Višegrad – U Drinu spušteno 3.000 ruža za 3.000 ubijenih Bošnjaka

Višegrad – U Drinu spušteno 3.000 ruža za 3.000 ubijenih Bošnjaka

Na mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i nekadašnjoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac danas je obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada.

Program na mjestima najmasovnijih stradanja Višegrađana zajednički su organizovali Udruženje porodica nestalih lica “Višegrad 92.” i Udruženje “Žena – žrtva rata”. U znak sjećanja na 3000 žrtava sa višegradske ćuprije u Drinu je bačeno 3.000 ruža, u Gazanfer-begovoj džamiji proučen je tevhid, a u popodnevnim satima učesnici skupa posjetili su i kuće Adema Omeragića i Mehe Aljića u Pionirskoj ulici i na Bikavcu u kojima je u junu 1992. godine živo zapaljeno više od 140 civila. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

U kući na Bikavcu Esad Tufekčić izgubio je cijelu porodicu – suprugu, kćerku od pet i sina od dvije godine.

“Poslije 27 godina uzaludnog traganja nismo uspjeli pronaći ni najmanju koščicu. Životna mi je želja, dok sam živ, da nađem posmrtne ostatke, kako bih ih mogao dostojno pokopati i da čovjek ima gdje doći da prouči fatihu”, priča Tufekčić.

Zločini poznati kao “žive lomače” dogodili su se 14. juna 1992. godine, kada su pripadnici jedinice Osvetnici, na čelu s Milanom i Sredojem Lukićem, stjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana. Sličan scenario ponovljen je 13 dana kasnije kada je u podrumu kuće na Bikavcu spaljeno oko 70 civila. Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnjih ratnih zločina koji su se desili tokom rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i zločina koji su se dogodili na kraju dvadesetog stoljeća.

Iako spadaju među najokrutnije, žive lomače nisu jedini zločini počinjeni na području Višegrada.

“Evo 27 godina smo tu, i danas na istom mjestu. Nema pomaka što se tiče pronalaska nestalih osoba. Teško je, jako teško doći do grobnica. Šta reći!? Svake godine ista priča”, kaže Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja porodica nestalih i ubijenih civila “Višegrad 92”.

Kasapović dodaje kako ratni zločinci nisu procesuirani, a većina osuđenih dobila je simbolične kazne.

Skupu u Višegradu danas su prisustvovali samo predstavnici Bošnjaka u vlasti opštine Višegrad, te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić s imamima iz ovog i susjednih Medžlisa.

Previous Otvorena nova poslovnica Dresscode u BBI Centru
Next Počeo ljetni pohod 'Grebak – put života'

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

U Sarajevu predstavljena Publikacija ‘Ratni zločini u Foči – Presude’

  Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je predstavilo publikaciju “Ratni zločini u Foči – Presude” u kojoj su objavljenje presude za ratne zločine pred Sudom Bosne i

NAŠI DANI

Dan kada je posljednji Jugosloven napustio Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izgubilo i posljednjeg Jugoslovena… Stolica sada već bivšeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića više nije u zgradi u ulici Maršala Tita 16. Svoje radno mjesto,

NAŠI DANI

Ahed Tamimi – simbol palestinskog otpora okupaciji, puštena iz izraelskog zatvora

  Mlada Palestinka koja je osam mjeseci bila u zatvoru jer je ošamarila dva izraelska vojnika, danas je oslobođena. Portparolka izraelskog zatvora rekla je Frans presu da su 17-godišnju Ahed