Privreda u FBiH zaradila tri milijarde maraka;  1,5 milijardi više nego u 2017.

Privreda u FBiH zaradila tri milijarde maraka; 1,5 milijardi više nego u 2017.

Privredna društva u Federaciji Bosne i Hercegovine su u prošloj godini ostvarila prihode od 49,5 milijardi maraka, što je za 1,5 milijardi KM više nego u 2017. godini, pokazuju podaci Finansijsko-informatičke agencije (FIA).

Od 22.952 preduzeća koja su poslovala na tržištu FBiH, 15.699, ili 68 odsto, poslovalo je pozitivno i ostvarilo ukupnu neto dobit od tri milijarde maraka. Ta dobit je veća za 5,2 odsto nego 2017.

Kada su u pitanju one kompanije koje su negativno poslovale, u odnosu na 2017. njihov broj je pao sa 6.847 na 6.466, ali je zanimljivo da se vrijednost ukupnog gubitka sa 854 miliona povećala na više od milijardu maraka.

“U strukturi prihoda dominirali su oni ostvareni na domaćem tržištu, dok je udio prihoda od izvoza ispod 16 procenata”, kazao je Esad Mahmutović, direktor Agencije, prilikom predstavljanja rezultata.

Dodao je kako po prihodima prednjače kompanije iz oblasti trgovine i prerađivačke industrije.

“Ove dvije grane zajedno ostvaruju oko 60 posto dobiti svih privrednih društava u FBiH”, kazao je Mahmutović.

Prema njegovim riječima, među najvećim problemima privrede je niska likvidnost, jer preduzeća imaju velike probleme s redovnim izmirenjem kratkoročnih obaveza.

“Mjereno omjerom duga i imovine, te duga i kapitala, finansijska stabilnost nije ugrožena”, kazao je on.

Paralelno sa dobrim poslovnim rezultatima, u FBiH je tokom 2018. godine i rastao broj zaposlenih za 7,9 odsto.

Sa 344.754 zaposlenih u 2017. taj broj se prošle godine povećao na 356.390.

Rasla je i ukupna vrijednost imovine privrednih društava i uvećala se za 2,4 odsto, tačnije sa 64,6 na 66,1 milijardu KM.

Adnan Mahmutović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže za “Nezavisne” kako će rezultati poslovanja privrede biti još bolji kada Vlada popravi poslovni ambijent.

“O tome se dugo priča i neke su pripreme rađene, ali neophodnih zakona nema”, kaže on.

Previous Naša stranka osuđuje paradiplomatske aktivnosti Milorada Dodika
Next Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

NSoft ponovo na Deloitte EMEA listi 500 najbrže rastućih kompanija

NSoft je jedina kompanija iz Bosne i Hercegovine koja se našla na prestižnoj listi Deloitte Global: Technology Fast 500™ EMEA. Ovaj program objektivno rangira tvrtke usmjerene ka tehnologiji te im

Ekonomija/Biznis

Prvi domaći trgovački lanac: Novi Robot novih 100 radnih mjesta

  Robot je prvi domaći trgovački lanac koji postoji već 23 godine te zapošljava 2100 radnika u preko 20 gradova Bosne i Hercegovine, a svake godine otvori nekoliko novih poslovnica.

Ekonomija/Biznis

Znanje arhitekte ukomponovao sa porodičnom zlatarskom tradicijom i dizajnirao unikatni nakit SAMUSA

  Znanje arhitekte ukomponovao je sa stoljetnom porodičnom zlatarskom tradicijom i dizajnirao unikatni nakit SAMUSA. Tarik Musakadić iz Sarajeva inspiraciju je pronašao u arhitekturi karakterističnoj za sarajevsku Baščaršiju, ali i