najboljih su još: Kanada 94,5, Novi Zeland 93,6, Španija 92,9, Meksiko 92,8, Bosna i Hercegovina 92,2, Velika Britanija 91,8, Litvanija 91,4, Island 90,5 i Latvija 89,6.

Previous Svečano predstavljen Udruženi pokret za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washingtonu
Next Zenica: Amel Tuka najbrži na 800 metara

You might also like

NAŠI DANI

FBiH bi mogla dobiti 2500 rezervnih policajaca

Vanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za utorak, a povod su najave da će RS formirati rezervni sastav policije, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik ove komisije Damir

NAŠI DANI

Prve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu

 (MINA) – Prvi avion sa bosanskohercegovačkim hadžijama, koje su u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini putovali u Mekku i Medinu, sletio je

NAŠI DANI

‘Postoji vjerovatnoća da je Izrael ubio moju porodicu zbog mog izvještavanja’

Novinaru Al Jazeere Waelu Al-Dahdouhu ubijeni su žena i dvoje djece u izraelskom zračnom napadu koji je pogodio kuću u kojoj su se sklonili u Gazi. Dahduh je primio vijesti