Privreda u FBiH zaradila tri milijarde maraka;  1,5 milijardi više nego u 2017.

Privreda u FBiH zaradila tri milijarde maraka; 1,5 milijardi više nego u 2017.

Privredna društva u Federaciji Bosne i Hercegovine su u prošloj godini ostvarila prihode od 49,5 milijardi maraka, što je za 1,5 milijardi KM više nego u 2017. godini, pokazuju podaci Finansijsko-informatičke agencije (FIA).

Od 22.952 preduzeća koja su poslovala na tržištu FBiH, 15.699, ili 68 odsto, poslovalo je pozitivno i ostvarilo ukupnu neto dobit od tri milijarde maraka. Ta dobit je veća za 5,2 odsto nego 2017.

Kada su u pitanju one kompanije koje su negativno poslovale, u odnosu na 2017. njihov broj je pao sa 6.847 na 6.466, ali je zanimljivo da se vrijednost ukupnog gubitka sa 854 miliona povećala na više od milijardu maraka.

“U strukturi prihoda dominirali su oni ostvareni na domaćem tržištu, dok je udio prihoda od izvoza ispod 16 procenata”, kazao je Esad Mahmutović, direktor Agencije, prilikom predstavljanja rezultata.

Dodao je kako po prihodima prednjače kompanije iz oblasti trgovine i prerađivačke industrije.

“Ove dvije grane zajedno ostvaruju oko 60 posto dobiti svih privrednih društava u FBiH”, kazao je Mahmutović.

Prema njegovim riječima, među najvećim problemima privrede je niska likvidnost, jer preduzeća imaju velike probleme s redovnim izmirenjem kratkoročnih obaveza.

“Mjereno omjerom duga i imovine, te duga i kapitala, finansijska stabilnost nije ugrožena”, kazao je on.

Paralelno sa dobrim poslovnim rezultatima, u FBiH je tokom 2018. godine i rastao broj zaposlenih za 7,9 odsto.

Sa 344.754 zaposlenih u 2017. taj broj se prošle godine povećao na 356.390.

Rasla je i ukupna vrijednost imovine privrednih društava i uvećala se za 2,4 odsto, tačnije sa 64,6 na 66,1 milijardu KM.

Adnan Mahmutović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže za “Nezavisne” kako će rezultati poslovanja privrede biti još bolji kada Vlada popravi poslovni ambijent.

“O tome se dugo priča i neke su pripreme rađene, ali neophodnih zakona nema”, kaže on.

Previous Naša stranka osuđuje paradiplomatske aktivnosti Milorada Dodika
Next Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja

You might also like

Ekonomija/Biznis

U ovoj godini biće pokrenute aktivnosti na izgradnji „brze“ ceste Goražde-Sarajevo

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom Fadilom Novalićem i ministrom  energije, rudarstva i industrije Nermin Džindićem boravila je danas u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Ovom prilikom održan je

TURIZAM

Aquaterm Olovo: Svojevrstan brend u domenu banjskog turizma

  JZU BRC Aquaterm Olovo prvobitno je 1971. godine izgrađen i registrovan kao Hotel “Aquaterm“. Početni kapacitet bio je 17 soba, a osnovna djelatnost bila je ugostiteljsko-turistička. Godine 1982. došlo

MADE IN BOSNIA-387

U prva četiri mjeseca 2018. – Izvoz u zemlje EU 13,3 posto veći nego u istom periodu lani

  Izvoz iz Bosne i Hercegovine u periodu od januara do aprila iznosio je tri milijarde 765 miliona KM što je za 10,6 posto više nego u istom periodu 2017.