Bosna zbog prirode odabrana za jedini evropski  KTM Adventure Rally

Bosna zbog prirode odabrana za jedini evropski KTM Adventure Rally

KTM Adventure Rally za 2019. godinu odabrao je Bosnu i Hercegovinu za jedini evropski rally. Svake godine vodeća svjetska kompanija u proizvodnji i prodaji motora KTM organizuje šest rallyja.

Nevladina organizacija “Next Horizon” iz Sarajeva partner je u ovom projektu, gdje će 150 vozača iz cijelog svijeta na svojim dvotočkašima od 18. do 20. juna imati priliku obići bosanskohercegovačke planine, rijeke, sela te doživjeti nezaboravno trodnevno iskustvo, saopćeno je iz NVO “Next Horizon”.

Iz te organizacije navode da je veliko zadovoljstvo i čast kada jedna ozbiljna organizacija poput KTM-a prepozna prirodne potencijale Bosne i Hercegovine i od svih zemalja odabere upravo našu zemlju za rally.

“Kada su nas kontaktirali željeli su doživjeti nezaboravno iskustvo enduro vožnje po Bosni i Hercegovini. Predložili smo im rute, olimpijske planine, predivne dijelove Zelengore, Visočice, Lukomira, kanjon Rakitnice, koje će obilaziti tri dana i gdje je planirano svaki dan da pređu 150-250 km na motorima. Ovo je ujedno prilika da pokažemo kakvu prirodu imamo, na koju zaista trebamo biti ponosni”, istaknuo je Armin Karadža iz Next Horizona.

Kako ističu u KTM-u, na Adventure Rallyju svi vozači koji se prijave otkriju pravo značenje avanture i šta to znači prihvatiti KTM duh. Svake godine održava se šest relija na šest različitih mjesta: Evropa, Australija, Novi Zeland, Južna Afrika, Kanada i SAD. To ujedno predstavlja šest različitih testova karaktera i vještina.

“Bosna i Hercegovina je odabrana za jedini evropski rally ove godine, upravo zbog nevjerovatne prirode, izazovnih staza usred impresivnog pejzaža prekrasnih planina, dubokih kanjona, ledeno hladnih planinskih jezera i rijeka. Kada smo stupili u kontakt sa “Next Horizonom” koji imaju iskustva kada je enduro sport u pitanju, predložili su nam rute, došli smo u obilazak i ostali smo zatečeni. Nije bilo dileme, Bosna i Hercegovina je naš sljedeći rally”, naglasio je Andreas Maier iz KTM-a.

Ove godine, učešće na rallyju potvrdio je Chris Birch – osam puta novozelandski Enduro šampion, trostruki pobjednik Roof of Africa i 2010. Red Bull Romaniacs laureat.

Pridružit će mu se i Laia Sanz, 32-godišnja vozačica iz Španije, koju zovu i kraljicom pustinje. Ona ima više motociklističkih titula od gotovo svih muških kolega iz Dakara.

Osvojila je žensko Svjetsko prvenstvo 13 puta, Evropsko prvenstvo 10 puta. Bilježi devet impresivnih Dakar nastupa – uključujući i deveto mjesto u ukupnom rezultatu 2015., što predstavlja najveće žensko dostignuće u istoriji rallyja.

Nakon KTM Adventure Rallyja u organizaciji “Next Horizona”, planirana je Hard enduro trka Days of Revenge na Bjelašnici od 21. do 23. juna. Po šesti put vještine će odmjeriti najbolji enduro vozači iz Bosne i Hercegovine i regije.

Previous Od 15. juna BH vozom prema moru
Next Vodopad Kravica u našoj zemlji među 20 najljepših mjesta u Evropi

You might also like

SPORT

Bosna i Hercegovina se može pohvaliti nečim o čemu sanjaju i mnogo veći

Utakmica između Brooklyn Netsa i Denver Nuggetsa ostat će upamćena po prvom okršaju dvojice Bosanaca i Hercegovaca u NBA, a pamtit će se i po još jednoj nesvakidašnjoj situaciji. I

SPORT

Davis Cup : Treća pobjeda naših tenisera u Zimbabveu za plasman u drugo kolo

U  dugotrajnom i iscrpljujućem meču u teškim vremenskim uslovima, naši teniseri Mirza Bašić i Tomislav Brkić uspjeli su savladati par iz Zimbabwea Wayne Black/Mark Fynn rezultatom  u setovima 3:1 (6:3,

BAŠTINA

Kula Salema Šehovića mjesto gdje dolaze zaljubljenici u bosansku tradiciju (Video)

  Selo Vukeljići smješteno u brdima iznad Fojnice po mnogo čemu je specifično. Osim planinskog ambijenta, nastarije nakšibendijske tekije ovo selo krasi i kula Salema Šehovića. U njoj se svakog