Niče prva plantaža kestena u USK

Niče prva plantaža kestena u USK

Na lokalitetu Radoč, nadomak Bužima, nedavno je podignuta prva plantaža pitomog kestena, čija proizvodnja može biti vrlo isplativa, kažu poljoprivredni stručnjaci u Unsko-sanskom kantonu.

Vlasnik ove plantaže Nedžad Mušić kaže kako je posadio stotinu sadnica kestena na površini od dva hektara i da se radi o oglednoj parceli, prvoj te vrste na području ovog kantona.

Prema njegovim riječima, radi se o projektu čija ukupna vrijednost iznosi 23.000 maraka, a podržan je od strane Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje, kao i od općine Bužim, koja je obezbijedila 20 posto potrebnih sredstava.

“Plodovi kestena su izuzetno traženi na domaćem i inostranom tržištu, a kod nas je industrija kestena zasnovana isključivo na sakupljačkoj privredi. Prednost plantažnog uzgoja je što se mogu kontrolisati i preduprijediti bolesti koje napadaju ovu kulturu i nanose mnogo štete, kao što su rak kestenove kore ili osa šiškarica”, kaže Mušić.

Prema njegovim riječima, plodovi ovako uzgojenog kestena su veći od uobičajenih, što omogućuje i veći profit.

Dodaje da je područje Cazinske krajine izuzetno pogodno za uzgoj kestena, kako zbog klimatskih uslova, tako i kiselosti zemljišta koje pogoduje razvoju ovog drveća.

On je uvjeren u uspjeh ovog ogleda, koji će, kako smatra, trasirati sasvim novi put kada se radi o uzgoju ove kulture.

Inače, na području USK ima preko 200.000 hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na području Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor finansiranja za mnoge građane.

Također, kesten je vrlo važan i u pčelarstvu, s obzirom na to da je med od kestena nadaleko poznat po svom ukusu i kvalitetu.

/Zlatan Čekić, N. Novine/

Previous Tito Bosnia: 'Pozdravi i najveće poštovanje voljenim građanima Bosne i Hercegovine'
Next Svečana ceremonija povodom obilježavanja 1. jula Dana policije FBiH

You might also like

Ekonomija/Biznis

Žepče: Nedim i njegove kolege nakon mature odmah na posao

Od vara zavisi jačina strukture nekog budućeg tunela. Zna to Nedim Kadić koji sa posvećenošću posao varioca obavlja već tri godine. U preduzeću za proizvodnju proizvoda od armature stigao je

Ekonomija/Biznis

Danial S predstavio novu kolekciju kožnih jakni za zimu 2018/2019

  U konferencijskoj sali u sklopu firme Koteks organizirano je ugodno druženje sa ženama sa područja  općine Tešanj, te je predstavljena i  nova kolekcija prepoznatljivog brenda „Danial S“ iz Tešnja.

Ekonomija/Biznis

ŽENA NA ČELU ZADRUGE KOJA OKUPLJA 950 FARMERA

  Devleta Pamukčić, direktorica je poljoprivredne zadruge “Milk Land”, koja pokriva tuzlansku regiju. Od direktorice Pamukčić smo saznali koja je tajna uspjeha modernog zadrugarstva i šta su prednosti organizovanog okupljanja