Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja

Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja

Rezultati projekta „Mladi u zanatima“, koji je okupio mlade osobe  iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem promocije vrijednog naslijeđa BiH i poduzetničkih biznisa inspirisanih zajedničkim kulturnim blagom, predstavljeni su danas u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Projekt je realizovalo Udruženje Bosanske rukotvorine/BHcrafts u saradnji sa Fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina (CHwB) i Pravo Ljudski Film Festivalom od augusta 2018. do juna 2019. godine, a učestvovalo je 70 mladih iz Lukavice, Sarajeva, Trebinja, Goražda, Doboj Istoka, Banje Luke, Tuzle i Gračanice.

Projekt je finansijski podržala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, a Udruženje BHcrafts, koje je više od 20 godina posvećeno njegovanju nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine, bilo je vodeći partner u projeketu. Izvršna direktorica BHcraftsa Lejla Radončić izjavila je da su ponosni na postignute rezultate.

– Prateći nove tokove interesovanja među mladima, te uviđajući da rukotvorine iznova postaju prepoznate i cijenjene, shvatili smo da one mogu biti i izvor ideja za pokretanje pozitivnih priča i poduzetničkih ideja među mladim generacijama – istakla je Radončić.

Na radionicama u Tuzli, Sarajevu i Goraždu mladi su imali priliku steći nova znanja o poduzetništvu na uspješnim primjerima poduzetničkih ideja inspirisanih naslijeđem Bosne i Hercegovine, ali i važnosti dokumentovanja vrijednog kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa. Tokom aprila tri učesnika/ce su obavili praksu u BHcraftsu i imali su priliku učiti o specifičnim motivima iz nematerijalne baštine, kao i radu socijalnog preduzeća.

U okviru projekta mapirani su primjeri poduzetničkih ideja iz različitih krajeva naše zemlje koji su inspiraciju za svoje proizvode pronašli u naslijeđu. Neki od najzanimljivijih primjera poduzetničkih ideja prezentirani su na posebnoj radionici organiziranoj za mlade u Goraždu.

Aida Mia Alić iz CHwB-a je kazala da su tokom višemjesečnog istraživanja mapirali više od 80 primjera poduzetničkih ideja inspirisanih naslijeđem iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. U direktorij ‘Made of BiH’ uključili su 58 primjera koji ukazuju na vrijednost i raznolikost naslijeđa, kao i njegov značaj u ekonomskom razvoju.

U okviru projekta producirana su i četiri umjetnička filma u sklopu radionica koje je organizovao Pravo Ljudski Festival, čiji autori su mladi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a koji ukazuju na bogatstvo i važnost dokumentovanja zajedničke baštine.

Previous Privreda u FBiH zaradila tri milijarde maraka; 1,5 milijardi više nego u 2017.
Next Obijest susjeda! Šovinistički komentari na račun Bosanaca

You might also like

NASLIJEĐE

Zaboravljeni nacionalni spomenik: Stećak i staro muslimansko groblje u Mrkovićima (Video)

  Historijsko područje – Stećak i staro muslimansko groblje u Mrkovićima spada u grupu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Sarajevu. Iako je ovo historijsko područje izuzetno značajno jer

Ekonomija/Biznis

Fabrika obuće “Kavat” iz Novog Travnika dnevno proizvede 1.100 pari obuće

  Porodična fabrika obuće „Kavat AB“ iz Švedske postoji od 1945. godine. Svojim kvalitetom je dostigla brend jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječije obuće u Evropi. Fabrika „Kavat“ Novi Travnik dnevno

NASLIJEĐE

Izložba “Povelje srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele”

  Izložba “Povelje srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele” rezultat je zajedničkog projekta iz kulturne povijesti srednjovjekovne Bosne triju institucija, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Muzeja Tešanj i Franjevačkog samostana Duha