Konjanici sa barjakom Općine Stari Grad krenuli na pohod na Ajvatovicu (Foto)

Konjanici sa barjakom Općine Stari Grad krenuli na pohod na Ajvatovicu (Foto)

Predajom barjaka Općine Stari Grad bajraktaru Mušanu Muteveliću, počeo je pohod konjanika konjičkog kluba „Hidalgo“ na Ajvatovicu. Putovat će pet dana i na konjima preći 145 kilometara kako bi stigli na najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, Ajvatovicu.

Barjak je predao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je kazao da ova lijepa tradicija ispraćaja konjanika iz At mejdana traje već 15 godina.

Image

„Još 2010. godine Općina Stari Grad je bila predvodnik odlaska velikog broja konjanika, uključujući i brojne goste iz Republike Turske, na jubilarne 500. Dane Ajvatovice. Pored ovog posebnog ispraćaja, Općina i finansijski podržava odlazak konjanika na Ajvatovicu. Svakako to namjeravamo činiti i u narednom vremenskom periodu, i to ne samo manifestaciju na At mejdanu i naše konjanike ovdje, već i centralnu manifestaciju u samoj Ajvatovici, „ kazao je Hadžibajrić koji nije zaboravio da spomene i jednog od najzaslužnijih za ovaj događaj.

Image

„Veliki doprinos cijeloj ovoj manifestaciji oduvijek je davao Muhamed Potogija, koji je prošle godine iznenada ‘preselio’ na bolji svijet,“ kazao je Hadžibajrić. Uz načelnika Hadžibajrića, konjanike su na pohod ispratili i njegovi najbliži saradnici: sekretar organa državne službe Alma Destanović, pomoćnici načelnika i rukovodioci općinskih službi, kao i predsjedavajući Općinskog vijeća Samir Muhić sa rukovodstvom i predstavnicima službe. Ispraćaju su prisustvovali i brojni građani.

O pohodu je govorio i Suad Vražalica, predsjednik Konjičkog kluba „Hidalgo“.

“Iako sam zaista mnogo puta pohodio Ajvatovicu na ovakav način, svaki put izaziva emocije kao da je prvi. Također, sa ovog mjesta evociramo sjećanje na kolege koji više nisu sa nama, a nekad smo zajedno išli na to sveto mjesto. Prošle godine je preselio veliki čovjek Muhamed Potogija, nekadašnji predsjednik KK „Hidalgo“ glavni inicijator i organizator svih dosadašnjih ispraćaja konjanika sa ovog mjesta. I zbog te činjenice svim današnjim konjanicima su pomiješana osjećanja uoči polaska na Ajvatovicu,“ kazao je Vražalica.

Image

Na pohod je danas krenulo 11 konjanika, a iz ovog kluba ističu da dva mjeseca uoči polaska na Ajvatovicu imaju posebne pripreme konja za ovaj zahtjevan put. Među konjanicima ima i žena, pa je tako po drugi put na pohod krenula Yasmine Vražalica. „Nakon što sam prošle godine osjetila nevjerovatnu toplinu ljudi u samoj Ajvatovici, kao i svih učesnika koji su sa mnom jahali do svetišta, odlučila sam opet i ove godine učestvovati,“ kazala je.

A, put Ajvatovice danas su krenuli i spružnici Mirjana i Vedran Hasanagić jašući konje Srnu i Košutu.

„Za mene je ovo treći pohod na Ajvatovicu i ovo je jedna velika avantura i uzbuđenje, posebno kada moja supruga jaše samnom. Danas jašemo do Prokoškog jezera gdje ćemo spavati, sutra nastavljamo preko Vranice do sela Bistrica gdje nas dočekaju i ugoste mještani. Tu prespavamo i jašemo preko Vakufa i Prusca, spavamo u selu Topčić i u nedjelju idemo na veliki pohod na Ajvatovicu,“ ispričao je Vedran. Njegova supruga Mirjana drugi put ide na pohod. „Prelijepo je… sama činjenica da idem drugi put govori o tome koliko je prelijepo. Najteže je jahanje, a prošle godine smo imali i loše vremenske uslove, a najljepši su priroda i ljudi, druženje s njima i konji i njihovi karakteri,“ ispričala je Mirjana.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni. Ajvatovica je duboko ukorijenjena u identitet Bošnjaka sa tradicijom dugom pet stotina godina.

Image

Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena šest-sedam kilometara od starog grada Prusca. Tradicija Ajvatovice se veže za staru tradiciju Bosne, na način da početak Ajvatovice pada sedmoga ponedjeljka po Jurjevu, umjesto određivanja početka po hidžretskom kalendaru. Ajvatovica se obilježava u vidu manifestacije “Dani Ajvatovice” širom Bosne, a posebno u općinama srednje Bosne (Gornji Vakuf, Donji Vakuf, Bugojno, Travnik).

Previous BILO KUDA, “SAJGON” DRMA SVUDA
Next Banana rodila usred Sanskog Mosta

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Skupština Crne Gore sa 55 glasova usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici, javlja AA. Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali

NAŠI DANI

Ministar Svecla: Jedan od ubijenih terorista, Vulinov telohranitelj

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svecla saopštio je u srijedu da je jedan od srpskih terorista, ubijen u nedelju u akciji Kosovske policije u Banjskoj u Zvečanu, telohranitelj šefa Obavještajne

NAŠI DANI

Brčanski ‘Malagić’ proizvodi maske i dijeli sugrađanima

Saopćenje iz firme za proizvodnju namještaja ‘Malagić’.. -Obzirom na trenutnu situaciju, obavještavamo Vas da je kompanija MALAGIĆ BRČKO stavila svoje proizvodne kapacitete na raspolaganje za proizvodnju maski u svrhu sigurnosti