Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja

Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja

Rezultati projekta „Mladi u zanatima“, koji je okupio mlade osobe  iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem promocije vrijednog naslijeđa BiH i poduzetničkih biznisa inspirisanih zajedničkim kulturnim blagom, predstavljeni su danas u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Projekt je realizovalo Udruženje Bosanske rukotvorine/BHcrafts u saradnji sa Fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina (CHwB) i Pravo Ljudski Film Festivalom od augusta 2018. do juna 2019. godine, a učestvovalo je 70 mladih iz Lukavice, Sarajeva, Trebinja, Goražda, Doboj Istoka, Banje Luke, Tuzle i Gračanice.

Projekt je finansijski podržala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, a Udruženje BHcrafts, koje je više od 20 godina posvećeno njegovanju nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine, bilo je vodeći partner u projeketu. Izvršna direktorica BHcraftsa Lejla Radončić izjavila je da su ponosni na postignute rezultate.

– Prateći nove tokove interesovanja među mladima, te uviđajući da rukotvorine iznova postaju prepoznate i cijenjene, shvatili smo da one mogu biti i izvor ideja za pokretanje pozitivnih priča i poduzetničkih ideja među mladim generacijama – istakla je Radončić.

Na radionicama u Tuzli, Sarajevu i Goraždu mladi su imali priliku steći nova znanja o poduzetništvu na uspješnim primjerima poduzetničkih ideja inspirisanih naslijeđem Bosne i Hercegovine, ali i važnosti dokumentovanja vrijednog kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa. Tokom aprila tri učesnika/ce su obavili praksu u BHcraftsu i imali su priliku učiti o specifičnim motivima iz nematerijalne baštine, kao i radu socijalnog preduzeća.

U okviru projekta mapirani su primjeri poduzetničkih ideja iz različitih krajeva naše zemlje koji su inspiraciju za svoje proizvode pronašli u naslijeđu. Neki od najzanimljivijih primjera poduzetničkih ideja prezentirani su na posebnoj radionici organiziranoj za mlade u Goraždu.

Aida Mia Alić iz CHwB-a je kazala da su tokom višemjesečnog istraživanja mapirali više od 80 primjera poduzetničkih ideja inspirisanih naslijeđem iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. U direktorij ‘Made of BiH’ uključili su 58 primjera koji ukazuju na vrijednost i raznolikost naslijeđa, kao i njegov značaj u ekonomskom razvoju.

U okviru projekta producirana su i četiri umjetnička filma u sklopu radionica koje je organizovao Pravo Ljudski Festival, čiji autori su mladi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a koji ukazuju na bogatstvo i važnost dokumentovanja zajedničke baštine.

Previous Privreda u FBiH zaradila tri milijarde maraka; 1,5 milijardi više nego u 2017.
Next Obijest susjeda! Šovinistički komentari na račun Bosanaca

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina će u poljoprivredu uložiti više od milijardu maraka!

  Bosna i Hercegovina će do 2021. godine u razvoj poljoprivrede uložiti više od milijardu maraka budžetskih sredstava, navodi se u Strateškom planu ruralnog razvoja, koji je objavilo Ministarstvo vanjske

Ekonomija/Biznis

Nastavljaju rasti: „Igman“ ulaže 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra

Kompanija „Igman“ iz Konjica, najveća državna firma u oblasti namjenske industrije, proizvela je u prošloj godini naoružanja i vojne i opreme, prema procjeni koju su dostavili, u ukupnoj vrijednosti od 142,9

Ekonomija/Biznis

ASA Šped i Veritas Automotive šire poslovanje, slijede i nova radna mjesta

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sastao se danas sa predstavnicima proizvodnih i skladišniih kompanija ASA Šped i Veritas Automotive d.o.o. Inače, kompanija Veritas Automotive d.o.o posluje u Rajlovcu