Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Kalinovika

Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Kalinovika

Nekoliko stotina članova porodica, preživjelih sugrađana, predstavnika IZ kao i članova delegacija svih nivoa vlasti posjetili su danas mjesta masovnog stradanja Bošnjaka Kalinovika i okoline. Učenjem dove i polaganjem cvijeća odata je počast za 122 žrtve zločina iz juna, jula i avgusta 1992. godine, javlja AA.

Udruženje “Istina – Kalinovik 92”, kao i svake godine, centralni dio programa organizovalo je pred školom u Kalinoviku, koja je početkom rata pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca.

Za ljeto 1992. godine u Kalinoviku Kemala Pervana vežu veoma teške uspomene. Bilo je to vrijeme u kojem je bošnjačko stanovništvo pohapšeno, odvedeno u logore, a potom pobijeno ili protjerano. 

“Izgubio sam 13 članova bliže porodice, oca, amidžu … To se desilo 25. juna. Došao je kao poziv za vojnu obavezu. Sve muškarce, radno sposobne, su doveli ovdje u osnovnu školu pa ih prebacili u Barutni magacin, da bi 2. avgusta te zarobljenike počeli da odvode i da ih redom ubijaju od Mehkih brda do Foče. Tada su ubijena 72 zatvorenika. Drugog avgusta su počeli da hapse žene i djecu i da pale sela, tako da je do 5. avgusta sve što je bilo bošnjačko uništeno i spaljeno”, rekao je Pervan.

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku, do sada su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za 42 žrtve. Među njima je i otac Jasne Hadžić, koja je bila dijete kada ga je na kapiji Barutnog magacina posljednji put vidjela.

“Dvadeset sedmu godinu dolazim na ovu kapiju gdje smo se zadnji put vidjeli i rastali. Svake godine dolazim s nekom nadom da ćemo otkriti gdje su, šta se desilo, ali ostaje samo nada. Pomaka, nažalost, nema. Još uvijek nismo saznali lokacije gdje su 42 ubijena Bošnjaka sa područja opštine Kalinovik, zajedno s mojim ocem”, priča Hadžić.

U Udruženju “Istina – Kalinovik 92” ne kriju ogorčenje zbog zastoja u procesuiranju zločinaca i procesu traženja nestalih.

“Nema pomaka u traženju nestalih iz razloga što smo mi u prethodnom periodu imali jako dobru saradnju s Federalnom komisijom za traženje nestalih, a otkako je Institut za nestale otišao na državni nivo došlo je do velike opstrukcije. Također, Tužilaštvo BiH je totalno stalo što se tiče procesuiranja ratnih zločinaca, jer uopšte ne dovodi pred sud pravde one prave zločince, nego jednostavno minimiziraju njihove zakonske kazne koje trebaju da dobiju mnogo veće. Jednostavno, tužilaštvo radi za njihovu stranu. Totalno smo razočarani i mi nemamo više nade da će Tužilaštvo BiH procesuirati dalje i nastaviti traženje zločinaca”, naglašava Samir Vranović, predsjednik Udruženja.

Obilježavanju godišnjice zločina nad stanovnicima Kalinovika i okoline, prisustvovali su predstavnici nekoliko opština, nevladinih organizacija, ali i vlasti KS, FBiH i BiH. Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović naglasio je da je nad bošnjačkim narodom tri puta počinjen genocid i da je to posljednji put.

“Želim da kažem da ćemo sačuvati ovu državu i unaprijediti je onako kako se čuva kuća. Kuća je krov i zidovi nad glavom čeljadi koji brane familiju od svega. Tako ćemo mi ovu kuću popravljati, graditi, tu kuću dijelimo s drugim narodima, sa svim Bosancima i Hercegovcima, želimo da naš narod ima kuću koja mu garantuje mir, stabilnost i da se više nikada zločini ponoviti neće”, rekao je Izetbegović.

On je najavio da će se popravljati i sistem i Tužilaštvo BiH, “koje je oboljelo i počelo samo sebe da jede”.

“Sjećam se svojedobno i želim ime tog čovjeka danas ovdje da spomenem, rahmetli Alije Izetbegovića, koji mi je kazao: ‘Ovi što sada pokušavaju da sruše ovu zemlju neće je srušiti, a onda će pokušati da zavladaju s njom’. I prvi taj pokušaj je upravo rad ovog tužilaštva. Borićemo se. Nema na dunjaluku pravde, ali je može biti više. Naše kazne i nagrade, kako Kur’an kaže, ćemo dobiti tek na idućem svijetu. Ali može biti više pravde i Bošnjaci ne bi trebali da odbijaju svjedočenja. Oni imaju dug svjedočenja, to ih Časna knjiga obavezuje. Ljudski dug da se odazovu i da na taj način pomognu da se uspostavi u ovoj zemlji pravda”, dodao je Izetbegović.

On je pozvao da se zlo nikada više nikome ne ponovi, upućujući poruku mira, ali i poziv da se u srpskom narodu oglase pravdoljubivi ljudi, koji će se odmaći od zločinaca, da svima bude lakše i da krenemo pravim putem.

Tokom obilježavanja godišnjice stradanja stanovnika Kalinovika i okoline cvijeće je položeno i na mjestima gdje su do sada pronađene masovne grobnice s posmrtnim ostacima žrtava – na Rogoju, Mehkim brdima, Tuzlakovoj štali i tunelima kod Miljevine.

Previous Zvizdić: Građani ne smiju ispaštati zbog lošeg planiranja rekonstrukcija tunela
Next Jusuf Arifagić preživio tri logora, vratio se i napravio čudo - Lani proizveo 2,8 miliona litara mlijeka

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Karauli kod Živinica obilježena 26. godišnjica masakra nad djecom

Godišnjica još jednog od krvavih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, a koja se vezuje za posljednji rat obilježena je danas u Živinicama, javlja federalna.ba. Tačno prije 26 godina,

OTPOR BOSNE

Selim Bešlagić: 15. maj – dan kada je učinjeno sve da Tuzla ne bude porobljena

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić danas je za N1 govorio o obilježavanju 28. godišnjice od bitke na Brčanskoj Malti. “15. maj je dan kada je učinjeno sve da Tuzla ne

NAŠI DANI

Žrtve iz Gaze preduzele pravne mjere protiv njemačkog kancelara i drugih političara

Grupa advokata podnijela je krivičnu prijavu protiv najvišerangiranih zvaničnika Vlade Njemačke zbog podržavanja izraelskih ratnih zločina i genocida nad Palestincima, javlja Anadolu. Nadija Samour, jedan od advokata, rekla je za