‘Njemačka ima problem, zove se desničarski terorizam’

‘Njemačka ima problem, zove se desničarski terorizam’

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je kako njegova zemlja ima problem koji se zove desničarski terorizam, prenosi AA.

Maas je napisao članak za njemački list “Bild” u kojem se dotakao problema terorizma u njegovoj zemlji, u kojem se kratko osvrnuo i na posljednje ubistvo guvernera njemačke pokrajine Kassel Waltera Lubckea. 

Ministar Maas ističe kako su političari u Njemačkoj, i pored činjenice da je prošlo 80 godina od početka Drugog svjetskog rata, ponovno žrtve desničarskih terorista, zbog njihovih političkih uvjerenja, zbog njihove predanosti domovini. 

U autorskom tekstu ukazao je na napade na brojne gradonačelnike i načelnike u njegovoj zemlji koji su ranije napadnuti, a koji ovih dana ponovo primaju prijetnje smrću. 

Podsjetio je na niz brutalnih ubistava koji su izveli pripadnici Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU), a koja su još uvijek neriješena.

Naveo je također i posljednje napade na gradonačelnicu Kelna Henriette Reker i gradonačelnika Altene, koji ovih dana ponovno primaju prijetnje smrću, kao i na, kako je rekao, gnusnu mržnju prema guverneru Walteru Lubckeu, koji je ubijen 2. juna. 

“Sve to ukazuje da su naše oči još uvijek zatvorene. Njemačka ima problem terorizma. Imamo preko 12.000 nasilnih orijentiranih desničarskih ekstremista u našoj zemlji. 450 ih je uspjelo ući u podzemlje, iako su pod potjernicama. Ako neko u sve to sumnja, neka pogleda u Christchurch, Utoyu ili Pittsburgh”, poručio je Maas. 

Šef njemačke diplomatije upozorava kako zanemarivanje ovakvih slučajeva može imati smrtonosne posljedice, te da se mora nazvati pravim imenom, a to je desničarski terorizam. 

“Terorizam je terorizam, nema se tu šta relativizirati. Ne postoji nikakvo opravdanje za terorističko nasilje, bez obzira odakle ono dolazilo. Svi smo izazvani i moramo se uhvatiti u koštac s ovim problem”, poručio je Maas. 

Previous Proizvodi AC Food na tržištu Crne Gore; probijaju se i u austrijske markete
Next Fana - Tri decenije prerade voća i povrća

You might also like

NAŠI DANI

Komemoracija povodom smrti akademika Ibrahima Pašića: Zahvalnost za doprinos u oblasti bosanske i bošnjačke kulture i znanosti

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca upriličili su zajedničku komemoraciju povodom smrti akademika Ibrahima Pašića. Na komemoraciji su govorili predsjednik BZK Preporod Senadin Lavić i generalni sekretar

NAŠI DANI

Počinje rekonstrukcija Baščaršijskog trga, prva nakon ‘82-e

Protokol o primopredaji gradilišta – Baščaršijskog trga izvođaču radova, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Turske uprave za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), Husein Šanli i

NAŠI DANI

Živa lomača: Počela obnova kuće-stratišta

U kući poznatoj kao ‘živa lomača’ u Višegradu su 1992. srpske snage žive spalile više od 70 bošnjačkih civila. U naselju Bikavac u Višegradu počela je obnova kuće vlasnika Mehe