U Cazinu počinje s radom fabrika s najmodernijom tehnologijom za skladištenje voća

U Cazinu počinje s radom fabrika s najmodernijom tehnologijom za skladištenje voća

Za mjesec dana počeće s radom pogon za otkup jagodičastog voća u cazinskom naselju Donja Koprivna.

Riječ je o investiciji turske firme čija vrijednost je preko dva miliona konvertibilnih maraka i prvoj sličnoj tehnologiji u Bosni i Hercegovini. Kako je istaknuo investitor Džemil Turan, ovo je projekat na čijoj se uspostavi radi već duže vrijeme u saradnji s Gradom Cazinom koji je cijelom procesu pružio punu podršku.

-„Već prilikom prvog dolaska ovdje upoznati smo s problemima u kojima su se našli ovdašnji proizvođači maline i ostalog jagodičastog voća, ali kako naša firma nema problema s tržištem i vjerujući u vlastite snage, krenuli smo u ovaj projekat. Imamo osigurano tržište u Turskoj i širom Evrope tako da kada je u pitanju otkup i količine proizvoda, mi zaista nemamo nikakvih problema. Htjeli smo da mjesto naše investicije bude baš Cazin i smatramo ovaj projekat jačanjem veza naših dviju zemalja“, kaže Turan.

Najveći dio opreme već je instaliran i u pitanju su savremene tehnologije  za skladištenje maline, jagode, borovnice, kupine i ostalog voća. To je upravo segment koji je nedostajao na našem području kada su u pitanju domaći malinari čija je proizvodnja upropaštena posljednjih godina.

-„Ovo je velika investicija za Cazin, ali i cijeli Unsko- sanski kanton. Gospodin Turan i njegovi saradnici su pokazali zaista jedan veliki entuzijazam i duže vrijeme su se borili s brojnim administrativnim preprekama kako bi došlo do uspostave ovakve fabrike i tehnologija koje omogućavaju i veću cijenu proizvoda i sigurnost za poljoprivredne proizvođače. Naravno da je trenutno kod domaćih poljoprivrednih proizvođača prisutno opravdano nepovjerenje, ali zbog ozbiljnosti same ove kompanije koja posluje od Turske do Švicarske i ostatka zapadne Evrope, siguran sam da će se stvari vrlo brzo promijeniti“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević prilikom obilaska postrojenja.

Skupa s gradonačelnikom novu fabriku je obišao i kantonalni ministar privrede  Nijaz Kadirić.

„Prvi put će se na našem kantonu otkupljivati svježe voće koje će se kao takvo i prodavati i imaće tu dodanu vrijednost zbog čega vjerujem i da će i naši proizvođači imati bolju otkupnu cijenu jer ovdje se malina i drugo jagodičasto voće neće zamrzavati i neće biti industrijski proizvod nego će se kao svjež proizvod plasirati na tržište zemalja EU“, kazao je ministar Kadirić.

Osim hladnjača, u gornjem dijelu objekta planirana je instalacija modernih postrojenja za sušenje odnosno dehidraciju voća što će dodatno proširiti kapacitete fabrike. „Agriverde“, kako se zove novoosnovana tursko- cazinska firma, u narednom će periodu sigurno donijeti još puno dobrih vijesti od direktnog i indirektnog zapošljavanja velikog broja radnika do plasmana domaćih proizvoda u inozemstvo i nastavka modernizacije fabričkih postrojenja.

„Nećemo odustati od ostvarivanja međusobnog povjerenja između nas i domaćih poljoprivrednih proizvođača jer nam je jedini cilj uspješan projekat koji će biti primjer i ohrabrenje svim ostalim investitorima koje ovdje očekujemo“, poručio je Džemil Turan, vlasnik i osnivač „Agriverde“ d.o.o.

Previous Broj radnika u pozivnim centrima u Bosni i Hercegovini skoro udvostručen
Next 'Mogli smo otići na dva svjetska i dva evropska prvenstva' (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Softver industrija: Oni izvoze bosansku pamet i jačaju bh. ekonomiju

Softver industrija je prava oaza dobro plaćenih poslova u pustinji kakvom se često čini Bosna i Hercegovina. Ova oblast u posljednjih nekoliko godina doživjela je stabilan trend rasta (72 posto

MADE IN BOSNIA-387

Brčko: Kompanija Yavuz planira otvoriti još 700 radnih mjesta

  Nakon deset godina postojanja Kompanija Yavuz pozicionirala se kao lider u oblasti proizvodnje pvc prozora u Bosni i Hercegovini. Uticala je na to činjenica da su jedini u našoj

Ekonomija/Biznis

Veliko povećanje proizvodnje šljive, jabuke, grožđa, soje, kukuruza, duhana…

  Tokom protekle godine u Federaciji Bosne i Hercegovine ostvarena je proizvodnja kukuruza-zrna od 270.282 tone, što je više za 71,7 posto u odnosu na 2017. godinu. U proizvodnji industrijskog bilja, kod soje