Katar donacijom pomaže rekonstrukciju depoa Arhiva  Bosne i Hercegovine

Katar donacijom pomaže rekonstrukciju depoa Arhiva Bosne i HercegovineArhiv Bosne i Hercegvine uskoro počinje s realizacjom projekta “Rekosntrukcije depoa” u kojom se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.

Projekat finansira Država Katar u iznosu 128.512 KM.

Tim povodim u Arhivu BiH upriličena je svečanost na kojoj su direktor ove institucije Saša Klepić i ambasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater, predstavili projekat, nakon što su obišli arhivske prostorije koje se nalaze u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poznato je da smo u protekle dvije i po godine izvršili rekonstrukciju oko 60 procenata prostorija u kojim se čuva arhivska građa. Danas smo dobili lijepu vijest iz države Katar da su pozitivno  odgovorili, na našu molbu i donirali sredstva za rekonstrukciju jedne od navećih soba – “br. 13”, koja je već dugi niz godina dvastirana i u kojoj se nažalost čuvala arhivska građa. Mi smo svojim aktivnostima u proteklih šest mjeseci tu građu u najvećem dijelu izmjestili u sređene prostorije. Hvala prijateljskoj državi Katar koja je pokazala spremnost da s nama realizira ovaj jako važan projekat, kojim ćemo produžiti vijek trajanja našem nacionalnom bogastvu za narednih 100 godina – kazao je Klepić.

Naglasio je da se projekt radi u fazama i s realizacijom novog ABiH imat će 80 posto rekonstruirane arhivske prostorije.

Amasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan Ali Al-Khater rekao je, da je njegova država prepoznala važnost ove institucije koja čuva blago arhiva Bosne i Hercegovine od austrougarskog doba i odobrila donaciju za pomoć u renoviranju prostorija kao jedna vid doprnosa i saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Ovom donacijom će početi projekt “Rekostrukcije depoa Arhiva Bosne i Hercegovine” čiji je cilj da se u konačnici osiguraju idealni uvjeti za pohranu i zaštitu arhivske građe od neprocjenjive vrijednosti.Previous Ponovo dobre vijesti iz Češke: Tuka pobijedio na mitingu u Ostravi - njegov najbolji rezultat ove sezone (VIDEO)
Next Komšić: NATO je psihološki potrebniji, to će odagnati strah od sukoba (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevska ljepotica koja 500 godina prkosi vremenu (VIDEO)

  Gazi Husrev-begova džamija ili samo Begova džamija, sagrađena prije skoro 500 godina u Sarajevu, bez sumnje predstavlja jedno od najljepših djela islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini, ali i

BH RAZGLEDNICA

Uspješno realizovana akcija čišćenja Starog grada Bužima (Foto)

Svjetski Dan Planete Zemlje u Bužimu je jučer obilježen nizom aktivnosti. U jutarnjim satima otpočela je akcija čišćenja Starog grada. Ovoj akciji koju je organizirala Općina Bužim u suradnji sa

NASLIJEĐE

Na proljeće obnova ulazne kule na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci

  Banjalučka tvrđava Kastel koja vijekovima predstavlja srce ovoga grada, zahvaljujući djelimičnoj obnovi postaje centar kulturnog života, ali i turistima dočarava duh minulog vremena. Kamena zgrada u tvrđavi Kastel otvorena