Katar donacijom pomaže rekonstrukciju depoa Arhiva  Bosne i Hercegovine

Katar donacijom pomaže rekonstrukciju depoa Arhiva Bosne i Hercegovine



Arhiv Bosne i Hercegvine uskoro počinje s realizacjom projekta “Rekosntrukcije depoa” u kojom se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.

Projekat finansira Država Katar u iznosu 128.512 KM.

Tim povodim u Arhivu BiH upriličena je svečanost na kojoj su direktor ove institucije Saša Klepić i ambasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater, predstavili projekat, nakon što su obišli arhivske prostorije koje se nalaze u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poznato je da smo u protekle dvije i po godine izvršili rekonstrukciju oko 60 procenata prostorija u kojim se čuva arhivska građa. Danas smo dobili lijepu vijest iz države Katar da su pozitivno  odgovorili, na našu molbu i donirali sredstva za rekonstrukciju jedne od navećih soba – “br. 13”, koja je već dugi niz godina dvastirana i u kojoj se nažalost čuvala arhivska građa. Mi smo svojim aktivnostima u proteklih šest mjeseci tu građu u najvećem dijelu izmjestili u sređene prostorije. Hvala prijateljskoj državi Katar koja je pokazala spremnost da s nama realizira ovaj jako važan projekat, kojim ćemo produžiti vijek trajanja našem nacionalnom bogastvu za narednih 100 godina – kazao je Klepić.

Naglasio je da se projekt radi u fazama i s realizacijom novog ABiH imat će 80 posto rekonstruirane arhivske prostorije.

Amasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan Ali Al-Khater rekao je, da je njegova država prepoznala važnost ove institucije koja čuva blago arhiva Bosne i Hercegovine od austrougarskog doba i odobrila donaciju za pomoć u renoviranju prostorija kao jedna vid doprnosa i saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Ovom donacijom će početi projekt “Rekostrukcije depoa Arhiva Bosne i Hercegovine” čiji je cilj da se u konačnici osiguraju idealni uvjeti za pohranu i zaštitu arhivske građe od neprocjenjive vrijednosti.



Previous Ponovo dobre vijesti iz Češke: Tuka pobijedio na mitingu u Ostravi - njegov najbolji rezultat ove sezone (VIDEO)
Next Komšić: NATO je psihološki potrebniji, to će odagnati strah od sukoba (VIDEO)

You might also like

BAŠTINA

Sultan Ahmedova džamija u Zenici sačuvala autentičan izgled do danas (FOTO)

Sultan Ahmedova, u narodu poznatija kao Čaršijska, najstarija je zenička džamija, a proglašena je i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamija iz 16. vijeka koja je kroz hitoriju pretrpjela velika razaranja ovih dana

BAŠTINA

Crkva svete Marije ili džamija sultana Sulejmana II u Jajcu

Crkva svete Marije ili džamija sultana Sulejmana II nalazi se unutar historijske jezgre Jajca, a važi za objekat koji predstavlja simbol suživota više religija i vjeroispovijesti na ovim prostorima. Prema

BAŠTINA

Drvena džamija na planini Zvijezdi

Piše: Abdulgafar Velić -Na planini Zvijezdi ima jedna mala drvena džamija, u narodu poznata kao Džamija na Karićima. To je jedna od najstarijih džamija u Bosni. U blizine ove džamije